Többek között velük találkozhattunk a Paul Pahil vezetésével idén negyedik alkalommal megrendezésre került Pozitív Pszichológia Workshopon.

Dehát mi is az a pozitív pszichológia?A pozitív pszichológia egy olyan tudományág, amely az optimális emberi működést és a virágzó, gyümölcsöző életet vizsgálja. Utóbbi olyan tulajdonságokkal írható le, mint pozitív érzelmek, a dolgokba való bevonódás, az élet értelmének átérzése, jó kapcsolatok, önbecsülés, eltökéltség, életerő, optimizmus és kitartás. A cél a pszichés, mentális, szociális jóllét érzésének megteremtése.
Paul szerint “mindenkinek joga van ahhoz hogy megtapasztalja az optimális élet előnyeit” és ennek elősegítésére a Hungry 4 Learning keretében tart "optimalitás coaching"-ot egyéneknek, vezetőknek illetve vállalati csoportoknak.
A Bródy House-ban tartott workshop kötetlensége teret adott szerepjátékoknak és az optimális jólléti állapotot fejlesztő, és energetizáló kreatív aktivitásoknak, melyek keretében megjelentek fontos, és a pozitív irányú fejlődést segítő értékek, tulajdonságok. Kreativitás, kötetlenség, személyes tapasztalatok és sok-sok nevetés tették a workshopot egyedivé, ahol elhangzottak olyan nevek, megjelentek olyan kutatási területek, mint Csíkszentmihályi Mihály és a “flow” élmény, az elmerülés/ engagement fontossága valamint a Martin E.P. Seligman nevéhez kötődő “autentikus boldogság” fogalma.

A munka kisebb csoportokban zajlott, de a csoporttagok rotációja miatt mindig új emberek váltották egymást, így már az első egy órában mindenkinek volt alkalma megismerni a többi csoporttagot, ezzel is oldva a kezdeti feszélyezettség érzését, mintegy biztonságos csoport-hangulatot kölcsönözve a workshop-nak.
Ez az oldottság érzékelhetővé vált a csoport LEGO-ból készített optimális jövőbeli énkép-modelljeinek megtekintése során, melyben kreatívabbnál kreatívabb megoldások születtek, és öröm volt nézni, hallgatni a beszámolókat és a hozzájuk tartozó magyarázatokat. A leghalkabb szavú csoporttag magyarázta leglelkesebben az általa épített modell részleteit és azok jelentőségét.Ami megdöbbentő, hogy mily kevés szerepük van a jóllét érzésében a legtöbbünk által olyan fontosnak tartott külső életkörülményeinknek (10%) és hogy a genetikus adottságokon túl (50%) mekkora szerepe van a mi saját döntéseinkből fakadó tevékenységeknek (40%).
Hogy ez miért fontos?Azért mert ez a 40% határozza meg a lelkiállapotunkat, hogy adott helyzetben milyen jól érezzük magunkat a bőrünkben és a pozitív pszichológia célja ennek a jóllét érzésnek a megértetése és támogatása.
Akinek felkeltettük az érdeklôdését, és szívesen kipróbálná magát hasonló workshopokon, mindenképpen keresse fel az Életerő honlapját!