Elmúlt a karácsony okozta eufória, kipihentük a szilvesztert, a gyermek apja visszament dolgozni, mi meg ketten nézünk ki kicsit bután a fejünkből, hogy akkor mit is kezdjünk magunkkal?

Játszóterezni, barátokhoz menni lehet ideig-óráig, de jó lenne egy-egy teljes délelőttöt befedő program, lehetőleg egy helyen, kevés mászkálással...

Az eddigiekből úgy tűnik, mintha Budapest összes gyerekbarát helye és programja megközelíthető lenne 4es -6os villamossal, de itt az ideje egy kicsit távolabb is elkalandozni (legalább más BKV járatokkal is megismerkedünk!)

A téli időszak nagy favoritja a Művészetek Palotája. Még járni nem tudó, kúszó-mászó babával remek kikapcsolódás volt a babakoncert, kéthetente hétfőn.

Egy egész, szőnyeggel leterített terem áll a babák és mamáik rendelkezésére, aminek közepén ott állt a zongora, s hol fúvósok, hol vonósok veszik körbe, hogy egy félórás kamarakoncert keretében zenéljenek a legifjabb látogatóknak. Külön öröm, hogy a koncert után oda is lehet menni a hangszerekhez, megvizsgálni őket.
Amennyiben nagyobb gyerekkel keresünk hétvégi elfoglaltságot, akkor vasárnap délelőttönként érdemes ellátogatni a MüPába. Cifra Palota név alatt futó sorozatuk keretében minden héten más-más témát járnak körül, játszóházzal, zenével, színházzal, kézműves foglalkozással - és mindezt ingyen! (A hónap utolsó vasárnapján a Ludwig Múzeum állandó kiállítását is ingyen nézhetjük meg a gyerkőccel!)

Ha olyan csemeténk van, akit alaposan meg kell futtatni, hogy jól aludjon, és az idő is kegyes hozzánk, vigyük el az Orczy kertbe! (Elvégre, tavasz is lesz egyszer!) Remek sétát lehet tenni a tó körül, van egy kis játszótér, hátul pedig egy óriási füves rész, ahol szabadon lehet engedni a kicsiket. Szem előtt vannak, a nap is odasüt - jó sütkérezést! Nagyobbaknak, kamaszoknak és vállalkozó kedvű felnőtteknek ott a Kalandpark, a sportolni vágyóknak pedig a különböző futó-és labdapályák.A Kert mögött található a Természettudományi Múzeum, ami a tipegő korosztálytól felfelé szintén megér egy sétát. (Vicces, ha a lábunk alatt korallok nőnek, meg ha nem is igaziak...)
Az aktuális kiállítást dinoszaurusz-mániás gyerekek figyelmébe ajánlom: dinoszaurusz szobrok várják őket a múzeum kertjében!

A múzeum szomszédságában van az ELTE botanikus kertje, amit a nagyközönség Füvészkert néven ismer. Talán a legjobb tavasszal, áprilisban ellátogatni ide, amikor a japán szokásokhoz hasonlóan megrendezik a Cseresznyevirágzás-ünnepet.

Ha elvágyódunk a nyolcadik kerületből, “kint is, bent is” programnak szuper a Kopaszi gátra tett kirándulás. Aki már járt itt, az tudja, hogy - főként hétvégén - ellepik a sétányt a bicikliző, rollerező, futkosós-motorozós kisgyerekes családok. Jó hírünk, hogy zárt helyre is be lehet ülni a kicsikkel:
Kölyök Öböl néven nyílt játszóház. Nem is egy szimpla játszóház; több ennél! Itt is van Kalandpark, fejlesztő foglalkozások, zenés és kézműves programok, de még logopédus is! Aki szeretné, szülinapi zsúrt is tarthat itt, de arra is jó, hogy kicsit megpihenjünk egy kiadós séta után, mielőtt visszatérnénk a városba. Terveik szerint felnőtteknek is szerveznek majd stresszoldó- és önismereti foglalkozásokat - így a kísérőknek sem kell tétlenül várakozniuk a csemetéjükre.Hát ezekre a helyekre járunk, amikor kimerészkedünk a belvárosból.S be kell, hogy valljam, ez egyre ritkábban történik meg -lányunk immár elutasítja a babakocsit és saját kicsi lábán jár. Ezzel városnéző túráinknak is vége szakadt - reméljük, csak egy időre! Köszönjük, hogy velünk tartottatok, ha az idő (és a gyereketek) engedi, sétáljatok nagyokat, fedezzétek fel azokat a helyeket, ahová mi nem jutottunk el!