Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Gasztró

Szilveszteri italdömping

Épp csak pár nap telt el a karácsonyi pulyka, töltött káposzta és halas ételek óta, máris kezdődhet a készülődés a meghittség ünnepe után a bulizós, partizós hétvégére, ami 2011 decemberének végén egyenlő a szilveszterrel. Tradicionális ételek és italok váltogatják egymást ezen az estén, de legfőképp a partifalatok és fenségesen elkészített malac az, ami dominál.

A poharakba azonban ilyenkor a pezsgő és ennek társai azok, amik a felüdülést jelenthetik a társaságnak. Érdemes erre az estére akár többféle palackot is betáraznunk a hazai kínálatból, így nem csak különféle buborékos nedűket kóstolhatunk meg, méltóképp elbúcsúztathatjuk az óévet és megünnepelhetjük az újat. Az este kezdődhet habzóborral, gyöngyözőborral, proseccóval, frizzantéval, spumantéval, amelyek közül egy-egy egymás szinonimájának feleltethető meg, kitűnő aperitifek, épp azért nem árt tisztában lennünk a nagy bevásárlás előtt azzal, mit is takarnak e nevek, ha különleges meglepetést kívánunk okozni barátainknak.

A habzóbor (spumante) egy buborékokban gazdag ital, amelynek alapját egy nem csúcsminőségű bor adja. Ebbe kerül mesterségesen szén-dioxid, amely miatt a palackban 3 bárnyi nyomás uralkodik. Tökéletes az este elkezdéséhez Bolyki Jánostól

A CUCC vagy Gere Tamás és Zsolt Co2mis-a, de akár a Kislaki Bormanufaktúra Piros Habzóbora.


Ha gyöngyözőbort vagy frizzantét szeretnénk venni, akkor egy könnyed, fiatalos itallal lesz dolgunk, amelynek az alapját szintén egy hagyományos bor képezi, amibe kevesebb szén-dioxidot engednek, mint a habzóborba. Így, szénsavval dúsítva, minimum 1 és maximum 2,5 bar nyomással rendelkezve kerül a polcokra frissen, üdítően. A pezsgősdugóra emlékeztető parafáját sokszor egy spárgával zárják le. Ilyen buborékos bort készít Jekl Flóra (Jekl: Il Primo), az Ebner borászat, Gere Attiláék mindkét Fricije, MészárosékBubija vagy BujdosóékSeccója.
A proseccohoz, amely tulajdonképpen egy olasz szőlőfajta. Olaszország alapborához nem hozzáadják a szénsavat, hanem a második erjedés során kerül bele. Miután az első erjesztés megtörtént, a borhoz cukrot és élesztőt adnak, ekkor indul be a második erjedés. Az eredmény egy muskotályos, kedves buborékos ital. Ezekből is számtalan tétellel találkozhatunk a boltokban.

Pezsgő is borból készül, a metódusa azonban nem mesterséges, mint például a gyöngyözőborok esetén. A pezsgő mustból közvetlenül erjesztett, vagy borhoz adott cukorból, zárt palackban vagy zárt tartályban képződött szénsavat tartalmaz. A pezsgő édesíthető, ízesíthető, így oldott cukorral, borpárlattal, likőrrel stb. is dolgoznak a pezsgőkészítő szakemberek, amikor egy dry, extra dry, bru italt állítanak elő.
Hazánkban a Garamvári Szőlőbirtok, Törley, Francois, Hungária, Cezar vagy a Szigeti pezsgők érhetők el nagyobb mennyiségben a fogyasztóknak. Azonban egyre több borászat is készít buborékos italokat, amikhez azonban nehezebben juthatunk hozzá, így egyik legismertebb tokaji borászunk, Szepsy István is árul már pezsgőt, de akár Somlóról is kipróbálhatjuk a Kreinbacher Birtok Brut 2008-as italát.

Érdemes hát a napokban betérnünk néhány boros üzletbe, de akár csak egy hipermarket borospolcain is találhatunk különleges tételeket, amikkel igazán buborékossá tehetjük ünnepünket, felüdíthetjük barátaink 2011-es évének utolsó estéjét vagy üdvözölhetjük együtt egy igazán egyedi pezsgővel az újévet.Habzó- és gyöngyöző borok:

Pezsgő Készítők:

Hasonló tartalmak

Shopping Gasztró

tMK & Friends XMAS Shopping & Brunch

Egy újabb repertory shoppingra készülhetünk a pesti oldalon, méghozzá egy olyan izgalmas és tágas helyszínen, mint a Kastner Kommunity, ahol december 16-án és 17-én várnak egy kellemes hangulatú karácsonyi shoppingra. A Kastner Kommunity egy találkozóhely, kávézó, közösségi- és munkatér, galéria, ahol érdemes a karácsonyi ajándékok beszerzését összekötni egy brunch-csal is.

Gasztró

Mutatunk egy kávézót, ahol akár színészekkel is összefuthatunk!

A Katona József Színház büféje, a kantin: nem csupán az előadások idején, hanem mindennap nyitva áll a vendégek előtt.

Gasztró

Közép-európai ebéd 120 méterrel a város felett

Krúdy kedvence és régiós gyöngyszemek, bisztróhangulat és a város legizgalmasabb panorámája – megnéztük a VIRTU Restaurantot.

Gasztró

A hedonizmus titkos receptje – Indítsd pezsgős reggelivel a napot!

Nincs jobb napkezdés, mint egy hosszú, pezsgős reggeli, amit szép környezetben, barátokkal vagy akár egyedül, magunkat megajándékozva tölthetünk.

Neked ajánlott

A