A Szamos család megnyitotta Gourmet Házát, a Vörösmarty téren megújuló tőzsdepalotában, amely cukrászda, kávézó és csokoládé manufaktúra is egyben.

Legújabb üzletében a cukrászcsalád mind a négy generációja képviseltette magát, hiszen az alapító Szamos Mátyás lánya, unokái és dédunokái egyaránt megjelentek az eseményen.

A céget Kelényi Gyula, Szamos Mátyás veje vezeti, felesége, fiai és az alapító leszármazottai szinte mindnyájan a Szamosnál dolgoznak. A megnyitó éppen emiatt családias, kötetlen hangulatban telt, ahol Kelényi elmondása szerint minden megtalálható, ami a Szamos névre idáig jellemző volt: kézzel készült bonbon, sütemények, marcipánok, minden a legjobb anyagokból és minőségben készítve, amelyeket büszkén vállalnak.

A Szamos új zászlóshajója a Gourmet Ház Kelényi szerint több, mint egy hagyományos cukrászda szép környezetben, hiszen a cukrászda a klasszikus választék mellett kínál franciás és az osztrák-magyar monarchiára jellemző édességeket, tányérdesszerteket egyaránt.

Emellett újdonságnak számít, hogy a Szamos nemcsak édességeket, hanem napi menüt, reggelit és a’la carte fogásokat kínál. Az étlapon olyan egyszerű fogásokat találunk, mint a saláták és bagettek, gulyás, és egy különlegesség: a chilis, csokis bélszín. A napi ebédmenü korlátozott mennyiségben készül, szezonális, és dél és három óra között kínálják. Az új üzlet tervezésekor a Szamos lehetőséget teremtett arra, hogy eddig rejtett műhelytitkokba nyerjünk bepillantást. A kézműves bonbonmanufaktúrát a megnyitón Máthé Barnabás Csokoládémester mutatta be, aki többek között rózsás, málnakrémes és teás bonbonokat varázsolt a vendégek elé. A teljes bonbonkínálat legalább 40 féle ízből áll, így karácsony előtt érdemes lehet megjegyezni, az egyedi bonbonválogatás kapós ajándék mostanában.

A Gourmet Ház szépsége mindenképpen méltő környezetet szeretett volna nyújtani a tőzsdepalota elegáns környezetébe, amelyhez a Herendi Porcelánmanufaktúrát hívta segítségül. A falakat így három, Domé Eszter képzőművész tervei alapján, porcelánlapokra, egyedi kivitelben készített nagyméretű „porcelánkép” díszíti. A Herend és a Szamos hagyománytisztelete és megújulása számunkra kevésbé a lendületet, és a modernitást képviseli, sokkal inkább a régi idők ízlésvilágát tükrözi, amely az idősebb korosztálynak, s a megszokott turistahadnak szól, így mi meglepődnénk, amennyiben a család elképzelései - miszerint ez a hely mindenkinek szól - valóra válnának. A rendkivül sok faburkolat és mélybarna, impozáns szekrénysorok és csillárok helyett talán jobb választás lett volna, valamely szintén magyaros, ám lágyabb, kedvesebb berendezés.

A megnyitón több meglepetéssel is készültek a közönségnek, így itt debütált először az úgynevezett "csokifa", amely 2.5 méter magas, súlya 220 kg, ágain 82 darab, aranyló kakaó gyümölcs helyezkedik el és egyetlen másik darab található a világban ezen kívül.

A kíváncsiskodók azt is megtudhatták, hogy a gyerekek által sokszor feltett kérdésre, miszerint "Hogyan kerül a csokimikulásba levegő?" mi is a valós válasz. Így mutatkozott be Artúr, a bolygatógép, aki üreges csokoládéfigurákat gyárt,és a szezonális igényeknek megfelelően tud mikulást, bárányt, nyuszit vagy tojást gyártani.

Akinek még mindig nem volt elég a csokoládéélményekből, annak megmaradt a valóban ötletes csokoládémanufaktúra, ahol egy üveglapon keresztül kukkanthattunk be a csokoládé készítés mikéntjébe. A látványos műhely januártól azonban egy iskolának is helyet ad majd, ahol angol és magyar nyelven, villámgyors és alapos képzések keretében tanulhatjuk meg a csokikészítés csínját és bínyját.

Az apa nélkül nevelkedő, szegény sorsú szentendrei szerb fiúcska, Szamos Mátyás, aki kisinasként kezdte el kitanulni a cukrászmesterséget, és hajtogatta meg 75 évvel ezelőtt az első marcipán rózsáját, biztosan büszke lenne a nevével fémjelzett mai birodalomnak, amely 6 cukrászda és 16 márkabolt mellett világhírű az édesszájúak körében is.