Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

"A kiállítás olyan nekem mint egy újrakeresztelés" interjú Rita Ackermannal a Ludwig Múzeum megnyitóján

Rita Ackermann közel húsz éve  a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán eltöltött két év után költözött ki az Egyesült Államokba, ahol azóta sikeres képzőművészként dolgozik. Évente kétszer hazalátogat, most a Ludwig Múzeumban megrendezett kiállításának megnyitóján beszélgettünk a művésznővel.


We Love Budapest: Mit jelent számodra ez a kiállítás a Ludwigban?

Rita Ackermann: Két okból is különleges számomra ez a kiállítás. Egyrészt eddig nem állítottam ki ilyen jelentőségű múzeumban, korábban egy-egy projektem került csak bemutatásra, ez pedig olyan, mintha csokorba fogtam volna őket. Másrészt olyan ez nekem, mint amikor valaki hazatér és megmutatja a szüleinek, a hazájának: ezzel foglalkozom, ezt csináltam az elmúlt 17 évben. Például a szüleim is most, az esti megnyitón látják majd először a legtöbb képemet, ezért nagyon izgulok. Nagyon sok minden történik most velem.

WLB: Több országban volt már kiállításod, érzékelsz valamilyen különbséget az európai, az amerikai és a japán közönség reakciójában?RA: Japán nagyon érdekes tapasztalat volt, a 90-es években volt egy hirtelen fellángolás Ázsiában azok iránt a rajzok iránt, amikkel az én karrierem elkezdődött. Ott a rajz, a manga egy irtózatosan fontos elme a kultúrának, és azt gondolták, hogy én kitaláltam egy újfajta mangastílust, és őket ez nagyon érdekelte. Aztán végül én váltottam művészileg egy másik irányba, így ez az érdeklődés csökkent.
Európát és Amerikát illetően talán annyi, hogy mindig európai maradtam Amerikában, és kicsit valószínűleg amerikai vagyok Európában. Érzem is ennek a sehova sem tartozásnak a hatását a művészetemben, de ez a hatás nem akadályoz meg abban hogy azt csináljam amit én szeretnék.WLB: Szoktál honvágyat érezni?RA: Nem nagyon, a távolságok annyira kicsinek tűnnek már, nem vagyok távolabb a családomtól mint egy átlagos amerikai. A kommunikációval a távolság megszűnik, és egyre kevésbé létezik már a honvágy érzése.WLB: Miért vetted fel az Ackermann művésznevet?RA: Nem akartam az elején, hogy New Yorkban kelet-európainak tűnjek, abban az időszakban úgy gondoltam, hogy ez kellemetlen. A nagymamám nevét vettem fel, mint művésznevet. Ebből a szempontból a kiállítás olyan nekem mint egy újrakeresztelés, bár jogilag sosem váltam meg a Bakos névtől.

WLB: Mi az a hely, ahová rendszeresen ellátogatsz amikor itthon vagy?

RA: Elég sokat vagyok a szülőfaumban, Budaörsön, ott a Kő-hegyet nagyon szeretem, sokszor járok oda. Olyat, hogy kedvenc hely, nem tudnék mondani.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

The AI Film Festival (AIFF) 2024

Magyarországon elsőként szervezett nemzetközi, mesterséges intelligenciával készült filmeknek versenyt a The AI Film Festival (AIFF). A 145 beérkezett pályamunkákból rangos zsűri választotta ki a legjobb alkotásokat, amelyeket március 3-án a Bem Moziban nézhetünk meg. Az AIFF-ra öt – látványfilm, dokumentumfilm, kísérleti film, videóklip, vegyes művészeti alkotás – kategóriában, maximum 15 perces, legalább a mű felében mesterséges intelligenciával készült alkotásokkal nevezhettek a készítők.

Kultúra

Jávor Piroska: „Játék Parnasszuson”

Az idén 80 éves szentendrei festőművész, Jávor Piroska kiállítása nyílik a Szentendrei Képtárban március 8-án, 17 órakor Játék a „Parnasszuson” címmel.

Kultúra

Te nem vagy olyan

A Te nem vagy olyan című kiállítás alkotói különböző terepekről érkeznek és más-más aspektusait érintik a női- és a roma elbeszélésnek, ezek közös halmazának, amelyek még inkább hiányoznak a kortárs társadalmi és művészeti diskurzusokból. Ezen attitűdök sorából nem marad ki az a kérdésfelvetés sem, hogy abban a kulturális mezőben, ahol nagyon kevéssé jelenik meg ez a hang, milyen elvárás épül egy fiatal alkotóra, hogy dolgozzon gender vagy etnikai felvetésekkel, szabadulhat-e a társadalmi és kulturális elvárásoktól.

Kultúra

Légrádi Gergely: Falaink – könyvbemutató

Légrádi Gergely új regényében egy csonka családot ismerhetünk meg anya és fia elbeszélésén keresztül. A kisiskolás gyerek jobbára befelé fordulva, a saját maga által megálmodott világban él.

Neked ajánlott

A