Újdonsült anyukaként az V. kerületben tett kóborlásaim során lettem igazi híve a gyerekes belvárosi sétáknak. Mintha turista lennék a saját városomban -városnézés kora délután, parkok, épületek, apró  boltok és megannyi látnivaló, ami rejtve marad az ember előtt, ha  egész nap egy irodában ücsörög. Míg lánykánk egészen kicsi volt, napi két-három órát biztosan úton voltunk. Most már céltudatosabban vadászunk programot, játszóteret, de a belső kerületek most sem veszítettek népszerűségükből-lássuk, miért!

És ami nagyon jól jött a kánikulában: lehet pancsolni az interaktív szökőkútnál! Hőségrekord idején a szökőkút nálunk és barátaink körében komoly népszerűségnek örvendett; törülközőkkel, papuccsal felszerelkezve vonultunk ki túlélni egy-egy forró délelőttöt.

Ha ezen a környéken éhezünk meg, akkor a Hummus bárba megyünk. A felszolgálók előzékenyek, van etetőszék, viszonylag gyorsan kihozzák a kaját, de el is viheted, amit kértél.
Jó idő esetén (s ha fér még belénk) a Bazilikánál fagyizunk, a Gelarto Rosa rózsa alakúra formázott finomságaiból válogatva.

A mi kirándulásunk már a Vígszínháznál elkezdődik-itt található kedvenc perecesünk, Mr. Salatino. Ropogós, forró pereccel felfegyverkezve megyünk a Honvéd téri játszótérre .  Szép a kertje, jól használható, karban tartott játszótere és a nagyobbakra is gondoltak külön labdapályával.

Aki több kicsire vigyáz, az vegye figyelembe, hogy a nekik szóló  játszórész külön nincs lekerítve, így a mozgékonyabb kölkök szempillantás alatt képesek eltűnni a bokrok között! Külön piros pontot érdemelnek a vadgesztenyefák, mert az őszi szezonban a gyűjtögetés a legjobb szórakozás, -ehhez képest alig találni gesztenyést a parkokban!
Tovább sétálva pár perc alatt elérjük a Szabadság teret, ami gyerekes szempontból szintén jól hasznosítható. Viszonylag hosszú sétányok vannak, sétálni, motorozni, két  oldalt külön játszótér, középen lehet rohangászni a kutyákkal a fűben (viszonylag kutyagumimentes terület).
Szerintem ez a környék a város legszebb része; mire idáig eljutunk, teljesen úgy érzem, mintha egy városnéző hosszú hétvégére mentünk volna a családdal. És ha már így látjuk, miért ne térnénk be a Printába? Szuper gyerekruháik, egyedi készítésű játékaik vannak, a legkisebbek pedig megbűvölve nézik a kontrasztos fekete-fehér nyomatokat.

A Gozsdu udvar pedig nem csak akkor érdekes, ha vasárnap van és Gouba; hétköznap remekül lehet futkosni, kismotorral, vagy babakocsival rodeózni a passzázson át. Közben a szülő bekukkant a kávézókba, megáll egy percre a galériák előtt... és ha ez sem elég, tovább megyünk a Kőleves kertbe. Ez ugyanis szerintünk a Kazinczy utca leggyerekbarátabb helye, lepipálva a Király u. Kazinczy u. sarkán álló játszóteret is (kedves, kicsi játszó, csak sajnos sok az üvegcserép).

A Kőlevesben viszont van hinta, kicsi csúzda és persze rengeteg kavics, amit pakolni lehet - egész addig, amíg meg nem szerzi a kisded a szívószálat az anyja limonádéjából. Szintén dobogós helyezett még a játszótér melletti Bobek, egyrészt a névadó nyúl miatt, másrészt, mert  a remek szendvicseik és kakaójuk mellett még mézes forró tejük is van!

Mielőtt bárkiben kétség merülne fel maga és gyermeke állóképességét illetően, megnyugtatásul közlöm: mi sem egy napba sűrítjük bele ezeket a programokat. De gyakran válogatunk közülük-ajánlom nektek is!

Sorozatunk következő részében a város budai oldalán játszottunk a gyerekekkel.