Budapest

Lenyűgöző helyszínen fantasztikus előadások – mutatjuk, mivel lepd meg zenekedvelő szeretteidet!

Fotó : Zeneakadémia
Szponzoráció

Eljött az évnek azon szakasza, amikor szabadidőnk nagy részét ajándékok keresgélésével vagy kigondolásával töltjük. Szeretnénk, ha személyes lenne, és szeretnénk ha meglepetést okozna. Ha van olyan rokonod, barátod, aki szereti a komolyzenét, egy zeneakadémiás bérlettel nem tudsz mellélőni. Mutatunk néhány szuper koncertsorozatot, amely biztosan örömet okoz bárkinek!

A 2020. évi tavaszi bérletek közül kiemelkedik a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának sorozata – olyan világhírű dirigensek vezényletével, mint Takács-Nagy Gábor, Dennis Russel Davies, Gilbert Varga és Hamar Zsolt, a 75 éves Rolla Jánost pedig egy egész sorozat köszönti. A legjobb vonósnégyeseket felvonultató sorozatban olyan egyedülálló formációk jönnek létre, mint a legendás Borogyin Quartet találkozása Fenyő Lászlóval. A népszerű szólózongora-sorozat ismét különleges összeállítású műsorokat tartogat a hangszer szerelmeseinek, Ránki Fülöppel, és már a harmadik bérlet indul útjára tavasszal a felújított Voit & Söhne-orgonára fókuszálva.

Az egyetem hallgatóiból álló kamarazenekar háromrészes bérletben szólaltatja meg a zeneirodalom gyöngyszemeit Rolla János Kossuth-díjas hegedűművész vezetésével. Az első hangversenyen Bartók háromtételes vonószenekari Divertimentója és Schubert 5. szimfóniája között Mozart 9. zongoraversenye hangzik el. A második koncert műsorán Haydn Krisztus utolsó hét szavát megzenésítő, 1790-es években komponált oratóriuma szerepel, a sorozat zárókoncertjén két igazi Bach-slágert hallhat a közönség: a h-moll szvitet és az 5. brandenburgi versenyt. a koncert végén pedig a kamarazene-irodalom egyik leghíresebb műve, Schubert A halál és a lányka című vonósnégyese szólal meg.

 

A közönség által már jól ismert Szabó Balázs mellett a jelentős nemzetközi sikereket elért Elekes Zsuzsa, valamint a német orgonaművész, Wolfgang Seifen mutatkozik be. Elhangzik többek közt Huzella Elek az 1956-os forradalom alatt elhunyt barátja emlékére írt kompozíciója, a második félidőben pedig olyan alkotások is megszólalnak, amelyek a Zeneakadémia varázslatos hangú Voit-orgonája építésének idején készültek. Wolfgang Seifen számára az improvizáció az éltető közeg. Szólóestjét is az teszi különlegessé, hogy betekintést enged műhelyébe, beavatva a közönséget az improvizáció születésének kulisszatitkaiba, rejtelmeibe.

A legjobb vonósnégyeseket felvonultató sorozatban ezúttal minden kvartett vendéget is hoz magával, így a koncerteken egyedülálló formációk jönnek létre. A vonósnégyes műsorát Mendelssohn utolsó kvartettje nyitja, majd honfitársuk, Csajkovszkij 1. vonósnégyese hangzik el, és Dvořák 2. zongoraötöse. A három hazai zenészgeneráció tudását, tehetségét integráló Hungarian Quartet hangversenyén Bartók effektusokban gazdag 3. vonósnégyese után Brahms kései klarinétötöse szólal meg, az est második felében Schubert A halál és a lányka című dalát variáló kvartettje szerepel. Az orosz kamarazene-társulat a bécsi szerző a-moll vonósnégyestételét is eljátssza, a hangverseny első számaként pedig a névadó Borogyin 2. vonósnégyesét hallgathatja meg a közönség. A salzburgi Hagen Quartet igazi családi vállalkozás, ami egy ízig-vérig romantikus programot hoznak a Zeneakadémia Nagytermébe.

 

A legifjabb magyar zongoristageneráció egyik kiemelkedő művésze Ránki Fülöp, aki fellépett már Magyarország legfontosabb koncerttermeiben, valamint Európában és Japánban. Dukay Barnabás több szóló- és háromzongorás művének ősbemutatóján játszott már, illetve Olivier Messiaen két jelentős zenekari művének magyarországi premierjében is közreműködött. A koncerteken Ligeti művei, Bach Das Wohltemperierte Klavier darabjai és Bach a dallamok is felcsendülnek.

 

  • Jegyek és további információk: ITT.