Eljött az évnek azon szakasza, amikor szabadidőnk nagy részét ajándékok keresgélésével vagy kigondolásával töltjük. Szeretnénk, ha személyes lenne, és szeretnénk ha meglepetést okozna. Ha van olyan rokonod, barátod, aki szereti a komolyzenét, egy zeneakadémiás bérlettel nem tudsz mellélőni. Mutatunk néhány szuper koncertsorozatot, amely biztosan örömet okoz bárkinek!

A 2020. évi tavaszi bérletek közül kiemelkedik a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának sorozata – olyan világhírű dirigensek vezényletével, mint Takács-Nagy Gábor, Dennis Russel Davies, Gilbert Varga és Hamar Zsolt, a 75 éves Rolla Jánost pedig egy egész sorozat köszönti. A legjobb vonósnégyeseket felvonultató sorozatban olyan egyedülálló formációk jönnek létre, mint a legendás Borogyin Quartet találkozása Fenyő Lászlóval. A népszerű szólózongora-sorozat ismét különleges összeállítású műsorokat tartogat a hangszer szerelmeseinek, Ránki Fülöppel, és már a harmadik bérlet indul útjára tavasszal a felújított Voit & Söhne-orgonára fókuszálva.


Az egyetem hallgatóiból álló kamarazenekar háromrészes bérletben szólaltatja meg a zeneirodalom gyöngyszemeit Rolla János Kossuth-díjas hegedűművész vezetésével. Az első hangversenyenBartók háromtételes vonószenekari Divertimentója és Schubert 5. szimfóniája között Mozart 9. zongoraversenye hangzik el. A második koncert műsorán Haydn Krisztus utolsó hét szavát megzenésítő, 1790-es években komponált oratóriuma szerepel, a sorozat zárókoncertjénkét igazi Bach-slágert hallhat a közönség: a h-moll szvitet és az 5. brandenburgi versenyt. a koncert végén pedig a kamarazene-irodalom egyik leghíresebb műve, Schubert A halál és a lányka című vonósnégyese szólal meg.

Orgona a központban 2020 tavasz

A közönség által már jól ismert Szabó Balázs mellett a jelentős nemzetközi sikereket elért Elekes Zsuzsa, valamint a német orgonaművész, Wolfgang Seifen mutatkozik be. Elhangzik többek közt Huzella Elek az 1956-os forradalom alatt elhunyt barátja emlékére írt kompozíciója, a második félidőben pedig olyan alkotások is megszólalnak, amelyek a Zeneakadémia varázslatos hangú Voit-orgonája építésének idején készültek. Wolfgang Seifen számára az improvizáció az éltető közeg. Szólóestjét is az teszi különlegessé, hogy betekintést enged műhelyébe, beavatva a közönséget az improvizáció születésének kulisszatitkaiba, rejtelmeibe.


A legjobb vonósnégyeseket felvonultató sorozatban ezúttal minden kvartett vendéget is hoz magával, így a koncerteken egyedülálló formációk jönnek létre. A vonósnégyes műsorát Mendelssohn utolsó kvartettje nyitja, majd honfitársuk, Csajkovszkij 1.vonósnégyese hangzik el, és Dvořák 2. zongoraötöse. A három hazai zenészgeneráció tudását, tehetségét integráló Hungarian Quartet hangversenyén Bartók effektusokban gazdag 3. vonósnégyese után Brahms kései klarinétötöse szólal meg, az est második felében Schubert A halál és a lányka című dalát variáló kvartettje szerepel. Az orosz kamarazene-társulat a bécsi szerző a-moll vonósnégyestételét is eljátssza, a hangverseny első számaként pedig a névadó Borogyin 2. vonósnégyesét hallgathatja meg a közönség. A salzburgi Hagen Quartet igazi családi vállalkozás, ami egy ízig-vérig romantikus programot hoznak a Zeneakadémia Nagytermébe.


A legifjabb magyar zongoristageneráció egyik kiemelkedő művésze Ránki Fülöp, aki fellépett már Magyarország legfontosabb koncerttermeiben, valamint Európában és Japánban. Dukay Barnabás több szóló- és háromzongorás művének ősbemutatóján játszott már, illetve Olivier Messiaen két jelentős zenekari művének magyarországi premierjében is közreműködött. A koncerteken Ligeti művei, Bach Das Wohltemperierte Klavier darabjai és Bach a dallamok is felcsendülnek.

  • Jegyek és további információk: ITT.