Élmény

Bauhausszal érkezik májusban a kilencedik Budapest100

Fotó : Major Kata / WLB
pozsonyi út 38, bauhaus, lépcsőház
Bréking

Már most nagyon várjuk 2019 május első hétvégéjét, amikor a Budapest100 a Bauhaus nyomába ered. Jövőre lesz száz éve, hogy megnyitotta kapuját a 20. század legnagyobb hatású művészeti iskolája, a németországi Bauhaus, aminek itthon is óriási hatása volt, így a 9. Budapest100 ezzel a polgárpukkasztó örökséggel: a főváros modern épületeivel foglalkozik.

Jövőre 9. alkalommal rendezik  meg a Budapest100 kétnapos rendezvénysorozatát, ami a nyitott házak köré szerveződő rengeteg izgalmas programmal leginkább egy városi fesztivál jellegét ölti. Az utóbbi években már nemcsak szigorúan a 100. születésnapjukat” ünneplő házak vettek részt benne, hanem tematikusan a nagykörút, a rakpartok vagy éppen tereken álló épületek is csatlakoztak.

Fotó: Bódis Krisztián / We Love Budapest

2019-ben egy sokak által imádott – vagy éppen botrányosnak tartott – stílus öröksége kerül a középpontba: a 100 éve alapított németországi Bauhaus kapcsán Budapest korai modern építészete lesz a májusi hétvége sztárja.

Fotó: Major Kata / WLB

A modern magyar építészet és formatervezés történetében a Bauhaus volt a leginkább meghatározó külföldi intézmény, átformálta a modern ember fogalmait a szépről, a hasznosról és a jóról, így érthető módon számos nyelvben, így a magyarban is stílusnévvé vált. A tiszta felületek, az áramvonalas részletek ötvözete immár általánosabban is az elismerő “Bauhaus” jelzőt vonja maga után. Budapest progresszív építészei lakóházak és középületek százaival próbáltak megfelelni ezeknek az elveknek, az 1920-as évektől az 1940-es évekig tartó periódus épületei máig izgalmasak, olvashatjuk a Budapest100 honlapján is.