A hófehér vacsora helyszínét – mint ahogyan eddig is – csak pár perccel a kezdés előtt hirdetik majd ki.

A külföldön már régebbi hagyománynak számító (idén ünnepelte az esemény fennállásának 30. évfordulóját), és már hazánkban is többször megrendezett vacsorának több különlegessége van: Budapest legszebb pontjait nevezik ki helyszínnek, de az esemény kezdése előtt ezt titokban tartják, nem vehet rajta részt bárki, illetve mindennek hófehérnek kell lennie, az öltözéktől kezdve a kellékekig. Az első vacsora a Magyar Tudományos Akadémia előtt zajlott, míg a második a Vigadó téren, tehát ezekre a helyszínekre már ne számítsunk.

Az 1988-ban, François Pasquier és néhány barátja által indított ötlet mára hat kontinensen ünnepelt világszenzációvá nőtte ki magát. A Le Diner en Blanc estekre évente több mint 130 000 ember látogat el világszerte.

Budapesten ezúttal szeptember 1-jén ülhetjük majd meg ezt a vacsorát, a dekoratív helyszínre a résztvevők maguk viszik majd az ételt, az asztalt, széket és a terítéket is, ráadásul olyan tradíciókat is ápolni kell, mint a vacsora kezdetét jelentő kendőlobogtatás vagy a csillagszórók meggyújtása, amely jelzi a vendégeknek, hogy indulhat a tánc és a fehér vacsorát követően el lehet hagyni az asztalokat. Az estét trombitaszóval zárják, majd hogy nyoma se maradjon az eseménynek, mindent elpakolnak maguk után a vendégek.

A Le Diner en Blanc szabályai a vendégek számára a következők:

  • Elegáns és csak fehér öltözékben érkezhetnek.

  • A teríték is csak fehér lehet.

  • Visszaigazolás után minden vendégnek muszáj megjelennie, időjárástól függetlenül.

  • A vendégek egy kijelölt helyen találkoznak, és egy önkéntes kísérő viszi el őket a helyszínre, annak érdekében, hogy az utolsó pillanatig titkos maradjon.

  • A vendégek kötelesek minden saját felszerelést magukkal vinni, szemetet és maradékot összeszedni, hogy megőrizzék a helyszín tisztaságát.

A jelentkezés három fázisban történik: az első fázis azoknak szól, akik már korábban is részt vettek a rendezvényen; a második azoknak, akiket az első fázis résztvevői ajánlottak; a harmadik pedig azoknak, akik feliratkoztak a várólistára. A Le Diner en Blanc rendezvény várólistájára itt lehet jelentkezni.