Ugyan az Állatkert bővülését már 2013-ban bejelentették, a családoknak egészen a múlt hétig kellett várnunk arra, hogy birtokba vehessék az első új helyszínt, a Holnemvolt Várat, benne a Hetedhét Palotával. A mesékből is ismerős állatok sokaságát felvonultató, interaktív, játékos élményparkként működő komplexum ugyan nem lett hibátlan vagy olcsó, a bennünk élő gyerek mégis örömmel vetette bele magát a játszópark által nyújtott lehetőségekbe.

öt éve, hogy megírtuk, hogy a helyét, illetve játékállományának egy részét a búcsúzó Vidámpark az Állatkertnek adja át. Azóta viszont szinte semmi hír nem érkezett a Pannon Park projektről vagy a benne felállítandó, fedett, trópusi viszonyokat megteremtő Biodomról – egyedül a terület körül magasodó daruk jelzik, hogy épül. Elkészült viszont az építési terület és a Fővárosi Nagycirkusz között a Holnemvolt Vár (korábbi munkacímén Mesevár), amit még a hivatalos nyitónap előtt bejárhattunk.

Márciusban már megtudtuk , hogy a másfél hektáros komplexumot kifejezetten a kisgyermekes –3 és 10 év közötti életkorú gyermekkel érkező – családok igényeihez igazodva tervezték meg. Ebből következik, hogy az itt bemutatott állatok nagy része házi/ház körüli állat, amely a mesékből is ismerős lehet: dámszarvas, alpaka, magyar tarka marha, gyimesi racka juh, mangalica, nyúl, tengerimalac – utóbbiaknak még egy külön város is épült, amelynek remekbe szabott házikóit Mónus Béla készítette. Természetesen van állatsimogató, de az Állatkert lovas hagyományait is felelevenítették: a Nyíhangárban fedett lovarda működik, a hozzá kapcsolódó istállóval és szabadtéri karámokkal.

Ha pedig múltidézés: fontosnak tartották a régi vurstlik hangulatának megidézését: a Holnemvolt Vár azonos nevű zónájában van „mechanikus céllövölde”, amelynek hátfali elemei, mozgó figurái részben még Pöltl Károly száz évvel ezelőtti céllövöldéjéből maradtak ránk. Ezeket a figurákat az egykori Vidámpark működésének utolsó éveiben, évtizedeiben már egyáltalán nem használták, az Állatkert munkatársai a terület átvételekor egy raktárban találtak rájuk. Azóta a figurákat felújították, és most már újra használhatók. A régi időket idézi a kisvonat is: az egykori Angolparkban ugyanis egy ilyen is működött. A játékot a Vidámpark is megörökölte, de az 1970-es évek elején teljesen felszámolták. A Holnemvolt Várban viszont újra lehet kisvonatra ülni, ahogy óriáskerekezni is.

Emellett rendbe hozták a régi körhintát, amelyet Schäftner Károly körhintás vállalkozó még 1908-ban építtetett (de valószínűleg már csak az 1909-es szezonban kezdték el használni). A patinás játéküzemhez utoljára két évtizede nyúltak hozzá, most viszont kívül és belül is mutatósan felújították, sőt még a hajtásrendszerét is korszerűsítették.

A Holnemvolt Vár közepén található a Hetedhét Palota: egy olyan négyszintes, 2700 négyzetméteres oktató- és játszóház, melynek játékai és élményei ismerős állatmesék (Vuk, Mekk Elek, a A nagy ho-ho-horgász, Pom Pom meséi, Süsü, a sárkány, Doktor Bubó) köré szerveződnek, sőt, Csukás István kifejezetten a Hetedhét Palotához egy teljesen új mesét is írt Brekk berek címmel. Az oktató kitétel nem véletlen: az adott mese koncepciójába illő állatok élő példányaival is találkozni a kertekben, a különböző interaktív játékok pedig a szórakozás közben természettudományos ismereteket ültetnek el a legkisebbek fejében.

Máshol tesztelhetjük, hogy a Vuk melyik szereplőjénél futunk gyorsabban vagy hogy el tudjuk-e úgy lopni a Simabőrű pecsenyéjét anélkül, hogy felébresztenénk a kutyáját, de Süsüként lehelhetünk tüzet is. A Hetedhét Palotához kapcsolódik továbbá a Frakk terem, amely az ismert mesén keresztül ismerteti meg a gyermekeket a felelős állattartással.

A Holnemvolt Vár térségében látható sokféle állat, és a sok-sok játék mellett további élmények sokasága várja a családokat. A Macskaköves udvarban működő kézműves műhelyekben a gyerekek kipróbálhatják ügyességüket, míg a Várkerben található a Szép Miklós játszótér. A Kő Boldizsár által alkotott játékok egy klasszikus tündérmese, Szép Miklós és Tündér Ilona történetének epizódjait elevenítik meg.

Emellett az állatkerti játszóparknak része lesz a Sünispotály is, amely néhány hónap múlva fog megnyílni és az Állatkertben zajló mentőmunka új központja lesz – aminek a kulisszatitkaiba a látogatók is bepillanthatnak majd. Idén továbbá elkészül a Cápasuli is, amely valójában egy most még folyamatban lévő, néhány év múlva elkészülő fejlesztés, a Pannon Park előrehozott eleme. A leendő Pannon Park központi építményéhez, az ún. Biodómhoz ugyanis egy tengeri akvárium is fog tartozni, ahol a közönség különféle cápákat is láthat majd. Ehhez azonban egy „cápaneveldére” is szükség van. A fejlesztésnek ez az eleme a többihez képest jóval korábban, még ebben az évben elkészül, és a Holnemvolt Vár részeként meg is nyílik majd a nagyközönség előtt.

Az állatkerti belépő a Holnemvolt Vár területére is érvényes, sőt, utóbbi megközelíthető az állatkertből is. De ha csak az újonnan nyílt helyszín érdekelne minket, oda 1000 forint per fős áron válthatunk jegyet. A különböző programokat és játékokat a saját fizetőeszközükkel, a SÜN zsetonnal (200 forint per darab lehet igénybe venni. Egy kétórás kalandozás a Hetedhét Palotában például négy zseton személyenként, a legtöbb másik opció viszont általában csak egy.