A GUIDE@HAND Film Destination Budapest az első magyar városnéző okostelefon-alkalmazás, amelynek segítségével fel lehet deríteni a külföldi forgatások nyomait Budapesten. Az angol és magyar nyelvű, iOS és Android operációs rendszerű készülékekre ingyenesen letölthető applikáció hiánypótló adatbázist szolgáltat, és helyszínt kereső filmeseknek is jó mankó lehet.

Filmek, helyszínek és az eljátszott városok szerint böngészhetünk az infók között, amik között építészeti jellemzők és turisztikai tudnivalók is szerepelnek. Például az Operaház és környéke eljátszotta Berlint, Budapestet, Buenost Airest, Firenzét, Moszkvát, és többek között Bruce Willis, Selena Gomez és Tom Hanks is forgatott erre. Sztárok szerint is kutakodhatunk ABC-sorrendben, Adrian Brodytól Sylvester Stalonnén át Viggo Mortensenig kideríthetjük, kit milyen filmekben milyen városrészekben és épületekben láthatunk viszont.

Például Mr. Bean is szembe jöhetett velünk a közelmúltban, mikor 2016-ban itt alakította a Maigret címszerepét: Rowan Atkinson megfordult a Károlyi-kertben, a Néprajzi Múzeumban, a Nyugati pályaudvaron, a Csepeli Szabadkikötőben és a Halászbástyán is.

Egész Budapestet lefedő, GPS-kapcsolatos térkép segítségével sétálhatunk Budapesten a filmes múltat vizsgálva, de 360 fokos körpanorámás fotók is elérhetőek. A folyamatosan bővülő alkalmazásban jelenleg több mint 70 filmhelyszín, valamint 20 olyan város található, amelyet Budapest alakított nemzetközi produkciókban.

Mint tudjuk, több olyan város is van, amely városarculati szempontokból akár a hasonmása is lehetne a magyar fővárosnak. Többször eljátszotta Berlint (Kémjátszma, 2001; Az adósság, 2010; Atomic Blonde, 2017), Rómát (München, 2016; A rítus, 2011; A kém, 2015) és Párizst (Bel Ami, 2012; A kém, 2015), de olyan városokat is, mint Baltimore (A holló, 2011), Peking (Mentőexpedíció, 2015), Firenze (Inferno, 2016) vagy New York (Pokolfajzat 2., 2008). A múlt századi Madridot az 1985-ös Mata Hari című életrajzi filmben, Szentpétervárat az 1988-as Bűn és bűnhődésben idézték meg a magyar fővárosban.  Sőt, Budapest afrikai helyszínként is lencsevégre került: 1991-ben Casablancát alakította a Josephine Bakeréletében.

A GUIDE@HAND Film Destination Budapest filmturisztikai alkalmazás a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (MTA SZTAKI) és a Filmdestination filmturisztikai kreatív csapat együttes fejlesztéseként készült el. Friss híreket is olvashatunk a Budapesten forgatott filmekről, mindezek mellett filmbarát éttermek, szállodák, boltok gyűjteménye is megtalálható rajta. Az applikáció itt tölthető le.