A király is gyalog jár ide, vagyis a folyóügyek intézése bármekkora tabu, mindenkit érintő logisztikai feladat. Bizonyára az is megtörtént már a legtöbb emberrel, hogy könnyítenie kellett volna magán, de az utcán járva nem volt hova bemennie. Budapest nincs elkényeztetve nyilvános illemhelyekkel, és civilek egy csoportja egy ideje azon fáradozik, hogy ez a helyzet megváltozzon. Tegnap egy rendhagyó évnyitó keretében tüntetést is szerveztek a Fővárosi Közgyűlés elé.

A városban fellelhető illemhelyekkel már mi is foglalkoztunk egy nyilvánosvécé-tesztben, és nemrég megkerestük az egyik szolgáltatót, a Fővárosi Csatornázási Műveket (FCSM) is a témában. Jelenleg ugyanis nem közfeladat a városi vécék fenntartása, hanem vállalkozók végzik, akik az egyes kerületekkel állapodnak meg. A FCSM 38 darab vécét tart fenn a városban, amelyeket ezen a térképen találjuk meg. Ezek közül többet korszerűsítettek, felújítottak, van, ahol zuhanyozni, pelenkázni és szoptatni is lehet. Hogy tervezik-e a bővíteni a vécék számát, arra azt a válasz kaptuk: a társaság elsődleges célja a kulturált és tiszta színvonal megtartása az általa üzemeltetett illemhelyeken.

Más szolgáltatókkal, illetve bevásárlóközpontokkal együtt körülbelül 80 közvécé van Budapesten, ami 1,8 millió lakosra és a turistákra vetítve nem tűnik soknak - ezek között ráadásul kevés az olyan, amelyik akadálymentes, vagy akár ingyenes volna. A probléma különösen látványos Belső-Erzsébetvárosban, a bulinegyedben, ahol a lakók folyamatosan az utcára piszkító bulizókról panaszkodnak; nem véletlen, hogy felmerült a vendéglátóhelyek által javasolt megoldási lehetőségek között, hogy a köztisztaság érdekében ingyen, fogyasztás nélkül lehessen használni a mosdójukat. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a Social Issue pár hónapja egy applikáció fejlesztésébe is belekezdett, mely megmutatja, hogy hol lehet a legközelebbi helyen pisilni úgy, hogy ne kelljen feltétlen fogyasztani.

A Város Mindenkié csoport az Alapvető Jogok Biztosát is felkereste az ügyben. Ő a Belügymininsztériumot jelölte ki a feladat illetékeseként, miszerint fontolja meg a jogszabály-módosítást, amely kötelező feladattá tenné a közvécék üzemeltetését. A civilek szerint nem történt semmi előrelépés, pedig már megkeresték a FCSM-et, a kerületek polgármestereit, a Fővárosi Önkormányzatot és az EMMI-t is.

A Fővárosi Önkormányzatot mi is felkerestük, de átirányítottak minket a FCSM-hez, így nem tudtuk meg, terveznek-e lépéseket tenni a figyelemfelhívó akciók hatására.  A legfrissebb fejlemény az ügyben, hogy az Önállóan lakni - közösségben élni, a Bennfentes Kivülállók Közkórus BKK, a Közvécéket Budapestre és A Város Mindenkié aktivistái egy iskolai évnyitónak „álcázott” tüntetés keretében átadták petíciójukat az önkormányzat képviselőjének, aki ígéretet tett rá, hogy megvizsgálják a kérdést. Az alábbi videóban a szervezet egyik aktivistája mesél arról, miért is égető a probléma megoldása, mit szeretnének pontosan elérni, és milyen tapasztalataik vannak az egyes kerületekben.