Budapest különösen gazdag természetes forrásokban és fúrt kutakban is. Napi 70 millió liter termálvíz tör fel, több mint 100 helyen, csak a fővárosban. Gyógyfürdőink messze földön híresek, és kevés olyan lokálpatrióta van, aki ne fürdött volna legalább egyben. A közelmúltban a Gellért fürdőről írtunk, ám most az úgynevezett ivócsarnokok nyomába eredtünk, melyekről sokan nem is tudnak. Ezek a termálfürdők forrásaiból táplálkozó víznyerőhelyek a 30-as évek végén létesültek, azért, hogy a lakosság úgy is megtapasztalja vizeink gyógyhatását, hogy fürdőzés helyett/mellett elfogyasztja azt.

Kevesen tudnak róluk, és nincs is akkora publicitásuk, de mai napig találunk három ivócsarnokot a városban. Ezek a termálfürdők közelében található víznyerőhelyek manapság kíváncsiskodó, majd meglepettségükben távozó turistákat és a gyógyhatás miatt ide járó nyugdíjasokat vonzzák. Pedig olyan helyek ezek, ahol egészen jutányos áron juthatunk hozzá a Budapest alatt található gyógyforrások vizeihez, amit ilyen formán nem azért visznek haza, hogy a kádat feltöltsék vele és házhoz vigyék a Szecskát, hanem elfogyasztják azokat. Gyógyhatásúak, ásványi anyagaiktól függ egyes forrásoknak, hogy éppen milyen betegségre javallják, ám meg kell jegyeznünk, hogy mielőtt valaki intenzív ivókúrába kezdene, érdemes orvossal konzultálni erről.

Ha meglátogatjuk a csarnokokat, vigyünk magunkkal műanyag palackot, melybe tölthetjük a gyógyvizet. Fontos betartani az előírást, miszerint 3, maximum 5 deciliter fogyasztható egyszerre ezekből a forrásvizekből naponta. Szakember bővebb felvilágosítást adhat arról, hogy érdemes-e hígítani őket. Ezen a vizek szúrós, kénes illatúak, és színük sem kristálytiszta, hiszen teljesen természetes, szűretlen, élő vízről van szó.

Jelenleg három működő ivócsarnokot találunk a városban, melyekben összesen ötféle gyógyvíz közül választhatunk, aszerint, hogy milyen bántalomra innánk. A Széchenyi fürdő mögötti Szent István-forrás, a Lukács fürdő forrása, mely a Molnár János barlangból ered, valamint a Rudas három különböző gyógyvize a Hungária, az Attila és a Juventus forrásból.
Széchenyi fürdő – Szent István-forrás

Az 1936-os újabb artézi kút fúrása következtében született meg a csarnok, mivel az új kút bőven elegendő termálvizet szolgáltatott, így a városvezetés úgy döntött, "közkinccsé" teszik a vizsgálatok alapján fogyasztás útján is jótékony vizet. Mutatós acél-üveg pavilont létesítettek, ami sajnos a 60-as években átalakult az éra követelményeinek megfelelően. Mostanra visszanyerte dekoratívabb formáját. Érdekes időutazás megfigyelni a csarnok formáját és a rajta szereplő szöveg tipográfiáját.
Az innen hozható víz gyomor-, vese-, bélgyulladás esetén, hurutos megbetegedésekre, epebántalmakra van jó hatással, de mésztartalma miatt a csontokra is jótékony hatással lehet.
Nyitvatartás:
hétfő - szombat: 9:00 - 17:00 3 deci 30 forint, 1 liter 80 forint Lukács fürdő

A Lukácsot tápláló forrásról már római időkből maradtak írásos emlékek. Az itteni ivócsarnokot 1937-ben húzták fel. Az innen származó gyógyvíz nátriumot, kálciumot és magnéziumot is tartalmaz. Gyomorhurutokra, gyomorsavtúltengésre, vesemedence- és húgyúti megbetegedésekre, légzőszervek hurutjára és csontritkulás megelőzésére is ajánlják a Molnár János-barlangból eredő forrásvizet.

Nyitvatartás:

hétfő - péntek: 10:00 - 18:00 3 deci 30 forint, 1 liter 70 forintRudas fürdő – Hungária-, Attila- és Juventus-forrás

A Rudas három különböző forrásvízzel rendelkezik, és ezek közül mindhárom fogyasztható, különböző betegségek megelőzésére és kezelésére is. A Gellért-hegy csodás gyógyvizei közül a Hungária gyomortájéki hurutos megbetegedésekre és vesemedence-gyulladásokra javallott, az Attila légzőszerveinkre hat kedvezően, valamint hólyag-, epe- és májbántalmakra is ihatjuk. A Juventus igazi életelixír, sejtöregedés ellen, magas vérnyomásra, reumára és köszvényre ajánlják fogyasztását.

Nyitvatartás: hétfő - szerda - péntek: 11:00 - 18:00, kedd - csütörtök: 7:00 - 14:00

A cikk megjelenését a Bp2017 Nonprofit Kft támogatta.