Élmény

John Malkovich is látható lesz a 37. Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Fotó : A Müpa-Facebook esemény
John Malkovich is látható lesz a 37. Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Március 31. és április 23. között közel 40 helyszínen, több mint 150 programmal jelentkezik a Budapesti Tavaszi Fesztivál. A 37. alkalommal megrendezendő eseménysorozat az #ittahelyed szlogen jegyében ezúttal is rengeteg világsztárt hoz a fővárosba.

“Az elmúlt években a fesztiválon megfordult művészek közül jó páran beleszerettek Budapestbe. Az ittlétük során hírét vitték a városnak és a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak is, így nagy megtiszteltetés, hogy közülük többen újra eljönnek. Igyekeztünk nem egy olyan programot összehozni, melyen magyar előadók külföldi sztárral lépnek fel, ami így az ázsiójukat növeli és ezzel bekerülnek a körforgásba” – mondta a szerdai sajtótájékoztatón Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.
John Malkovich is látható lesz a 37. Budapesti Tavaszi Fesztiválon
Fotó: BTF
Az idei fesztiválprogram is évfordulók köré épül. Ebben az évben Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulójára emlékezünk, ez alkalomból bemutatóra készül a Magyar Állami Népi Együttes, Ködellik a Mátra című esttel emlékezik Szokolay Balázs és Szokolay Dongó Balázs, a fesztivál záróelőadása pedig Kodály Háry János című daljátékának nagyszabású bemutatója lesz. A kiegyezés történelmi évfordulójához kapcsolódva Liszt Koronázási miséjével áll színpadra az Osztrák–Magyar Haydn Filharmónia és a Bécsi Állami Opera Kórusa, Kiegyezés/150 címmel bemutatóval jön a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, míg a Budapesti Történeti Múzeum Kincsek a város alatt című kiállítása is e korszakot mutatja be.
John Malkovich is látható lesz a 37. Budapesti Tavaszi Fesztiválon
Fotó: BTF
A fesztiválprogram részeként olyan művészek adnak koncertet, mint a Budapesten első alkalommal fellépő dél-afrikai operaénekesnő, Pumeza Matshikiza, a zongoravirtuóz Ivo Pogorelich, és Gyenyisz Macujev.
37. Budapesti Tavaszi Fesztivál
Az egyik legnagyobb várakozás John Malkovich és Michael Sturminger új, Just Call Me God – A diktátor utolsó beszéde című előadását övezi, és a világhírű, háromszoros Oscar-díjas olasz operatőr és fotográfus, Vittorio Storaro Writing with Light gyűjteményes kiállítására is minden bizonnyal sokan lesznek kíváncsiak.
Az újcirkusz műfajának népszerűségét bizonyítja a fesztiválprogramban szereplő három produkció: az ausztrál CIRCA Opus2 című előadása, a Stockholmban alapított Svalbard Company produkciója és a Recirquel Újcirkusz Társulat előadása, az Adieu! 
John Malkovich is látható lesz a 37. Budapesti Tavaszi Fesztiválon
Fotó: BTF
A könnyűzene és a jazz műfajában együtt lép színpadra Jamie Winchester és Hrutka Róbert, eljön Yasmine Hamdan, triójával érkezik a szaxofonos Steve Coleman, ott lesz a filmes inspirációkból dolgozó Tarkovsky Quartet, a nu jazz és future jazz legendás zongoristája, Bugge Wesseltoft, valamint az elektronikus zene osztrák nagy neve, Richard Dorfmeister és Rupert Huber is.

A március 31. és április 23. között zajló fesztiválon az az utcákon-tereken is meglepetésekkel lehet majd találkozni.