Afféle interaktív élményexpóként, avagy játékos szintfelmérőként aposztrofálható a Millenáris D épületében január közepén megnyílt a Bajnok - The Champion című interaktív kiállítás. Kipróbáltuk mi is, és megtudtuk, melyik sportágban érhetnénk el kiváló eredményeket.

Az 1500 négyzetméternyi területet elfoglaló élményparkban különféle játékok segítségével lehet felmérni elsősorban a reflexeket és a koordinációs képességeket. A ChampLAB-nek keresztelt tesztállomásokon nem a meglévő tudást vizsgálják, hanem az ideg és az izom kapcsolatát. Példának okáért az 1-es ponton a Box! állomáson nem NagyCsonttörőJánossal kell kesztyűznie a próbálkozónak, hanem a kéz gyorsaságát mérik egy egyszerű játékkal: a váratlan helyeken és pillanatokban felvillanó fényeket kell minél gyorsabban megérinteni. Kicsit olyan érzése van az embernek, mintha a Rocky című filmtörténeti klasszikus negyedik része elevenedne meg, amiben a címszereplőt alakító Sylvester Stallone a lehető legősibb körülmények között készült a nagy meccsre, vele szemben szovjet ellenfele, a Dolph Lundgren által játszott Ivan Drago viszont az ittenieket idéző legmodernebb kütyüket vette igénybe.

Hasonló a koncepció és a feladat a többi ChampLAB-en is. A Slam! részlegen például a kosárlabdához való tehetségünk derülhet ki, valójában a súlypontemelkedésünket mérik, az En Garde! állomáson pedig a szem és a kéz összehangolása tesztelhető. Bár az ismertető szerint izzadságmentesen teljesíthetőek a pályák, a 30 másodpercen át zajló evezéses tesztet követően azért gyöngyözni kezd a homlok – pláne, miután előfordulhat, hogy a rendszer „nem vette fel a ritmust” és újra kell próbálkoznia a delikvensnek.

A futógyorsasági próbán egy rekortán pályán jó 15 métert kell rajtgépből kilőve teljes sprintben teljesíteni, hogy aztán a célban a gumifalnak csapódhassunk. A farmerben, utcai cipőben elért 25 km/h-es csúcssebességünk éppen elég volt három kisiskolás gyermek megelőzéséhez, úgyhogy az itteni eredményt az elfogadható kategóriába soroljuk, mint ahogy a labdajátékok alapjául szolgáló ügyességi részen összehozott 62%-ot is, amit védési hatékonysági mutatóként Thierry Omeyertől Mirko Alilovicig bármelyik szuperklasszis kézilabdakapus elfogadna – persze ez csak játék a számokkal.

Pihenésképp egyéb izgalmas állomásokon lehet még elidőzni. Ilyen a stadion, ahol VR-szemüveget kapunk a fejünkre és aminek segítségével virtuálisan a GroupamaArénában nézhetünk körül. A játékoskijárótól a pálya széléig „mászkálhatunk” és szinte megveregethetjük a magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitányának vállát. Egy másik szobában meg alulról élhetjük át, milyen lenne végigkövetni egy úszóversenyt egy vízzel teli medencében, természetesen mindezt száraz halmazállapotban.

Odafent a magyar sportdicsőségét bemutató sajtóválogatást lehet végignézni, illetve a további ChampLAB-eken egy kvíz formájában lemérhetjük a tudásunkat az egészséges táplálkozásról, valamint további játékok várnak a megfigyelőképesség és a kognitív képességek tesztelésére.Befejezésül oklevelet kapunk, amiből kiderül, hogyan teljesítettünk az egyes pályákon, plusz végre megtudhatjuk, mely sportágak illenének hozzánk. Nekünk a teszteredményeink alapján a kézilabda, a vízilabda és a vívás lenne ideális választás.

A hazai fejlesztésű interaktív élménypark április 11-ig látogatható.
Nyereményjáték!Kétszer két darab páros belépőt sorsolunk ki a kiállításra azok között, akik a cikk alá kommentben helyesen válaszolnak az alábbi kérdésre:

- Melyik hazai futballcsapat otthona a Groupama Aréna, ahol a The Champion kiállításon virtuálisan körbenézhetünk?

A válaszokat február 9-ig várjuk, a nyerteseket Facebookon értesítjük, figyeljétek a mappákat!