A 18. században épült késő barokk Száraz-Rudnyánszky kastély az ország egyik legszebb barokk műemléke. A sorozat alcíme – mely szerint legkisebb múzeum lenne – ezúttal kissé félrevezető lehet, de a kastélyban található bútormúzeum mégis ebbe a sorozatba illik: szinte ismeretlen kiállítóhelyről van szó, ami egy kellemes hétvégi programot kínálhat.

Nagytétény érdekes városrész, kertvárosi hangulatával, helyenként egy-egy régből megmaradt házzal, a zsinagógából átalakított könyvtárával. A legfőbb látnivaló mégis a kastély és az azt körülvevő park.

A nagytétényi kastély területe páratlanul érdekes helyszín, évszázadok óta, sőt, mintegy kétezer éve lakott hely. Az épület helyén egy Kr. u. 1-2. századból származó villa rustica állt, néhány részlet a mai napig látható belőle.

A római gazdálkodó házát egy 13. századi gótikus várkastély követte – ez a Tétény család számára épült. Végül, a ma látható reprezentatív főúri rezidencia a korábbi épület átalakításával jött létre az egyik legkiválóbb barokk építész, Mayerhoffer András tervei alapján.

Az úgynevezett cour d'honneur-ös (díszudvaros) elrendezés ekkoriban tipikusnak számított. A homlokzat szobrászati díszítése barokkosan gazdag, a fények és árnyékok játékára épül. A megbízó báró Rudnyánszky József volt, felesége Száraz Julianna: a két család címere a középső épületszakasz oromzatában látható.

Az eredeti belső berendezés a II. világháború során elpusztult, de a helyreállítás után bútorkiállítás nyílt az épületben – és ez a funkciója lényegében a mai napig. Az Iparművészeti Múzeum legkülönlegesebb darabjait felvonultató kiállítás az európai bútorművesség javát mutatja be a gótikától a biedermeierig.

Érdekes megfigyelni, hogy a kronológiailag legkorábbi rész abban a dunai szárnyban kapott helyet, ahol magán az épületen is középkori részleteket, megoldásokat figyelhetünk meg.

A 27 teremben mintegy 300 bútor és együttes kapott helyet.Miközben a bútorokat nézegetjük, érdemes a szobák falaira is felnézni, az emeleti helyiségekben még néhány helyen láthatóak az al secco technikával készített falfestések.

A tárlatot korabeli cserépkályhák, falikárpitok, szőnyegek, csillárok, festmények teszik teljesebbé. Nem véletlen, hogy a termeket gyakran bérlik ki fotózásokra – így a nyitvatartásra nem árt rápillantani a látogatás előtt.

Bár fotózni ebben a teremben nem szabad, az egyik emeleti helyiségben egy különleges órákból álló kiállítás látható. A már látványra is lenyűgöző, esztétikailag és az ipartörténet dokumentumaiként is szemlélhető 17-19. századi szerkezetek Radvánszky Ferenc, Svájból hazatelepült órarestaurátor-óramérnök magángyűjteményéből származnak.

Az a tény, hogy egy 18. századi kastély áll, Ausztriában például nem keltene különösebben nagy feltűnést, Budapest környékén viszont kevés hasonló kastély maradt meg, ilyen szép állapotban pedig főleg nem sok. Maga a barokk épület, a kastélypark és a múzeum is megér egy kirándulást, decemberben pedig az adventi vásár is egy plusz ok lehet a látogatásra.
Nagytétényi Kastélymúzeum
Cím: 1225 Budapest, Kastélypark u. 9 - 11.
Nyitvatartás: kedd-vasárnap: 10.00 - 18.00,  hétfőn zárva
Jegyárak:  teljes árú: 2000 Ft, kedvezményes: 1000 Ft, családi: 4000 Ft (frissítve 2017.12.11)