A kerület szívében, lakótelepektől övezve találjuk az Újhegyi sétányt. Nap mint nap ezrek sétálnak el ezen az útvonalon, amelyre felfűzve számos fontos oktatási és egészségügyi intézményt, bevásárlóhelyet, szolgáltatóházat, közlekedési kapcsolatot találunk. Az elmúlt időszakban komplex módon megújított sétány mostantól zöldebb és korszerűbb lett, egyes részein pedig még sportolhatunk is. Mutatjuk, hogy milyen lett.

Még felsorolni is nehéz, hogy hány olyan helyszínről írtunk már korábban, amelyet a Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ nevű projektjének keretében újítottak meg. Ilyen volt a Nyugati tér, a Nehru-part és így újulhatott meg Kőbánya talán legfontosabb sétánya, a lakótelep gyalogos tengelye is, összesen 16 300 négyzetméteren.

A 350 méter hosszú sétány középső része a korábbinál jóval zöldebb lett és több ülőfelületet is kialakítottak. Az útvonal két végén található parkokat is fejlesztették, itt játszó- és rekreációs tereket alakítottak ki.

A növényeket bizonyos helyeken lépcsőzetesen, teraszos kialakítással helyezték el. A sétány egy korábban kihasználatlan szakaszán piacteret alakítottak ki.

A sétány terepadottságai lejtősek, így a szintkülönbségeket sok helyen rámpákkal oldották meg. Ez egyben biztosítja a sétány és a környező lakótelepek akadálymentes átjárhatóságát is, ami korábban nagy probléma volt, hiszen a kerületben sok nyugdíjas és babakocsis anyuka él.

Kihasználva a lejtős terepadottságokat, a gyerekeknek csúszdát alakítottak ki. Amíg a kicsik játszanak, a szülők a lépcsőzetesen kialakított pihenőhelyen várhatnak.

Ez a terület nemcsak egy összekötő útvonal, hanem a játék, a sport, a pihenés helye is. A közös sportolásra alkalmas street workout nemcsak ingyenes mozgási lehetőséget nyújt, hanem közösséget is kialakíthat maga körül, ahogy ez Budapesten számos helyen tapasztalható.

A sétányról nem hiányozhat az elmúlt évek tájépítészeti slágerterméke, a csobogó (egészen pontosan: vízjáték) sem, az útvonal elején pedig egy lépcsőzetesen kialakított kaszkádot helyeztek el. Az, hogy a víz szinte már kötelező elem, persze nem véletlen, tényleg minden korosztály kedveli.

A megújult kőbányai sétány generáltervezési feladatait a Lépték-Terv Tájépítész Iroda (vezető tervezők Szakács Barnabás okl. tájépítész, Bardóczi Sándor okl. tájépítész), valamint a MŰ-HELY Zrt.
(felelős tervezők Tóth Zoltán okl. építészmérnök, Nagy Csilla okl. építészmérnök) végezte.