Az Andrássy úton, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban nyílt tárlat Dél-Korea két arcát mutatja be az 1970-es évektől kezdődően napjainkig. A 7 nagyszerű fotós 125 művén keresztül alapvető változásoknak lehetünk szemtanúi az ország életében.

Az Imaging Korea – Embereken, tájakon és időn túl címmel nyílt tárlat két nagy részből áll: a múzeum udvarában az ország mai életét bemutató színes fotók, az épületben pedig inkább a múltra koncentráló, főként fekete-fehér fotók láthatóak.

Az anyag Európában elsőként Budapesten látható, innen öt országba, egészen pontosan Berlinbe, Varsóba, Brüsszelbe, Asztanába és Madridba utazik majd.

A tárlat hét meghatározó dél-korai fotós anyagából lett kiválogatva: KANG Woongu, KWON Taegyun, KIM Jungman, PARK Jongwoo, LEE Gapchul, CHO Daeyeon és SEO Heunkang egyéni karakterű, hazájukban is ismert és elismert művészek.

Az anyag attól nagyszerű, hogy nemcsak a mai dél-koreai kultúrát mutatja be, hanem annak gyökereit is: a nagyiparosodás előtti állapotot, a társadalom változásait, a természet tiszteletét, palotákat, templomokat, kolostorokat, vidéki falvakat, a demilitarizált övezetet, a csúcstechnikát, amely mellett az országban mindenhol feltűnik a tradíció, a hagyománytisztelet.

A mai, színes képek is szépen kivitelezettek, mindenütt feltűnnek a hagyományok – de nekünk egyértelműen az elmélyültebb fekete-fehér képek tetszettek jobban.

A kiállítás azt bizonyítja, hogy Dél-Korea nem csak fejlett ipara miatt érdemes a figyelemre: a közelmúltban egy kifejezetten színvonalas képzőművészeti tárlatot is láthattunk a Koreai Kulturális Központban, a most megnyílt kiállítás pedig az ország legnagyszerűbb fotóművészeit mutatja be a budapesti közönségnek.