Nyárra 43 ivócsapot létesítenek majd Budapesten, amelyek segítségével bárki egyszerűen csillapíthatja majd a szomját a hőségben.

A nyár és a fülledt meleg közeledtével a városban pár napja egy pozitív változás állhat be, ugyanis 43 ivócsapot hoznak fokozatosan Budapesten idén is működésbe. A kreatív projektről korábban már írtunk, az ivócsap lényege, hogy képes bármely tűzcsapot ivókúttá átalakítani, anélkül, hogy annak eredeti tűzbiztonsági funkciója sérülne. Az ivócsapokat felismerhetjük a tűzcsaphoz hozzátoldott kék részről, de ha ez nem szúrna szemet, az újraértelmezett tűzcsapokat ezen a térképen is megtaláljuk.

A Budapest Főváros Önkormányzata, a Fővárosi Vízművek és a BVA Nonprofit Kft. közös kezelésében lévő 43 ivócsap folyamatosan kerül majd fel a már megszokott helyszínekre. Elsőként a város legkedveltebb és leglátogatottabb részén, a Deák tér környékén, hat helyszínen ihatunk ezekből. A projekt a Design Terminál Smart City Lab egykori pályázatának egyik győztese, és ez a remek kezdeményezés segíti azt is, hogy a város lakóinak ne kelljen lépten-nyomon a 40 fokban a közértbe járni vízért, vagy kávézókról kávézókra vándorolni. Ahogy a hivatalos oldalon olvashatjuk, az "Ivócsapokat a köztéri ivókutak hiánya hozta létre. Ez a letisztult mérnöki szerkezet bármely magyarországi tűzcsapot képes másodpercek alatt ivókúttá alakítani ott és amikor éppen szükség van rá, anélkül, hogy annak eredeti tűzbiztonsági funkciója sérülne."

A piros tűzcsapokra felszerelt feltűnő kék színű csapokból egy gomb benyomásával 15 másodpercen át folyik az ivóvíz. Egyetlen felső kifolyási pontja van, és ehhez odahajolva közvetlenül ihatunk, a lehulló vízsugárral pedig megtölthetjük a kulacsunkat. Az eszköz egyébként környezetkímélő (használatával kevesebb ásványvizes palack kerül a szeméttelepekre) és gazdaságos is (magától elzáródik).