Till Attila megosztó figura, de abban biztosak lehetünk, hogy van szeme és érzéke a filmes szakmához. Bizonyította a Pánikkal és a Csicskával is, hogy érdemes rá odafigyelni, és jó lenne, ha az IMDb oldala további munkákkal gazdagodna. Végre mozikba kerül a Tiszta szívvel, mely bebizonyítja, hogy lehet egy film egyszerre humoros, megható, akciódús és remek dramaturgiát követő. Thuróczy Szabolcs továbbra is telitalálat, a film két amatőr szereplője, Fenyvesi Zoltán és Fekete Ádám pedig különleges fűszert visz a filmbe. Az angol, Kills on wheels cím talán még jobban állna a mozinak.

A történet rendhagyó: bűnöző, majd kvázi "bűnszervezet", amely mozgássérültséggel takarózik? Tahó, de melegszívű tolószékes akcióhős, aki olyan természetességgel puffantja le a nejlonzacskókban tartott fegyverével a nagykutyákat, mint ahogy bármelyikünk a cipőjét húzza fel munkába menet? Működik. Ráadásul olyan amatőr szereplőkkel, akik a való életben is szembenéznek az akcióvígjátékban sokszor nyersen ábrázolt problémákkal. Mint például a párkeresés... vagy egy meredekebb lejtő. Az író és rendező Till Attila teljesen lecsupaszítva csempészi bele filmjébe a mozgássérültek mindennapjait – ezt mégis úgy teszi, hogy nem lesz rossz érzésünk, nem sajnálkozunk, egyszerűen csak a szereplőkkel együtt elfogadjuk, hogy nem mindenkinek alapértelmezett az, hogy a busz után fussunk, vagy csak elsétáljunk a közértbe.

Mivel ez egy humorral jócskán megtámogatott akciómozi, nincs időnk sem azon mélázni, hogy mennyivel nehezebb például kerekesszékben felnőni. Helyette jön gurul a Thuróczy Szabolcs által megformázott Rupaszov, akinek ápolatlan a fizimiskája, már a vászonról is bűzölög a középkategóriás whiskeytől, és jót röhög az őt sakkban tartó maffiózókon, hogy combjába vágják a bökőt. Miért is érdekelné, hiszen deréktól lefelé semmit sem érez. Fürge lábak helyett azonban meg van áldva egy nagy adag zsiványsággal, keménységgel, humorral, és mint kiderül: szívvel is.

A történetben Rupaszovval összekapcsolódik Zoli és Barba papa, akik ugyancsak testi fogyatékkal élnek. De a film nem fél használni a "nyomik" kifejezést sem. Ez van, nem kell felháborodni rajta, gyakorlatilag a mozi teljes egészét jellemzi az irónia, a finomkodás elkerülése. Csak itt agyonismételt és rendkívül kínos karakterek és gegek helyett újak jönnek. Olyanok, amiktől röhög az egész moziterem, a legkritikusabb újságíró is. Az is, akinek Trier és Noé túl mainstream, a magyar film meg eleve maga a katasztrófa. Univerzális humor ez, egész végig azon gondolkoztunk, hogy ez a sztori és kivitelezés néhányezer kilométerrel odébb is óriásit szólna.

A zacskóban hordott fegyver, Vitanovics Dusán tört magyarja és vérszomjas rottweilerei, Zoli és Barba papa humoros szituációin felül bőven megvan a Tiszta szívvel mélysége is. Mondanivalója ráadásul egyénre szabott. Mindenki másképp értelmezheti Rupaszov és két segítője történetét. Ami biztos, az a 101 perc lankadatlan figyelem, izgalom és sok nevetés. Aki vevő az intelligens fekete humorra, annak igazi csemege lehet. Készült még egy sokszor nézős magyar film? Ráadásul akcióvígjáték kategóriában?