Élmény

Újjávarázsolták a Normafa környékét

Fotó : Norbert Juhász/We Love Budapest
Újjávarázsolták a Normafa környékét

A Normafa évtizedek óta népszerű kirándulóhely – nem csoda, hogy a sétautak, az utcabútorok és a játszótér is elöregedett az intenzív használattól. Az önkormányzat egy 4-5 éves fejlesztésbe kezdett, amelynek első üteme most őszre lett kész. A János-hegyig vezető fő sétaút új burkolatot kapott, útközben sok padot és szemetest, az Anna-réten pedig egy hatalmas játszóteret találunk.

A Normafa a hagyomány szerint Mátyás király idején sarjadt. Az öreg bükk (Fagus sylvatica) közkeletű neve eredetileg Viharbükk volt, mai nevét 1840 után kapta. A fa környéke ugyanis mindig kedvelt kirándulóhely volt, többek között a Nemzeti Színház színészei jártak ide. Nyáry Pál ekkor nyújtotta át Schodelné Klein Rozália opera-énekesnő számára a közönség egyik ajándékát, aki ennek örömére elénekelte Bellini Norma című operájának egy áriáját. A tucatnyi vihart túlélt fa végül 1927-ben pusztult el egy villámcsapás következtében.
Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest
A környék megmaradt kedvelt kirándulóhelynek, a hegyvidék benépesülésével pedig nemcsak hétvégén van intenzív használatnak kitéve.
Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest
Futók, kutyások, kirándulók látogatják rendületlenül – de az infrastruktúra erre egyáltalán nem volt felkészítve, a sétautak elhasználódtak, kevés pad és szemetes fogadta a látogatókat, a kikopott földből gyökerek lógtak ki, a csúszóssá vált avaron pedig gyakoriak voltak a balesetek.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest
Normafa
  • 1121 Budapest, Normafa

A 4-5 éves távlatban tervezett, átfogó felújítás egyik célkitűzése, hogy sokan járjanak a jó levegőre, de közben megőrizzék az értékes területet, ezért a használat intenzitását szeretnék csökkenteni a terület „széthúzásával”, vagyis a futóknak, bringásoknak és gyalogosoknak a jelenleginél jóval több útvonalat kínálnak.
Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest
A felújítás előtt lakossági fórumokon és népszavazáson egyeztettek a helyiekkel, a civil szervezetek közül pedig a fogyatékkal élők és a WWF képviselőivel is együtt dolgoztak.
Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest
A János-hegyig vezető, két méter széles ösvény stabilizált murva felületet kapott. A talajt 40 cm mélyen kiásták, ide került a hegy saját murvás, természetes vízáteresztő kőzete. Az út mellett több ponton találkozópontokat és jól áttekinthető térképeket helyeztek el.
Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest
Nagyon jól néznek ki az új, egyedi tervezésű utcabútorok. Összesen 30 háttámlás padot, 10 lócát és 16 kukát telepítettek a területre. A kő alapon egyszerű, robusztus, felületkezelt minőségi tölgyfa „rönkök” találhatóak. A szemetesek dizájnja ugyanezekre az alapanyagokra és formavilágra építkezik.
Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest
Teljesen megújult az Anna-réten található hatalmas játszótér is. Itt ugyancsak sok faanyagot és naturális színeket láttunk.
Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest
A játszótér mellett hamarosan megépül egy kisebb épület is, amelyben mosdó és pelenkázó kap helyet. Később telepítik a tervezett ivókutakat is.
Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest
A játszótértől néhány méterre biciklitárolót, a Libegő felső állomásánál pedig szabadtéri kondiparkot is találunk.
A következő év feladata lesz a 4,5 kilométer hosszú futókör, valamint a kerékpáros- és sífutókör kialakítása is. Az eddig látottak alapján úgy fejlesztettek a környéken, hogy a meglévő értékeket megtartották és figyelembe vették az élővilág igényeit. Jó az irány, így tovább!