A Normafa évtizedek óta népszerű kirándulóhely – nem csoda, hogy a sétautak, az utcabútorok és a játszótér is elöregedett az intenzív használattól. Az önkormányzat egy 4-5 éves fejlesztésbe kezdett, amelynek első üteme most őszre lett kész. A János-hegyig vezető fő sétaút új burkolatot kapott, útközben sok padot és szemetest, az Anna-réten pedig egy hatalmas játszóteret találunk.

A Normafa a hagyomány szerint Mátyás király idején sarjadt. Az öreg bükk (Fagus sylvatica) közkeletű neve eredetileg Viharbükk volt, mai nevét 1840 után kapta. A fa környéke ugyanis mindig kedvelt kirándulóhely volt, többek között a Nemzeti Színház színészei jártak ide. Nyáry Pál ekkor nyújtotta át Schodelné Klein Rozália opera-énekesnő számára a közönség egyik ajándékát, aki ennek örömére elénekelte Bellini Norma című operájának egy áriáját. A tucatnyi vihart túlélt fa végül 1927-ben pusztult el egy villámcsapás következtében.

A környék megmaradt kedvelt kirándulóhelynek, a hegyvidék benépesülésével pedig nemcsak hétvégén van intenzív használatnak kitéve.

Futók, kutyások, kirándulók látogatják rendületlenül – de az infrastruktúra erre egyáltalán nem volt felkészítve, a sétautak elhasználódtak, kevés pad és szemetes fogadta a látogatókat, a kikopott földből gyökerek lógtak ki, a csúszóssá vált avaron pedig gyakoriak voltak a balesetek.

A 4-5 éves távlatban tervezett, átfogó felújítás egyik célkitűzése, hogy sokan járjanak a jó levegőre, de közben megőrizzék az értékes területet, ezért a használat intenzitását szeretnék csökkenteni a terület „széthúzásával”, vagyis a futóknak, bringásoknak és gyalogosoknak a jelenleginél jóval több útvonalat kínálnak.

A felújítás előtt lakossági fórumokon és népszavazáson egyeztettek a helyiekkel, a civil szervezetek közül pedig a fogyatékkal élők és a WWF képviselőivel is együtt dolgoztak.

A János-hegyig vezető, két méter széles ösvény stabilizált murva felületet kapott. A talajt 40 cm mélyen kiásták, ide került a hegy saját murvás, természetes vízáteresztő kőzete. Az út mellett több ponton találkozópontokat és jól áttekinthető térképeket helyeztek el.

Nagyon jól néznek ki az új, egyedi tervezésű utcabútorok. Összesen 30 háttámlás padot, 10 lócát és 16 kukát telepítettek a területre. A kő alapon egyszerű, robusztus, felületkezelt minőségi tölgyfa „rönkök” találhatóak. A szemetesek dizájnja ugyanezekre az alapanyagokra és formavilágra építkezik.

Teljesen megújult az Anna-réten található hatalmas játszótér is. Itt ugyancsak sok faanyagot és naturális színeket láttunk.

A játszótér mellett hamarosan megépül egy kisebb épület is, amelyben mosdó és pelenkázó kap helyet. Később telepítik a tervezett ivókutakat is.

A játszótértől néhány méterre biciklitárolót, a Libegő felső állomásánál pedig szabadtéri kondiparkot is találunk.A következő év feladata lesz a 4,5 kilométer hosszú futókör, valamint a kerékpáros- és sífutókör kialakítása is. Az eddig látottak alapján úgy fejlesztettek a környéken, hogy a meglévő értékeket megtartották és figyelembe vették az élővilág igényeit. Jó az irány, így tovább!