A tavalyi év több nemzetközi sikert is tartogatott a magyar építészet számára: a rangos Architizer A+ Awards közönségszavazásán a 4-es metró sporaarchitects által tervezett két állomása győzött a Bus&Train Stations kategóriában. Idén a Minusplus által újjáépített Kazinczy utcai Kocka Bár és a Hello Wood nemzetközi alkotótábora képviseli az országot a döntősök között.

Az Architizer A+ Awards a nemzetközi építészeti szcéna rangos elismerése, amelynek győzteseit idén is neves szakemberekből álló zsűri fogja kihirdetni néhány napon belül.

A döntősök között – egyetlen magyar épületként – a Minusplus | Custom Made Architecture munkája szerepel. A Kazinczy utca egyik legrégebbi, romosan álló épületét ─ gyakorlatilag a lebontástól megmentve – építették újjá a város egyik legjobb kortárs épületévé 2013-ban. Az építészek a ház főfalain belül gyakorlatilag szabadon alkothattak, így összesen négy szintet alakítottak ki a különböző funkcióknak (tánctér, bár, étterem, stb.) megfelelően. A Kocka épülete a Hospitality - Bars&Nightclubs kategóriában szerepel, de komoly esélye van a közönségdíj elnyerésére is.

Az Architecture+Learning kategória öt legjobbja között is találunk egy magyar döntőst: a Hello Wood nemzetközi alkotótábora 2010-ben startolt és azóta számos komoly elismerést szerzett a szakma és a közönség részéről is. A tábor több mint 30 ország 20 egyetemével áll kapcsolatban Svédországtól az Egyesült Államokig. A 8 napos alkotás végén a 6-8 fős csapatok kész alkotásokkal állnak elő, ehhez 3-4 köbméter fát munkálnak meg – meghatározott koncepció alapján.

A Hello Wood kapcsán egy másik érdekességről is beszámolhatunk: a napokban mutatták be a mára nemzetközi hírnevet szerzett alkotótábor első öt évét összefoglaló könyvet. A könyv három nagyobb egységből áll össze: az első fejezetben a Hello Wood szervezéséről, a másodikban a munkák által érintett témákról, a harmadikban pedig az alkotók személyes tapasztalatairól olvashatunk. A könyv megvásárolható a Mono Art and Designban, az Ykra Store-ban, a Flatlabben, az Írók boltjában, a FUGA-ban és a Garden Studioban 3300 Ft-ért. A könyv online változata elérhető ugyanezen az áron a Hello Woodhonlapján.

Reméljük, hogy a magyar projektek elnyerik az Architizer által felkért zsűri és a közönség elismerését is. Utóbbiért ti is tehettek: a Kockára és a Hello Wood alkotótáborára itt és itt lehet szavazni holnapig, azaz április 3-ig.