A nagybetűs MAGYAR VALÓSÁGot tárja fel a 6 kötettel induló Kis Hungarikumhatározók sorozat, amely egyszerre vicces, populáris és művészi. A Szabó Zsófi dizájner diplomamunkájaként született projekt hamar kitört a MOME falai közül, hogy megmutassa a világnak az itt élők önmagukról alkotott képét fiatal írókon keresztül. A könyvecskék november 27-étől kaphatók a különböző dizájnboltokban, kisebb könyvesboltokban és az interneten magyar, angol és olasz nyelven.

Szabó Zsófi grafikusművész dizájn kiskönyv-sorozata diplomamunkának indult, de a kezdetektől fogva magában hordozta a MOME falai közül való kitörés lehetőségét. “Szerettem volna olyan dolgot csinálni, ami nem csak a szakmának érdekes, szerettem volna terméket csinálni, ami később alapjául szolgálhat egy márkaépítésnek, és szerettem volna csapatban dolgozni, kicsit imitálni a diploma után következő élethelyzetet, amikor már egy cégben dolgozik az ember, szövegírókkal, menedzserekkel” - meséli Zsófi.

És sikerült. Megszületett a Kis Hungarikumhatározók gondolata, amelynek lényege, hogy az elcsépelt szuvenírek helyett a hétköznapok szemszögéből mutatja be a mi Magyarországunkat és a mi Budapestünket fiatal írók tolmácsolásában, amely így remekül tükrözi a helyiek önmagukról alkotott, igencsak humoros képét. Mivel amellett, hogy a Kis hungarikumhatározó egyben dizájntárgy és élvezetes olvasnivaló, a külföldieknek is érdekes lehet.

A projektet egyébként olyan munkák inspirálták, mint Lázár Ervintől a Négyszögletű kerek erdő, Márai Sándortól a Négy Évszak, illetve József Attilától a Szabad ötletek jegyzéke, a kortársak közül pedig az " Amit feltétlenül tudni kell" színes kiskönyv-sorozat.

A könyvecskék története 2013-ban fordult igazából komolyra, amikor a We Love Budapest mögött is álló We Love Publishing meglátta a dologban a fantáziát, és úgy döntött, segít a projekt megvalósításában. Ekkor kezdődött az igazi piacra formálás folyamata, a pénzügyi tervek, marketing tervek, megbeszélések hosszú sorozata, illetve a korábban megtalált 3 szerzőhöz (Ughy Szabina, Hanula Zsolt és Áldozó Krisztián) 3 újabb csatlakozott (Vígh Viktoria, Farkas Ádám, Dezse Balázs). Ez újabb 3 témát is jelentett, és így a hamarosan debütáló sorozat 6 kötetesre (Balaton-, a Piac-, a Fürdő-, a Kocsma-, a Közhely- és a Pálinkahatározó) bővült.

A könyvnél a tartalmi részen kívül egyébként nagyon fontos része a kötészet, a tapintás és az illatélmény, főleg mert az emberek a digitális olvasás korában egyre inkább tárgyakként tekintenek a könyvekre. A flexibilis, puha táblás, cérnafűzésű megoldás tökéletes hibrid megoldást jelent, valahol a túl olcsó és a túl klasszikus között.

De a rengeteg erőfeszítés ellenére Zsófi szerint a könyvek lelke valójában úgyis abban van, hogy az írók mind vidáman és felhőtlenül álltak a dologhoz. A többírójúság egyébként azért is remek, mert ezáltal mindegyik könyv teljesen más, bár egyértelműen egy családba tartozik.

A projekt egyébként Formatervezési Különdíjat kapott, illetve bekerült a legjobb Közép Európai Design diplomák közé, de mégis az lesz a legfontosabb, hogy az olvasók mennyire fogják szeretni a terméket, hányan teszik majd a karácsonyfa alá.