Nemcsak a K-hídon álltak sorban kitartóan a szigetlakók, hanem akkor is, amikor a leleményességet osztogatták. Elképesztő piacsempészeti trükkök, meglepő talált tárgyak és bőröndbe pakolt barátok. Az idei Sziget is bővelkedett cseles emberekben – igaz, a biztonsági szolgálat jól állta a rafinált bulizók ostromát.

Nincs az a fesztiválozó, aki ne látott volna már alkoholt becsempészni próbáló bulizókat. Van, aki ügyesen csinálja, és van, aki annyira izgul, hogy biztos lebukik. Olyan ez, mint a puskázás. Biztonsági embereket kérdezgettünk a legizgalmasabb vagy éppen legfurcsább trükkökről. Elmondták, hogy a szigetelők körében a legnépszerűbb gyümölcs a görögdinnye, ám nem feltétlenül a lédús húsa miatt kedvelik, hanem azért, mert egy-egy méretesebb dinnye tökéletesen megfelel egy üveg tömény ital becipelésére. Vagy eleve feltöltik a szesszel a dinnyét, vagy kibelezik, és úgy rejtik bele a flaskát. Ezenkívül számos szögletes pocakú kismamát is lebuktattak már – a most divatos oversized pólók alá remekül befér a lavór, oda pedig az üvegek.

Népszerű trükk az injekciós tű használata is: úgy nem kell megnyitni az üdítők kupakját, csupán beleszúrva átfejteni az üdítő helyére az átlátszó alkoholt. Volt , aki nagyon pofátlanul egy hatos pakk „ásványvizet” vitt volna be, de pálinka volt a bontatlan, fóliázott csomagban. Az, akárhogy is számoljuk, 9 liter házi, amivel egy egész szigetes zónát lehetne hatástalanítani. Tehát a srácok nagyban akartak játszani – pechükre pedig el lett kobozva a bitang erős ásványvíz. Közkedvelt megoldás a sampon-tusfürdő dobozának feltöltése is, és volt, aki kinderes kis tojásokat töltött meg, majd egy egész zsákkal akart bevinni belőlük. Kenyérbelezés után némi ír whisky is szeretett volna bulizni, de sajnos kívül kellett maradnia. Olyan is volt, aki nemes egyszerűséggel a pofazacskójába töltötte a rumot, hogy beengedvén majd visszaköpje azt egy palackba. Egy holland baráti társaság egy kisebb méretű hűtővel ácsorgott a bejáratnál, és azt hitték, hogy a kutya nem fogja majd kinyitni a frizsidert – kinyitották.

Az alkoholcsempészeten kívül számos furcsa, nem fesztiválra való tárggyal találkoznak az átvizsgálók: egy olasz csapat 20 kilós serrano sonkával készült az egyhetes együttlétre, melyet egy nagybőgő tokjában rejtettek el. Egy srác az igen hajlékony és apró barátnőjét nemes egyszerűséggel a bőröndjében akarta a Szigetre vinni, csak arra nem számított, hogy az átvizsgáló pultra fel kell tenni a csomagot. Egy leányzó 15(!) pár körömcipővel érkezett a biztonság kedvéért, pedig nem fellépő volt.

A talált tárgyak osztálya felé is elnéztünk. Bár idén nem volt náluk sem műláb (5 éve egy lábszárprotézist adtak le az osztályon), sem a Sziget Eye-on talált Barbie baba, nagyon sok ember hagyja el értékeit egy fesztiválon, tehát jócskán van dolguk. Szerencsére sok a becsületes ember, drága okostelefonokat, pénztárcákat is sűrűn adnak le a Lost and found sátorba. Természetesen sok a kulcs és személyi iratok, pulóverek, kabátok. Sokan akarnak leadni embereket, ami, ugye, érthető okok miatt nem kivitelezhető. Akadt olyan spicces fesztiválozó, aki egy cetlivel ment a talált tárgyak osztályára, melyre az volt írva: „az erkölcseim”, és kérte a dolgozókat, hogy nagyon vigyázzanak rá, mert lehet, hogy még visszajön érte. A talált tárgyakat egészen szeptember 15-ig megőrzik, a Sziget info vonalán is érdeklődhettek az esetlegesen elveszített értékeitek után. Szerencse, hogy a fesztivál emlékei örökre megmaradnak…feltéve, ha nem sikerült becsempésznetek a 9 liter pálinkát.