Valahogy az itthoni emberek képzeletében a golf úri hóbortként jelenik meg, és sokan a kipróbálás gondolatáig sem jutnak el a szokásos kifogás miatt: drága. Pedig ha jobban utána számolunk, egy éves, időjárástól függően kb. márciustól októberig tartó tagsági díj ára annyiba kerül, mintha mondjuk elmennénk síelni pár napra Franciaországba. Hazánkban egyelőre kevesen járnak ki a zöld gyepre labdát ütögetni, holott például a környező országokban nem csak pénzemberek üzletkötési lehetősége, hanem családok hétvégi eseménye is egy-egy golfparti.

Budapesten többek között a főváros legközpontibb elhelyezkedésű 9 lyukú, a III. kerületben, a Perényi úton található Academy Golf Budapest pályáján lehet elsajátítani az alapokat – profi oktatók segítségével. Közéjük tartozik Popovits Barnabás, aki 2008 óta terelgeti a kezdőket, az idei évtől kezdve vezető oktatóként. „1999-ben ismerkedtem meg a golffal nagyrészt annak köszönhetően, hogy Bükfürdőn nőttem fel egy golfpálya mellett. Természetesen indulok versenyeken is, legutóbb az országos bajnokságon kilencedik helyezést értem el.” Látható tehát, hogy szakavatott kezekbe kerül az, aki az Academy-nél szeretne közelebbről megismerkedni a sportággal.

A klubban kezdő és középhaladó játékosokkal foglalkoznak, de mit kaphat az egyszeri érdeklődő, ha bekopogtat hozzájuk? „Kezdőknek egy ún. bemutató csomagot szoktunk ajánlani, amely magában foglal egy 40 perces ízelítőt. Ez alatt lehet swingelni (lendítés), lyukra gurítani és persze bejárni a pályát. Mindez 4000 forintba kerül, tartalmazza a szükséges felszerelést és utána eldöntheti az érdeklődő, tetszik-e neki, folytatja-e tovább, de akkor már szintet lépve” – avat be Barnabás a részletekbe.A következő lépcsőfok egy tíz alkalmas kurzus elvégzése lehet, amely felkészít a pályaalkalmassági vizsgára és a végén nemzetközi licence-hez juthat a golfozó, cserébe 70 ezer forinttal könnyítik meg a pénztárcáját.

Magyarországon a sztereotípiák leküzdése ellen harcol még a golf (lásd a bevezetőt), pedig Barnabás szerint nem kell ezt annyira túlgondolni. „Ha egy 18 lyukas pályára kimegy az ember, akkor nagyjából 100 hektáros, gyönyörű területet jár be csodálatos környezetben, amit egy átlagos kiránduláson nem biztos, hogy megtenne. Kilátogat mondjuk egy késő délutáni nyári napon, csendben, nyugalomban ütögetheti a labdát a partnerével. Sokan nem gondolnák, hogy ez egy olyan egyéni sportág, amelyet anyuka, apuka, gyerekek együtt játszhatnak, igazi összetartó ereje van.”

Utóbbi tételt bizonyítja a golfot nemrég a semmiből elkezdő Sághy Krisztina, a hazai golfélet egyik újdonsült arca, aki kezdőknek szóló versenyek szervezésével tesz a sportágért. „Két éve kezdtem el játszani és egy idő után észrevettem, hogy néhányan az első órák után ott állnak egyedül a pályán, nincs társaságuk, a nagy pályához meg még kevés a tudásuk. Ez a sport azonban arra van kitalálva, hogy együtt játsszuk, ezért úgy döntöttem, hogy összefogom őket, ráadásul így nekem is lesz társaságom. Nem túl könnyű játék ez, előfordul, hogy páran elvéreznek az elején, vagy a kvázi sikertelenség miatt abbahagyják. Ezért az ún. PAR 3-as pályára szerveztem kis versenyeket, melyeken magunknak írogattuk az eredményeket, és a végén kisebb nyereményeket, okleveleket osztottunk ki. Hetente összejött 20-25 fő, egymást motiváltuk és a nagy kiértékelős bulival zárult sorozat végén könnyen lemérhettük, ki mennyit fejlődött. Nagyon jó kis közösségünk volt, szeretnék újra összehozni valami hasonlót.”

Nos, utóbbi kapcsán jó hírünk van, ugyanis augusztus 27-én 17 órától nyílt napot tartanak az Academy Golf Budapestben, melynek részvételi díja 2500 Ft /fő – ebből 500 Ft-ot lefogyaszthatnak a résztvevők az Academy éttermében és 40 perces golfízelítőn vehetnek részt. Jelentkezni a barnabas.popovits@academygolfbudapest.hu címen lehet. Ezt követően pedig egy Sághy Krisztina által szervezett GOLFplus klubversenyt rendeznek, melyen 4200 forintos nevezési díjért lehet indulni. Fontos tudni, hogy erre a viadalra olyanok jelentkezését várják (sagkrisz@gmail.com), akik fogtak már ütőt a kezükbe és tisztában vannak az alapokkal.