Július 19-én nyílik a budapesti zsidónegyed legújabb szórakozókertje, ha tetszik kultúrmulatója, amelyet valahol a városi kertek, a nyitottság és az egyre népszerűbb mediterrán konyha metszéspontjában kell keresni. A hely a sokszínűséget és az elfogadást hivatott képviselni, ahol a vendégeket látványkonyhával, italokkal és különböző kulturális programokkal várják. Körbenéztünk a pár nap múlva nyitó helyen.  

Mazel Tov=Jó szerencsét!

A Mazel Tov annyit tesz “Jó szerencsét!” viszont a legtöbben a szórakozással, a közös evéssel, a zsidó kultúrával és a kikapcsolódással is összekapcsolják a kifejezést. Az Akácfa utca 47. szám alatt nyíló helynek pedig ez így egyszerre a lényege: a szórakozókert képviselői már régóta szerettek volna egy nyitott szemléletű, gasztronómiai és kulturális szempontból meghatározó helyet, ahol bárki, feszültségek nélkül jól érezheti magát, legyen szó egy hatalmas vacsoráról, egy baráti fröccsözésről, vagy egy hűsítő limonádéról. A terv július 19-én valóra válik: délután nyit a hely.

Ez a koncepció egyébként az enteriőrben is remekül látszik: a fehér kavics (amin magassarkúban nehéz járni, viszont könnyen “tisztítható”), a letisztult bútorok, a fából készült hangfogófal egyszerre tükrözik a nyugalmat és a kulturális pezsgést, amitől a Mazel Tov tökéletesen beleillik a romkocsmák közé, viszont mindenki nagy örömére, mégiscsak valami más. A dizájn egyébként a terv81 építészeinek: Szendrő Péternek és Bajor Ádámnak, valamint a letisztultságáról híres Studio Arkitekterből ismert Csap Viktornak köszönhető.

A helynek van amúgy még egy nagy különlegessége: a kert végében megtalálható az egykori gettófal maradványa, ahol hamarosan emléktáblát is elhelyeznek majd.

Kommunális étkezés és buli hajnalig A Mazel Tov a minőségi közel-keleti gasztrokultúrát képviseli. A Mazel Tov Kitchen and Hummus Bar néven futó látványkonyhában grill ételek, autentikus izraeli fogások, hummuszok, különböző nyársak, shakshukák, sült húsok és saláták készülnek, természetesen frissen, minőségi alapanyagokból. Az étlapon olyan ételek szerepelnek, mint a tradicionális tahini (990 Ft), gombás hummus (1090 Ft), falafeles hummus (1290 Ft), Jerusalem mix (890 Ft), falafel szendvics (750 Ft), vegetáriánus kuszkusz (1390 Ft), mallawach (1190 Ft), bárárnyborda (2890 Ft), tahinis grillezett padlizsán (990 Ft) illetve nagyméretű kommunális, „oszd meg” tálak (5500-6500 Ft). Ezek mellett lesznek desszertek is, mint például a hely ikonikus fogása, a csokis grillezett banán (800 Ft), vagy gyümölcsfronton dinnye háromszögek (600 Ft).

A hely egyik pecsétje egyébként a koriander lesz, a fűszert a legtöbb ételben használják majd, beleértve a tahinit is, ami érdekes zöld színt kap ezáltal. Természetesen, ha valakinek nincs ínyére a korianderes ízvilág, akkor ezt a részt szívesen kihagyják a receptúrából. Fontos kiemelni, hogy a hely nem képviseli a kóser vonalat.

Az itallap a következőképpen alakul: a szokásos alkoholos italok mellett lesz hagyományos menta tea (390 Ft); bodzás-gyömbéres, fügés-sárgadinnyés, gránátalmás-citromnádas és meggyes-levendulás limonádé (680 Ft), illetve fahájas-körtés és citromfüves-epres jeges teák (680 Ft).

A Mazel Tovban egyébként fontos szerepet fog betölteni a zsidókultúrára olyannyira jellemző közös evés, a választék pedig elég nagy ahhoz, hogy bárki megtalálja majd a kedvére valót. Ezen kívül az is nagyon sanszos, hogy egy kiadós vacsora után az ember különféle alkoholokra vált, és azt veszi észre, hogy egyszer csak beköszönt az Akácfautcai hajnal.Kultúrák egy asztalnál

A Mazel Tov egyik kiemelt kulturális célja, hogy teret biztosítson mindenkinek, akik hisznek a nyitott és befogadó világban, a tervezett programok is ezt szeretnék üzenni. Itt a cigány zenész, a zsidó táncos, az izraeli chef, arab festő is egy asztalhoz tud majd ülni és akár életre szóló barátságot kialakítani, a tervezett a délutáni gyerekprogramok, kiállítások, az esti koncertek, vagy éppen éjjeli dj szettek alatt, amikor újra egymás vállára borulunk és vigadunk. És egy infó azoknak, akik kutyával sétálnak a környéken: a hely teljesen állatbarát.

A Mazel Tov egyébként már pályafutásának a legelején bele fog folyni Budapest nagyon színes, multikulti életébe, hiszen a Zsidó Nyári Fesztivál egyik kiemelt helyszíne lesz.