Élmény

Tűzfalfestékkel vonul utcára a művészet – jön a Színes Város Strongbow Budapest fesztivál

Tűzfalfestékkel vonul utcára a művészet - jön a Színes Város Strongbow Budapest fesztivál

Új fesztivál indul július végén a fővárosban Színes Város Strongbow néven. Az egy hónapon át tartó művészeti és zenei programsorozaton beszélgetések, Budapest témájú slam események és több mint 100 zenei program várja a látogatókat. A július 30-tól augusztus 31-ig tartó fesztiválhoz kapcsolódóan tucatnyi kültéri tűzfalat festenek meg hazai és külföldi képzőművészek, a festésekről pedig reklámfilmrendezők készítenek kisfilmeket.

A feszt pénteki bemutatkozásán alig száradt meg a festék a Mika Tivadar Mulatónál található tűzfalon, melyen többek között 16 ország 26 újságírója is dolgozott. Az eseménysorozat egyik legfőbb célja, hogy felhívja a figyelmét a hazánkba érkezőknek, hogy nem csak Budapest létezik, hanem a környéken is akadnak csodálatra méltó dolgok.
Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
Megyeri András, a Színes Város alapítója a közelmúltban Ghánában járt falat festeni, onnan jött az ötlet, hogy mi lenne, ha a több tízezer négyzetméternyi fővárosi tűzfalfelülettel ugyanezt tennék. Igazi turisztikai attrakció ez, melynek keretében 20 ezer négyzetméternyit már kipingáltak, további 3-4 ezernyire (összesen 10-12 kültéri tűzfalra) ugyanez a „sors” vár.
Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
Az ötlet még 2008-ban született, tűzfalakra ugyanis korábban senki sem festett Magyarországon szervezett formában, nem reklámcéllal. A Színes Város lényege, hogy a művészet vonuljon ki az utcára, a közterekre, azaz ne csak a galériákban találkozhassunk képzőművészeti alkotásokkal. A festésben résztvevő művészek szinte mindegyike vagy aktív urban alkotó, vagy graffitis gyökerekből táplálkozik, ezek hatásai megfigyelhetők munkásságukon.
Színes Város Strongbow Budapest
Az egyik leglátogatottabbnak számító VII. kerület több szempontból (például tűzfalak) remek adottságokkal rendelkezik; ezt igyekszik kihasználni a városvezetés, hogy még vonzóbbá tegye a környékre érkezőknek – ugyanakkor odafigyel a kerület lakosaira is, ezért támogat mindenféle szépítészeti kezdeményezést, hogy még élhetőbb városrészt alakítson ki.
A tűzfal-események témái: Budapest vagy más nagyváros (London, New York, Párizs); Buda vagy Pest; utcai művészet vagy kiállítás; nagyváros vagy természet; napfelkelte vagy naplemente.