Nem csak egykor Arany János, de a városi futók, úszók és kutyatulajdonosok is szeretnek némi időt eltölteni a Margit-szigeten. A megújuló, közel 1 négyzetkilométer kiterjedésű sziget, mint “best urban island” került fel a sokszínű National Geographic listára. A tíz spot közül három európai, Prága és Párizs mellett foglal helyet fővárosunk smaragdzöld pontja.

Mi is beszámoltunk már róla, hogy szeptembertől világszínvonalúvá válik a Margit-sziget futópályája, de városunk szeretett zöldterülete szerencsére a turistáknak is kedves. Egy teljes nap is kevés ahhoz, hogy felfedezzük összes látnivalóját és élményét, kezdve a mini vadasparktól egészen a zenélő szökőkútig. Jó időben, ha leszáll az éj, a sziget sportolóit és bringóhintózó-piknikező közönségét felváltják a szórakozni vágyó emberek, hiszen bőven akad zenés program is az Árpád-házi Margit hercegnőről elnevezett városrészen. Sőt, még a romkocsma-forradalom is elérte a Nyulak szigetét.

A National Geographic összeállításába olyan szépséges helyek kerültek be, mint a párizsi, egészen apró Île aux Cygnes

(Hattyúk szigete), a bostoni Georges-sziget, a Rio De Janeiróban található romantikus Ilha de Paquetá, a wellingtoniMatiu/Somes sziget, mely Új-Zéland első világítótornyáról híres.

New York leghíresebb haléttermei a City Island-en vannak, mely szintén szerepel a listán. A Pulau Ubin szigeten a rákhalászokon kívül sok a turista is, a National Geographic is szereti ezt a szingapúri városrészt.

Kanadában a Bowen-szigetet emelték ki, Sydney-ben a művésztelepként ismert Kakadu-szigetet, a közeli Prága Kampa szigete is a felsorolás egyik pontja. Ahogy a Margit-sziget is, mely a három illusztrációként használt kép közül az egyiken szerepel is.
“Mikor a Duna eléri Magyarország fővárosát, a Margit-sziget oszja ketté a folyót, mely egy 13. századi hercegnőről kapta nevét. Az óváros két része között terül el, szuper kikapcsolódási lehetőségeket kínál látogatóinak: futópálya, éttermek, színház, termálforrások mellett még romantikus várromokat is találunk, melyek számos írót és költőt inspiráltak.”