A Kandalló Kézműves Pub alig egy éve nyitott, de mégis az egyik legkomolyabb rajongótáborral rendelkező hely a belvárosban, amire a széles kisüzemi sörös választék, a burgerek és a barátságos kiszolgálás éppen elég magyarázatul szolgál. A pub nyáron is nyitva, de a törzsvendégek követelésének engedve nyáron egy Klauzál utcai kerthelyiségben is élvezheted a megszokott minőséget, a Kertész utcai bázistól néhány háztömbnyire.

A két épület közötti grundra belépve rögtön világos: a Kandalló Kert sosem az a típusú hipsztertanya lesz, ami a legtrendibb dizájnnal vagy a Sziget nagyszínpadot megszégyenítő hangerővel akar kitűnni. Helyette fesztiválhangulat, egyszerű (de még fejlődő) dekor és chill vár. Egyelőre, mert elsősorban a komoly törzsvendégkörre alapozva minden esély megvan rá, hogy a hely hamar megteljen élettel. Arra azonban figyelni fognak, hogy a kert lehetőleg az angol legénybúcsúk obligát állomásaként ne váljon a Klauzál utca Taigetoszává.

A parkolóval osztozó, keresetlenül egyszerű kert - a pubhoz hasonlóan - elsősorban sörös- és gasztrovonalon támad. Az üveges Fóti Zwickl és a Dupla Köleses mellett nyolcféle magyar kisüzemi sör van csapon, a pubbal ellentétben fix kínálattal, amiben éppúgy találunk világos, barna, gyümölcsös, IPA és búzasört. A fóti Keserű Méz, a Távoli Galaxis, a Békésszentandrási szilvás, a Rizmajer konyakos meggy, a magyarheretelndi Kapucinus szűretlen barnája és a Szeplőtelen névre hallgató szűretlen világosa, a Bigfoot-féle Razzia félbarna búzája, valamint a jászdózsai Köleses közül csak a bőség zavara miatt nehéz választani... Aki ebben nem talál jó sört, az valószínűleg félkegyelmű nem szereti a sört. Ráadásul mindezt jó ár-érték arányban, ami szintén nem hátrány a néha el-elszálló belvárosi helyek között.

Ha létezik egyáltalán olyan fogalom, hogy fine dining hamburger, akkor . A libamájról, a házi lilahagymalekvárról és a lazacról a szűkített étlap miatt le kell mondanunk, a minőségről azonban nem. A pubban megszokottnál ugyan kisebb méretű, de kellemes árfekvésű marha, csirke vagy kecskesajtos burger mellé (házi) sült krumplit és friss, nagyon kellemes káposztasalátát választhatunk. Ha a kisebb burger-krumpli-sali párosítás sem lenne elég, a dupla, 26 dekás húspogácsával induló verzió elbánik akár a Fekete Laci-hasonmásverseny győzteseivel is. Végül emlékezzünk meg a goffrikról: bár nem egy tipikus "romkocsmás kaja", megér egy próbát. Az összetevőket csak Bianka séf keverheti, aki a féltve őrzött receptet egy debreceni cukrásztól vette még évekkel ezelőtt. Nem tudni, hogymi a titka, de előre láthatólag népszerű lesz a kipróbált desszert.

Egyszóval a kerthelyiség nyitása több szempontból is jó húzásnak bizonyulhat. Az utóbbi időben egyre nehezebb volt asztalt kapni a pubban, egy igazán jó hely pedig nem abban méri a teljesítményt, hogy hány vendéget küldött el aznap este. Másrészt hiába népszerű a pub, a Kertész utcában megbúvó szerény terasz mérete közel sem elegendő a nyári igények kielégítéséhez. Az az érzésünk, hogy ha a konyha tartja a megszokott színvonalat, - márpedig miért ne tartaná - a Kandalló Kertben el fogunk még tölteni pár sörös-beszélgetős estét.