Étel. Mi jut róla eszedbe? A főzés, a gasztronómia, a kedvenc éttermed, a nagymamád vagy a legutóbb elkapott Facebook poszt, ami ma már a huszadik volt a témában? Megosztás. Mit érdemes, mit nem, kivel, mikor és miért is? Piqniq. Ismered? Az egyik legújabb és egyre inkább teret hódító közösségi alkalmazás az étel elsősorban virtuális, de valódi megosztására is épít. Egy négy fős csapat, a Kitchen Budapest támogatásával már kilenc hónapja dolgozik a Piqniqen, és ahogy az start up-éknál lenni szokott, a terveket nem keretezi az országhatár. Újabb budapesti kezdeményezésnek örülünk.

Mindent a szájnak!
A
Piqniq

három lábon áll, azt pedig nehéz lenne megmondani, hogy esztétikai vagy gyomortáji ingerekben bővelkedik-e inkább. Show, Spot, Share. Azaz meg lehet osztani saját magunk által készített ételek fotóit, illetve étteremben lőtt fogásokat, sőt arra is van felület, hogy esetleg megjelöljük, ha van egy plusz adag a konyhában, amit igény esetén felajánlunk. Az interakciót highfive és want funkciók biztosítják, így a kép (és étel) készítője árnyalt gratulációban részesülhet. Nyilván nem is mindegy, hogy valamit akár azonnal megennél, vagy épp csak tetszik a tálalása!

A harmadik lehetőségre akár azok szeme is felcsillanhat, akik a gyomrukat nagyon, a konyhában eltöltött perceket viszont kevésbé szeretik. Bár a megosztás funkció igazi kapu az offline világ és a valóság küszöbén, alapvetően ez egyelőre inkább már meglévő közösségek szervezést illető feladatait könnyíti meg. Tegyük fel, palacsintát sütsz! Jó fej vagy, és gondolsz a másnapi monitor előtti éhínségre. Aztán megkérdezed a munka- és Piqniq társaidat, hogy kérnek-e belőle. Majd betekersz még pár kakaóst. Persze az alkalmazás rugalmassága megenged ennél jóval távolibb kapcsolatokat is az étel megosztás terén, majd a felhasználók kitalálják, hogyan szeretnének Piqniqezni.

Akkor még egyszer:

  • A saját magad által készített ételek megmutatásához használd a SHOW kártyát!
  • Az éttermekben látott ételek megosztásához használd a SPOTTING kártyát!


  • És ha szeretnél egy közös kajálást szervezni, használd a SHARE kártyát!

Álmot valóságba
Kevés hálásabb fotó-, közösségépítő- és filozófiai téma akad, mint az étel, mégis a Piqniq

alapját főként az egyik alapító, Tamás személyes élménye inspirálta. A fejlesztő folyton utazott, ritkán ült le egy asztalhoz azokkal, akikkel igazán szeretett volna együtt ebédelni, vacsorázni. Plusz mindenki kíváncsi. Arra is, hogy mi készül a másik tűzhelyén. Valahogy így jött a Piqniq.

A fejlesztést Aliz grafikai, Misi felhasználói élmény szakértői, illetve János közösség és partner kapcsolatokért felelős munkája egészíti ki a mai napig. Mind úgy gondolják: ha izgalmas módon irányul figyelem egy bizonyos dologra, az pozitív változásokat indíthat el akár egészen nagy távlatokban is. A Piqniq esetében ez földrajzi és eszmei értelemben is értendő, hiszen az emberek étkezéssel kapcsolatos tudatossága és a külföldi terjeszkedés is cél.

Hajrá a csapatnak! Nektek pedig még annyit: megosztani ér.