A magyar fotó valóban világhírű és lassan az a paradox szituáció is a múlté, hogy André Kertész, Lucien Hervé vagy Martin Munkácsi neve ismerősebben cseng egy londoni vagy New York-i fülnek, mint nekünk. Egyelőre mégsem beszélhetünk arról, hogy a kortárs magyar fotó a budapesti kiállítási szcéna középpontjában állna; a Nagymező utcában, az Ernst Múzeum helyén nyílt Capa Központ ezen változtathat.

Nem csak szerintünk világhírű„Nem elég tehetségesnek lenni, magyarnak is kell lenned” – mondta éppen a tegnap megnyílt új kiállítótér névadója, a Friedmann Endre néven született Robert Capa. Tény, hogy – bár jóformán senki sem itthon lett világhírű – ő és kortársai sajátos látásmóddal, képzettséggel, beleérző képességgel rendelkeztek és valóban a csúcsra jutottak.

Ezt a vizuális örökséget lassan mi is kezdjük újra felfedezni: a Ludwig kiállítást szentelt többek között Moholy-Nagy Lászlónak, a Magyar Nemzeti Múzeumban pedig jelenleg is látható egy – jó értelemben – rendhagyó Capa-kiállítás.Mai Manó-Robert Capa-tengelyA kortárs magyar fotó – intézményi szinten – már nem áll ilyen jól. A Kecskeméten található kis Fotográfiai Múzeum a fent említett „modern klasszikusoknak”, a művészi fotográfiának ad teret. A hírek szerint ennek anyaga kerül majd méltó helyre a Városligetbe tervezett Múzeumi Negyedben.

A Nagymező utcai Mai Manó Ház 1891-ben készült épülete szerethető, de mint kiállítótér, nem alkalmas nagy blockbuster kiállítások megrendezésére – és így a komoly nemzetközi intézményekkel való együttműködésre. Emellett egy kicsi, de annál fontosabb galéria, a Vintage számít a budapesti gyűjtők Mekkájának; talán nem imádkoznak naponta ötször a Magyar utca irányába fordulva, de életében egyszer mindegyikük ellátogat ide. Ezt az igényt, ha úgy tetszik, piaci rést ismerték föl a Capa Központ létrehozásakor. Az új intézmény a Nagymező utcában, a nagy hagyományú Ernst Múzeum épületében kapott helyet – egyúttal reméljük, hogy utóbbi méltó helyen folytatja működését.

A Capa Központ nem saját gyűjteménnyel rendelkező múzeum lesz, hanem kiállítótér, amely elsősorban a sajtó- és dokumentumfotóra koncentrál. Továbbá nagy hangsúlyt fektetnek a nemzetközi kapcsolatok ápolására, amelyeket kiállításokkal és ösztöndíjprogramokkal segítenek. A nagyjából három háztömbnyire lévő intézmények inkább csak a szinergiák előnyeit élvezik majd, ha a profilok tisztázódtak.Capa ProjektAz első kiállítás, a Capa Projekt – Kortárs vetített képek anyaga abból a felismerésből jött létre, hogy a vetített kép egyre fontosabb szerepet tölt be napjainkban. És noha sok szempontból kiszorítja a hagyományos fotográfiát, mégsem szentelnek a galériák, múzeumok és kiállítóhelyek túl sok kiállítást e műfajnak.

Az anyag két nagy részből áll: egyrészt meghívott kortárs fotósok munkáiból, másrészt egy pályázatra küldött munkákból. Utóbbira pontosan 1001 alkotás érkezett; egy héttagú nemzetközi zsűri válogatta ki a legjobbakat. A kiállított anyagon jól érezhető a Capa Központ profilja: sok a sajtófotó, de teret kaptak a kísérletező jellegű, izgalmas alkotások is.

A kiállítási térbe lépve semmiképp sem egy hagyományos tárlaton találjuk magunkat. Bár a trendek szerint a kortárs fotónak csak a tízméteres belmagasságú, hófehér „kórházi várók” állnak jól, meglepően jól működtek a vetített képek is a százéves épületben – amelynek falai persze érthető módon hófehérre vannak meszelve.Pályi Zsófi földre vetített képein akár lépdelhetünk is, Szilágyi Lenke diszkógömbre vetített képei alatt bulizhatunk, Sopronyi Gyula haditudósító mozgóképei előtt pedig hosszan elmélkedhetünk.

Bárki pályázhatottA pályázatra valóban bárki beküldhette munkáit, előképzettségtől és műfaji preferenciától függetlenül. Hogy ez mennyire így van, mutatja a Vándor a városban oldal létrehozójának az esete is, aki nagyjából három éve ragadott fényképezőgépet. Lakatos Benedek egy multicégnél eltöltött éjszakai munkaórái előtt és után kezdte el fotózni a várost saját szórakoztatására.

"Rossz szokásomhoz híven, most is az utolsó pillanatban küldtem el az anyagot, és én lepődtem meg a legjobban, amikor pozitív választ kaptam" – meséli. "A legnehezebb feladatot a mintegy háromezer, Srebrenicában készített fotó rendszerezése és kiválasztása jelentette."

A második meglepetés a beszélgetésünk után, a megnyitóval egybekötött díjkiosztón érte Benedeket: a viszonylag ismeretlen, de annál elhivatottabb fotós egyéni kategóriában elnyerte a zsűri egyik különdíját.Új brand épülA nemzetközi kapcsolatokat komolyan gondolják, hiszen jó esély van rá, hogy Sebastião SalgadoGenesis című kiállításának anyaga Párizs után Budapesten folytassa, itt találhat végleges otthonra a Magyar Sajtófotó Kiállítás, a nyárra pedig a neves - és többek közt Capa által alapított - Magnum Photos fotóügynökség magyar vonatkozású képeiből terveznek tárlatot. A Capa Központnak minden esélye megvan rá, hogy a többi intézménnyel együttműködve ismét visszahelyezze Budapestet a világ fotós térképére.

Capáról mondta a híres író, Ernest Hemingway: "Jó barát, nagy és igen bátor fotós volt. Halála mindenki számára nagy veszteség, elsősorban az ő számára.” A Capa Központ megnyitása pedig nagy nyereség, elsősorban Budapest számára.

Mit? Capa Projekt - Kortárs vetített képek
Mikor? 2013. december 3.- december 31.
Hol? Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ További info itt!