Szórakozás

Retró flipperklubra bukkantunk Budán – Extraball Flipper Club Egyesület

Fotó : Extraball Flipper Club Egyesület
Gyermekvasút, vonat

Egyszer volt, hol nem volt, történt egyszer, hogy elindultunk valahova, de szerencsénkre teljesen máshol lyukadtunk ki. Ennek persze semmi köze semmilyen pillanatnyi elmezavarhoz, vagy alkoholos befolyásoltsághoz: az irány jó volt, viszont úticélunkat elérve, egy bizonyos Cucu Bár Bazár helyén egy retró flipperklubra bukkantunk. A budai dombok között bújkáló gyöngyszemet mintegy 100 klubtag működteti; isznak, buliznak és versenyeket szerveznek. Jó hír: ide sokkal könnyebb bekerülni, mint a Szabadkőművesek közé.

Aki látta a Csillagok háborúját, az biztosan emlékszik arra a jelenetre, amikor Obi Wan Kenobi, az ifjú Skywalker és a pimaszul jóképű Han Solo társaságában az Alderaan-ra igyekszik, de amikor megérkeznek, meglepődve konstatálják, hogy a bolygó egyszerűen eltűnt (felrobantották a birodalmiak). Nagyjából így történt velünk is. Miután átszeltük a Dunát és megmásztunk egy közepesen meredek domboldalt, akkor szembesültünk a ténnyel, hogy az egykori Cucu Bár Bazár immár nem működik. Nem baj, minden jó, ha a vége jó.
pesti belvárostól látszólag körülbelül két és fél fényévre található helyet a 2009 óta létező Extreme Ball Flipper Club 108 tagja védi, tartja fenn és működteti, létezéséről a pedig a lokálpatriótákon és néhány urbán kalandoron kívül szinte senki nem tud. Ez persze cseppet sem jelent problémát, hiszen éppen a zártkörűség az, ami a flipper gépek vibráló fényén kívül a hely varázsát biztosítja.
Kintről nem mond sokat a hely: nincsenek fények, vagy táblák, és csupán egy átlagos ház halványan világító még átlagosabb aljával találkozik a gyanútlan errejáró. Bent a szuterén bérlakásokra jellemző félhomály uralkodik: a 7 darab (ingyenesen használható) flipper gép, a vitrin és a bárpult helyén lévő, inkább konyhára hasonlító szobácska számít a legkomolyabb fényforrásnak. A padlót poros szőnyegek borítják, a bútorok öregszagúak és retrók, némelyik mögül pedig alig várjuk, hogy kiugorjon John Travolta jampi hajjal, bőrdzsekiben, miközben egy fekete fésűbe énekel.
Külön említést érdemelnek a polcokon, illetve a padlón elszórva felhalmozott kacatok kincsek, amelyek egy része még a Cucu idejéből maradt. Követve a korábbi helyen megszokott példát, elméletileg ezek közül bármi megvásárolható, alkudni pedig ér, azaz szinte kötelező. Akadnak itt régi játékok, domború földrajz atlaszok, lerobbant tv-k, rádiók, bakelitek és műanyag kézi flipper játékok, amelyek 15 éve még a mai okostelefonokhoz hasonlóan folytonos nyomogatásra ösztönözték a felhasználót.
Fotó: Extraball Flipper Club Egyesület
A hely egyik sarkában dj pult is található, a zártkörű bulik, szülinapok és baráti összejövetelek fontos kelléke, ehhez járulnak kigészítőként a 60-as évek parkettával lerakott amerikai görkorcsolyapályáit idéző diszkógömbök. Akinek vad a szíve, ne hagyja ki ezt az élményt.
flipperezésre nekünk nettó 15 perc alatt sikerült teljesen rákattannunk, annak ellenére, hogy igencsak gyengén ment a játék. Persze ez nem szegte kedvünket. Az egyik klubtag elmesélte, hogy mint mindenben, itt is a gyakorlaton múlik minden, a szerencse ebben a játékban sem igazán mérvadó, mert egy adott szint után olyan nincs, hogy középen menjen le a golyó. Annyi a titok, hogy ismerni kell a gépeket, és fel kell áldozni néhány száz órát a sikerélményt biztosító, aprócska karok oltárán. Ez egyelőre nekünk kicsi “mission impossible”, de elhisszük, és lehet, hogy adunk a dolognak még egy esélyt, annak ellenére, hogy már pontosan tudjuk, mennyire komoly függőséget képesokozni ez a sport.
A tagság egyébként a következőképpen működik: Az ember az egykori Cucu Bár, vagy a Extraball Facebook oldalán jelzi szándékait, vagy pedig ellátogat személyesen a helyre, annak reményében, hogy lesz ott valaki (mert hivatalos nyitva tartás nincs). A személyes találkozáskor ki kell tölteni egy kérdőívet, befizetni 3000 Ft-ot (ez egy hónap tagságot jelent plusz a regisztrációs díjat), majd ezek után 1500 Ft/hó a költség. Mivel ez nem egy bár, hanem egy klubhelyiség, ezért a fogyasztás költségeit is közösen fedezik, egyenlően elosztva a tagok között, akik átlagosan 30 év fölött vannak. A férfiak és nők aránya 70-30%.

Extraball Flipper Club Egyesület

Cím: 1016 Budapest, Naphegy utca 29. 
Facebook
Nyitva tartás: szentimentáli