Egyszer volt, hol nem volt, történt egyszer, hogy elindultunk valahova, de szerencsénkre teljesen máshol lyukadtunk ki. Ennek persze semmi köze semmilyen pillanatnyi elmezavarhoz, vagy alkoholos befolyásoltsághoz: az irány jó volt, viszont úticélunkat elérve, egy bizonyos Cucu Bár Bazár helyén egy retró flipperklubra bukkantunk. A budai dombok között bújkáló gyöngyszemet mintegy 100 klubtag működteti; isznak, buliznak és versenyeket szerveznek. Jó hír: ide sokkal könnyebb bekerülni, mint a Szabadkőművesek közé.

Aki látta a Csillagok háborúját, az biztosan emlékszik arra a jelenetre, amikor Obi Wan Kenobi, az ifjú Skywalker és a pimaszul jóképű Han Solo társaságában az Alderaan-ra igyekszik, de amikor megérkeznek, meglepődve konstatálják, hogy a bolygó egyszerűen eltűnt (felrobantották a birodalmiak). Nagyjából így történt velünk is. Miután átszeltük a Dunát és megmásztunk egy közepesen meredek domboldalt, akkor szembesültünk a ténnyel, hogy az egykori Cucu Bár Bazár immár nem működik. Nem baj, minden jó, ha a vége jó.A pestibelvárostól látszólag körülbelül két és fél fényévre található helyet a 2009 óta létező Extreme Ball Flipper Club 108 tagja védi, tartja fenn és működteti, létezéséről a pedig a lokálpatriótákon és néhány urbán kalandoron kívül szinte senki nem tud. Ez persze cseppet sem jelent problémát, hiszen éppen a zártkörűség az, ami a flipper gépek vibráló fényén kívül a hely varázsát biztosítja.Kintről nem mond sokat a hely: nincsenek fények, vagy táblák, és csupán egy átlagos ház halványan világító még átlagosabb aljával találkozik a gyanútlan errejáró. Bent a szuterén bérlakásokra jellemző félhomály uralkodik: a 7 darab (ingyenesen használható) flipper gép, a vitrin és a bárpult helyén lévő, inkább konyhára hasonlító szobácska számít a legkomolyabb fényforrásnak. A padlót poros szőnyegek borítják, a bútorok öregszagúak és retrók, némelyik mögül pedig alig várjuk, hogy kiugorjon John Travolta jampi hajjal, bőrdzsekiben, miközben egy fekete fésűbe énekel.Külön említést érdemelnek a polcokon, illetve a padlón elszórva felhalmozott kacatok kincsek, amelyek egy része még a Cucu idejéből maradt. Követve a korábbi helyen megszokott példát, elméletileg ezek közül bármi megvásárolható, alkudni pedig ér, azaz szinte kötelező. Akadnak itt régi játékok, domború földrajz atlaszok, lerobbant tv-k, rádiók, bakelitek és műanyag kézi flipper játékok, amelyek 15 éve még a mai okostelefonokhoz hasonlóan folytonos nyomogatásra ösztönözték a felhasználót.

A hely egyik sarkában dj pult is található, a zártkörű bulik, szülinapok és baráti összejövetelek fontos kelléke, ehhez járulnak kigészítőként a 60-as évek parkettával lerakott amerikai görkorcsolyapályáit idéző diszkógömbök. Akinek vad a szíve, ne hagyja ki ezt az élményt.A flipperezésre nekünk nettó 15 perc alatt sikerült teljesen rákattannunk, annak ellenére, hogy igencsak gyengén ment a játék. Persze ez nem szegte kedvünket. Az egyik klubtag elmesélte, hogy mint mindenben, itt is a gyakorlaton múlik minden, a szerencse ebben a játékban sem igazán mérvadó, mert egy adott szint után olyan nincs, hogy középen menjen le a golyó. Annyi a titok, hogy ismerni kell a gépeket, és fel kell áldozni néhány száz órát a sikerélményt biztosító, aprócska karok oltárán. Ez egyelőre nekünk kicsi “mission impossible”, de elhisszük, és lehet, hogy adunk a dolognak még egy esélyt, annak ellenére, hogy már pontosan tudjuk, mennyire komoly függőséget képesokozni ez a sport.A tagság egyébként a következőképpen működik: Az ember az egykori Cucu Bár, vagy a Extraball Facebook oldalán jelzi szándékait, vagy pedig ellátogat személyesen a helyre, annak reményében, hogy lesz ott valaki (mert hivatalos nyitva tartás nincs). A személyes találkozáskor ki kell tölteni egy kérdőívet, befizetni 3000 Ft-ot (ez egy hónap tagságot jelent plusz a regisztrációs díjat), majd ezek után 1500 Ft/hó a költség. Mivel ez nem egy bár, hanem egy klubhelyiség, ezért a fogyasztás költségeit is közösen fedezik, egyenlően elosztva a tagok között, akik átlagosan 30 év fölött vannak. A férfiak és nők aránya 70-30%.Extraball Flipper Club EgyesületCím: 1016 Budapest, Naphegy utca 29.


Facebook
Nyitva tartás:
szentimentáli