Egyre több módon lehet megnézni Budapestet: az emeletes buszok mellett van már Segway, tandem bicikli, illetve különböző sétálós és futós tematikus megoldások. Kétségtelen, hogy a különböző városnéző túrák forradalmának lehetünk szemtanúi, amelyeknek legújabb képviselője egy igazi különlegesség: kétszemélyes, oldalkocsis motor. Mentünk egy kört az új Motor City Tourral.

A motorok Millenium FalconjaA II. világháborús filmekből valószínűleg mindannyian jól ismerjük a choppereknél jóval kevésbé kemény, viszont abszolút kuriózumnak számító oldalkocsismotorokat. Jó hír azoknak, akik rajonganak az ilyesmiért, hogy néhány hete megjelent a városnéző túrák piacán a Motor City Tour, amely egy IZS-350 (oroszul: иж) típusú szovjet csodával visz minket körbe a városon, amiről magunk sem gondoltuk volna, hogy ekkora élmény.


A nagyjából 40 éves gép a Csillagok Háborújából ismert Ezeréves Sólyom tulajdonságaival bír, vagyis régi, de kifogástalan állapotban van, jól megy, és nagyon vagány.

Az ötlet a Portugáliából és Spanyolországból érkezett Budapestre, és izgalmas, hiánypótló szolgáltatás szeretne lenni.

A túrák a következőképpen zajlanak: Az ember regisztrál, és egy megbeszélt időpontban a Motor City

IZS-je házhoz megy egy sofőrrel, aki egyben a túravezető is lesz. Rajta kívül két utas utazhat a motoron egyszerre, az egyik a vezető mögött kialakított, és kapaszkodókkal bebiztosított ülésen, a másik pedig egyértelműen az oldalkocsiban. Természetesen helycserére bármikor lehetőség van, így senki nem marad le semmiről.

Jelenleg két túra közül lehet választani: az egyik a “ Hidak és a folyó” nevet viseli, a másik pedig a “Budapest múltja és jelene” névre hallgat. Mindkét útvonalból létezik rövidebb és hosszabb verzió 65 €/1,5 óra, vagy 95 €/ 2,5-3 óra áron. Jelenleg éppen szezonvégi akció is igénybe vehető, ami 49 €-ba kerül.A felszerelés

Bukósisak viselése a túrák alatt nem csak kötelező előírás, hanem rendkívül hasznos is, hiszen az ezekbe épített Blue Tooth összeköttetésben lévő mikrofonok és hangszórók teszik lehetővé, hogy a motor zúgásán, a város zaján és a sisak hangszigetelésén keresztül is lehessen kommunikálni. A rendszer tagjait minden indulás előtt össze kell hangolni, illetve le kell tesztelni, hiszen a három sisak miatt egy kicsit komplikáltabb a dolog a megszokottnál. Szerencsére fennakadások nem szoktak lenni.Ezen kívül hűvösebb idő esetén szükség lehet pulóverre vagy dzsekire, mert az utasok egy ilyen járművön ki vannak téve a menetszélnek, ami igenis okozhat meglepetéseket a hőháztartásban.segwayBudapest néha bekavar

Az egyetlen negatívum, amit fel lehet hozni a túrával kapcsolatban, teljesen független a
Motor City Tourtól: a budapesti közlekedés. Mivel az oldalkocsis motor szélességének köszönhetően nem közlekedhet például buszsávban, ezért teljes mértékben ki van szolgáltatva a lámpák szeszélyeinek és az autóforgalom fegyelmezetlenségének, és egy-egy dugóban állás, vagy piros lámpánál várakozás megakaszthatja az amúgy gördülékenynek tervezett kirándulást.

Update: A Motor City túrái bizonytalan ideig szünetelnek Budapesten. (2017. április)