A Mátyás utca 8. szám alatti ház korábban déligyümölcs-kereskedésből laktanyává és kórházzá, majd társasházzá, most pedig zenei központtá alakult. A Budapest Music Center (BMC) három fő egysége - Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtár, a BMC Records, illetve a koncert- és rendezvényszervezői tevékenység – egy 4000 négyzetméteres térben folytatja egyéb funkciókkal is kiegészült munkáját. Megnéztük milyen az, ha mindennek van helye, ráadásul csúcsminőségben.

BMC akkordok

Ciki nem ciki, de sokan igazából azt sem tudják, hogy mi is az a BMC. Egy kis gyorstalpalót most írunk nekik, de igazából előfordulhat, hogy mire véga a mondatnak, a több évtizedes hagyományokkal rendelkező pillérek mellé egyéb funkciókat is magára vállal a Budapest Music Center.

A jelenlegi fő egységek: a Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtár, amely százezer tételes zenei gyűjteménnyel és nyilvános, ingyenes internetes adatbázisokkal áll az érdeklődők rendelkezésére.

Mára közel kétszáz klasszikus, kortárs és jazz zenei lemezzel büszkélkedik a BMC Records, amely kiadványaival az elmúlt években számos rangos hazai és nemzetközi díjat nyert. A harmadik rész a koncert- és rendezvényszervezői aktivitás, melynek mintegy kétszázötven rendezvényt tartalmazó portfoliójában található komolyzenei hangverseny, nemzetközi zenei fesztivál, illetve zártkörű műsoros partnertalálkozó, arénakoncert, vagy nagyszabású szabadtéri rendezvény is.A Központ

A Kálvin tér szomszédságában elhelyzekedő komplexum kitűnő akusztikai tulajdonságokkal bíró koncertterme kiemelkedő minőségű hang-, fény- és színpadtechnikával felszerelt, így a legkülönfélébb rendezvény-igények kielégítésére is alkalmas. Az épület központi helyisége - elsőként Budapesten - kifejezetten kamarateremnek épült, különleges figyelmet szentelve a klasszikus zenének.

Az emeleteken különböző rendezvénytermek és zöld tetőterasz található, illetve hangstúdiók, feljátszó helyiségek, sőt hotelszobák és egy professzori lakás is van a komplexumban. A Nemzetközi Eötvös Intézet Alapítvány, amely világhírű művészek bevonásával fiatal karmesterek és zeneszerzők továbbképzésével foglalkozik a Budapest Music Centert választotta székhelyéül, úgyhogy tényleg akkor sem üres ez a nagy tér, amikor látogatóként előadás híján esetleg így éreznénk. Nem nehéz, mert hatalmasak a termek, ugyanakkor a rengeteg burkoláshoz használt fa barátságosságot kölcsönöz a helynek.Jazz is van

A magyar és nemzetközi sztárokat is felléptető BMC-s Opus Jazz Club méltán tartozhat Európa élvonalbeli klubjai közé, ahová a környező országokból is ellátogatnak a jazz-rajongók. Heti három-négy jazzkoncertet terveznek ide, aminek hangjai még véletlenül sem szűrődhetnek át a száznegyven centis falakon, melyek vastagsága egyébként a ház többi részén sem kevesebb egy méternél. A városban hiánypótló jazz klub azt az éttermet is magába foglalja, amit már a hamburgerei kapcsán korábban is üdvözöltünk.

A házban hat helyen szólhat egy időben zene. A nagyteremben például egy egész zenekar, míg ez alatt a többi kisebb helyiségben, akár az akusztikus öltözőkben kamaracsoportok vagy hangszeres szólisták tudnak dolgozni.Piszkos anyagiak, tiszta hangzás

Az összesen 2,5 milliárd forintra rúgó beruházásban 2 milliárd a magántőke, melyhez egy átcsoportosított EU-s pályázat helyett, a kormányzat 500 millió forinttal járult hozzá. A Budapest Music Center megalakulása óta együttműködik a komolyzenei élet és a jazz műfajának szereplőivel: többek között a konzervatóriumokkal, a Zeneakadémiával és a Müpával. Utóbbival közösen elindított harmadik Új Magyar Zenei Fórum zeneszerző verseny már két helyszínen lesz, a kamarahangversenyek náluk, a nagyzenekari és díjátadó koncert pedig a Müpában.