„Jó, hogy már hidegszik az idő, mert így legalább lassan eszükbe jut az embereknek, hogy bizony hamarosan itt a karácsony!”- viccelődött az egyik Vörösmarty téri árus az idei forgalomról. Eddig ugyanis csak hétvégén társult a hideg mellé hangulat is. Péntektől vasárnapig egész sokan látogatták a 13. Vörösmarty téri Karácsonyi vásárt, de hétköznap még kevesen érdeklődnek. Aggodalomra nincs ok, hiszen még egy teljes hónapunk van az ajándékok beszerzésére.

Remek hír azonban azoknak, akik tavaly panaszkodtak, mert nem sikerült a bódék kínálatához látótávolságon belül kerülni! Tömeg ugyanis még nincsen, és a terjengő fahéj-szegfűszeg illat is várat magára, de a sokszínű kézműves- és egyéb termékeket árusító emberek már várnak minket a pultok mögött, várva az esetleges kérdéseket. Többen vidékről jöttek, de akadnak köztük budapesti fiatalok is, akik például egyetem mellett készítik a portékát. Találkoztunk olyan árussal is, aki felesége alkotásait árulja, míg otthon készülnek az újabb darabok. Reméljük, nemsokára szükség is lesz az utánpótlásra.Különösen a kézművesillatszerek, díszek, kerámiák, ékszerek, játékok tárházán belül találhatunk egyedi darabokat. Keresnünk nem nagyon kell, hiszen lépten-nyomon ilyenekbe botlunk. Nem véletlen, hiszen a mesés motívumokat, részletgazdag mintázatot és kellemes színeket alkalmazó művészek termékeire különösen az év ezen időszakában vagyunk fogékonyak. Emellett sok használati tárgyat is találhatunk a kínálatban, persze szintén nem a megszokott tömegcikk kategóriában. Kézzel varrt színes bőrtáskák, hímzettgyermekruhák, gyapjú kiscipők, üvegfestett díszek, festett selymek, organza kiegészítők, mákos szappanok, bőrkarkötők, réz koboldok várnak ránk, hogy csak néhányat említsek a különlegességek közül.A tavalyi vásárhoz hasonló árakon találunk ajándékokat, de valamivel kevesebb bódé kínálatából válogathatunk. Az árusok közül többen ezt negatívumként értékelik, mert szerintük a vásár zsúfoltsága hozzátartozott a téren tapasztalható élmény jellegéhez. Persze az, hogy kevesebb faházikó van az idei vásáron, nem jelenti azt, hogy Szenteste közeledtével nem telnek meg látogatókkal az üresen hagyott helyek. Az összkép egyébként nem sokat változott a tavalyihoz képest. Ez talán főként annak köszönhető, hogy az elrendezés hasonló, és a nagyobb étkező bódék idén is ugyanott kaptak helyet.

És, hogy 2011-ben mit és mennyiért ehetünk-ihatunk ezeken a helyeken?A forralt bor decijét 180 forintért, 3 decijét 600 forintért mérik. Ha szeretnénk szuvenírként megkapni a bögrét, akkor ezt 600 forint ellenében tehetjük meg. Teával 400 forintért melegíthetjük át magunkat. Aki pedig egy kis édességre vágyik talán legjobban a rétessel jár, amelyet szintén ilyen áron lehet kapni. Persze idén is vannak komolyabb ételek is, például: gulyásleves, sült kolbász,csülök, és különböző sülthúsok. Ezeket a tavalyihoz hasonló áron kínálják. A kolbász kilója 3800, a gulyásleves pedig 1100 forint.
Kérdés, hogy az említett „hozzávalók” elegendőek-e ahhoz, hogy hangulatos legyen az idei vásár. Vajon mi az a plusz, ami egyelőre még mindenképpen hiányzik a térről? Talán csak annyi, hogy szorítson minket az idő, hogy már csak pár nap legyen karácsonyig. Vagy az, hogy hidegebb legyen, és még jobban kívánjuk a forralt bort. A legvalószínűbb viszont az, hogy találnunk kellene valami olyat, ami nem a megszokott, az elvárt, a tavalyihoz viszonyítva megfelelő. Meg kellene találnunk, hogy mi az, ami az idei vásárt, jellemzően jelen időbe rakja.