Az M3-as metró hosszú hónapok óta húzódó, keserves felújítása végre fontos mérföldkőhöz érkezett: eredményesen zárult a vonal egyes állomásainak felújítási tervpályázata. A pályázó többek között a meglévő épület továbbgondolásával, az Arany János utcai és a Pöttyös utcai állomás terveivel, illetve az egységes formanyelvre való törekvéssel lett befutó. A munkálatok várhatóan év végén kezdődhetnek.

Az M3 felújítási projektje 2014. november 19-én indult, a pályaterveket pedig 2015. január 20-ig lehetett benyújtani. A megadott határidőre összesen 4 pályamű érkezett, mindegyikük eleget tett az előírt követelményeknek és az építészeti koncepcióknak. A terveknek tartalmazniuk kellett az M3-as metró egyes állomásainak felújítási elképzeléseit, valamint a vonal esetleges északi meghosszabbításához kapcsolódó új felszíni állomások épületeinek megoldásait.

A következő szempontok alapján történt az elbírálás: funkcionalitás, városképi illeszkedés, gyalogosközlekedési útvonalak összhangja, megvalósíthatósági szempontok (műszaki adottságok, építési technológia), gazdasági szempontok (költségtakarékosság, időtálló megoldások, üzemeltetési költségek), környezettudatossági szempontok, illetve a tervek áttekinthetősége.

A nyertes pályázó az Arany János utcai és a Pöttyös utcai állomás terveivel bebizonyította, hogy a meglévő épületek átalakíthatók úgy, hogy funkcionálisan és építészetileg is korszerűvé váljanak, sőt a meglévő, felújítandó épület továbbgondolásával a Klinikák állomáson ugyancsak igen kreatív építészeti megoldásokra tett javaslatot. Ezen kívül az egyik lehetséges új állomás, IV. kerületi Óceánárok utcai megálló megépítésére is sikerült figyelemreméltó tervet készíteni

A tervező feladata lesz az M3-as metróvonal egyes állomásai felújításának engedélyezési és kiviteli terveinek elkészítése, valamint az engedélyezés lefolytatása. Erre a tervek szerint 2015 végén, 2016 elején kerülhet sor.

Forrás:

BKK