Sok ígéretes ötlet és alkotó energia pezseg a városokban, a válság kezdete óta pedig ez hatványozottan igaz. A kreatív ipar az európai, így a budapesti gazdaságban is egyre meghatározóbb szerepet tölt be. Korábban írtunk már alulról jövő kezdeményezésekről, és arról is, hogy egy főépítész szerint mi tesz egy várost kreatívvá és mi nem. Most pedig bemutatjuk nektek az innocities nevű kezdeményezést, amely múlt héten tartotta Budapesten az első nagyobb rendezvényét.

A program célja, hogy a városok közötti versenyben helyzetbe hozza Közép-Európát: a kreatív ipar egyik sajátossága a rugalmasság, ami egyebek mellett igaz a székhely megválasztására is, vagyis viszonylag egyszerűen ide lehet csábítani cégeket, amelyek viszont, ha nem érzik jól magukat, könnyedén odébbállnak egy kontinenssel.

Közép-Európa városai vagy akár országai azonban külön-külön csekély erőt képviselnek ebben a globális szereplők között megvívott, képzeletbeli Mortal Combatban. Ezért – maradva a számítógépes hasonlatnál – inkább az Age of Empires logikáját kell követnünk. Az erőforrásokat meg kell osztani, stratégiai partnerséget kötni és hálózatokat szervezni.

Az innocities erre törekszik: a magánkezdeményezésként, Szokolay Örs ötlete nyomán létrejött program elsőként Budapest, Bécs és Pozsony együttműködését próbálta szorosabbá tenni, de nyitott más városok felé is, amelyet a támogató Visegrádi Alap forrón üdvözöl.Michał Olszewski, Varsó alpolgármestere, Szilágyiné Bátorfy Edit, a Közép-Európai Kezdeményezés nemzeti koordinátora, Szokolay Örs, az innocities program kezdeményezője, szervezője, Peter Oborn, a Royal Institute of British Architects elnökhelyettese és Petra Nagyová-Džerengová, Pozsony alpolgármestere

A nemzetközi résztvevőket, így többek között Bécs, Varsó, Zágráb és Pozsony reprezentánsait is felvonultató rendezvényen bemutatkoztak olyan kreatív magyar cégek és intézmények, mint a betonbiztos alapokon nyugvó IVANKA, az egykor elhagyatott területen gründölt Grund, valamint a hazai kreatív ipar végállomása, a Design Terminál.

A konferencián megtudhattuk, hogy a kreatív ipar az 1990-es évek végétől számít különálló gazdasági szektornak, amelyet a legsikeresebben London, Sydney, Hong Kong és New York adaptált. Közép-Európa helyzete ma még más, de akadnak követendő példák.

A lengyel fővárosban, Varsóban például olyannyira komolyan veszik a kreatívokat, hogy közvetlenül a polgármester egyik helyettese foglalkozik az ágazattal; de Bécs városkommunikációs irodája és a csapat által elvégzett munka is irigylésre méltó. Első pillantásra hatalmas költségvetéssel dolgoznak, de a takarékos osztrákok kiszámolták, hogy így is sokkal több - a közgazdaság által nem mindig kimutatható - haszon származik a kampányokból, mint az eredeti befektetés. Ugyanakkor a magyar résztvevőknek sem kell szégyenkezni: a romkocsmák tucatjai vagy éppen a Grund a "semmiből" teremtettek egy mára nemzetközi hírnévnek örvendő brandet.Külön kiemelendő Peter Oborn részvétele, aki a brit Royal Institute of British Architects (RIBA) elnökhelyetteseként olyan országot képviselt, amelyben egyedülállóan magas a kreatív ipar által megtermelt jövedelem. A kreatív ipar potenciálisan óriási fejlődés előtt állhat Közép-Európában is, a feladat az, hogy a brit mintát adaptáljuk.A program nem problémákat old meg, hanem javaslatokat fogalmaz meg a nemzetközi projektek keretében kicserélt tapasztalatok alapján. Biztosak vagyunk benne, hogy fogjuk még hallani az innocities nevet.

További infók itt.