szabadidő

szerkesztés

Tuti helyek budai és pesti szánkózáshoz

Szerzők

  • Pákozdi Nóra

2017. 01. 13. 16:35

A szánkózás életkortól függetlenül jó móka, ezért a latyaknál jelentősebb hómennyiség esetén egyre többször hangzik el a "hova menjünk szánkózni?" kérdés. Mivel az extrém hideg utáni melegfront elhozta a havat, aktuálissá válik a téma, hogy melyek azok a budapesti és megyei pontok, ahonnan klasszikus szánkóval, felfújhatóssal, műanyag tepsivel vagy kukászsákkal jó csúszni és indokolatlanul sikítani, még 5%-os dőlésszög esetében is.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

-

1/4

Bár az 1987-es nagy havazás megismétlődése csak vágyálom marad, a hétvégére nagyobb havazást mondanak, ami jó érv amellett, hogy előkeressük a pincéből/padlásról a régóta pihenő szánkókat.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Pesti oldal

2/4

Címkék

Annyira nem dúskál szánkós helyekben, mint a város budai fele. Klasszikusnak számít a városligeti Királydomb, ami megközelítésénél fogva lehet jó opció, ráadásul csúszkálás után a havas Vajdahunyad várát körbejárni is élmény. A Népliget szintkülönbségei miatt szintén jó választás, ahogyan Kőbányán az Óhegy parkban is lehet csúszkálni. A XVII. kerületi Vida-domb is ideális és egyes játszóterek dombjain is élvezetes lehet a szánkózás – főleg a kisebbeknek.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Budai oldal

3/4

Címkék

Egyértelműen Buda nyerte a versenyt, de adottságai miatt ez nem is kérdés. A legkézenfekvőbb választás a Normafa, ahol még akkor is van hó, amikor a város többi részén sehol. Egykor népszerű síterepnek számított, de felvonó híján inkább a bátor szánkósok maradtak. Sokan választják az 'offroad' érzést és a kézenfekvő pálya helyett inkább az erdőben csúsznak, mintsem a tömeggel. A rétesezőt kár kihagyni a sok hegymenet után.
Ahol anno a Tabán városrész terült el, ott most lejtők maradtak és ezek teljesen jók szánkózáshoz is. Grátiszban kapunk gyönyörű panorámát is. A Hajógyári nagy dombja is jól csúszik,ha hó fedi.
A Gellért-hegy Millenáris parkja főleg kisgyermekeseknek ideális, mivel nincs esély a nagy sebességre és a Normafához képest tömeg sincs.
A Hármashatár-hegyen a Vörös-kőnél érdemes szánkózni és jól felkészülni termoszos teával, sállal, sapkával, mert ez a terület szeles lehet.

Fotó: Nagyvillám Ski Resort

Budapest-közelben

4/4

Ha egész naposra terveznénk a szánkóélményt, érdemes kicsit kimenni a városból is. A legklasszabb terep talán Visegrád, a Nagyvillám. 150 és 300 méteres szánkópályákkal találkozhatunk és az alpesi érzést a hütte biztosíthatja jó forró teával, forralt borral, kakaóval. A hófánk pálya inkább a nagyobbaknak lehet izgalmas, mivel elég gyors és meredek, pláne, ha extra pörgetést kérünk - biztos a sikoly.
Dobogókőn kijelölt szánkópályát találunk, elkülönítve a síelőktől – hiszen nagyon balesetveszélyes a két eszköz keveredése.
Zebegényben is találunk szánkózásra alkalmas terepet, szép Duna-kanyari kilátással, éppen a sípálya szomszédságában.

Hasonló tartalmak

Admin mode