Alig egy órányira a fővárostól kellemes hegyi “játszótér” várja a síelés és snowboardozás megszállottjait, és mostanában még a megfelelő időjárási feltételek is adottak. Bár a visegrádi Nagyvillám sípálya az igazán kemény télisport-fanatikusoknak valószínűleg nem nagy kihívás, azoknak viszont tökéletes, akik egy laza, egynapos csúszkálásra vágynak. Persze a Dunakanyarral felturbózott panoráma sem elhanyagolható.

A Nagyvillám sípálya, amelyet egy Visegrádtól keletre található kis hegyen, a csúcs közelében alakítottak ki, leginkább kezdőknek való terep. Ám a csodás környezet miatt, sítudástól függetlenül bárkinek megéri kilátogatni - főleg, hogy nincs különösen messze Budapesttől. A síterep legmagasabb pontja 377 méteren található, ami elsőre nem tűnik sípályához méltónak, mégis elég ahhoz, hogy akár a mostanihoz hasonló, enyhe téli körülmények között is megfelelő vastagságú természetes hótakaró maradjon, amire adott esetben még hóágyúkkal is rá lehet erősíteni.

A Nagyvillám kölcsönzőjében az összes, síeléshez és snowboardozáshoz szükséges alapfelszerelés a látogatók rendelkezésére áll, és a kölcsönzési árak is pénztárcabarátnak mondhatók. Mivel a lejtők maximum csak annyira ijesztőek, mint a Scooby Doo kísértetei, ezért a terep ideális arra, hogy a gyerekek itt sajátítsák el az alapokat. Miattuk egyébként épp ezért néha kicsit zsúfoltak a pályák, azonban délutánra általában ki is ürülnek, és mivel a két főpálya este 9-ig (pénteken és szombaton pedig 10-ig) ki van világítva, a nap végén bőven marad még idő és hely a felnőtteknek is.

A 250, illetve 150 méter hosszúságú főpályák egész télen nyitva tartanak, és ha az időjárási körülmények engedik, alternatív útvonalat is választhatunk: vagy egyenesen lecsúszunk a 250 méteres meredek lejtőn, vagy teszünk egy könnyű, erdős terepen át vezető, 500 méteres kitérőt, mielőtt visszacsatlakoznánk a fővonalra. Egyébként egy sor rámpa is várja azokat, akik egy backflippel tennék emlékezetessé a vadregényes siklást.

Sajnos a Nagyvillám pályán nincsenek ülő síliftek, viszont a főpályákon háttámlás kábellift húzza fel a síelőket, a legnagyobb felvonó pedig tányéros. A liftezés sítalpakon nem jelent különösebb gondot, hiszen ilyenkor előrefelé nézve utazhatunk, a snowboardosoknak értelem szerűen nehezebb a felfelé vezető út. Azért pánikra semmi ok: ha elesnénk, az éber személyzet azonnal leállítja a liftet.

A táborban természetesen melegedőt is találunk, ahol két csúszás között olcsó italokkal (többek között sörök és röviditalok) és meleg ételekkel (például gulyásleves és sült csirke) lehet feltöltődni. Ital után persze nem érdemes a korábban említett rámpákon gondolkozni.

A Nagyvillám sípályát a fővárosból észak felé indulva érhetjük el: ha elhagytuk Szentendrét, haladjunk tovább a 11-es főúton, és nem sokkal Szentgyörgypuszta után kezdjük el figyelni a “sípálya” feliratot az út bal oldalán (Visegrádig nem kell elmennünk), majd a jelzésnél kanyarodjunk fel balra. A csúszós, havas úton szükség lesz téli gumira, autópálya-matricát viszont nem kell vennünk. Egész napos lifthasználattal, valamint síléc- vagy snowboardkölcsönzéssel kalkulálva nagyjából 10 ezer forintos költségre számíthatunk. A téli szezonban a sípálya minden nap reggel 9-kor nyit, és jó időben még szánkóval és hófánkkal is nekifuthatunk a lejtőnek. A Nagyvillám hivatalos oldalán további részleteket és térképet is találunk, sőt több webkamerán keresztül azt is megfigyelhetjük, mi zajlik épp a pályán.