Bár az árnyas források és a zöld ligetek elkápráztatnak, vannak olyan helyszínek a fővárosban és környékén, melyek bizarr szépsége a sci-fik világát idézi. Köves, homokos, különleges növényekkel és állatokkal tarkított tájaik úgy festenek, mintha a Dűnéből vagy A majmok bolygójának egyes jeleneteiből vágták volna ki őket. Toplistánkban olyan helyeket mutatunk be, amelyek úgy festenek, mintha űrutazáson vennénk részt.

1. Bauxitbányászati Múzeum és Földtani Park, Gánt

Mintha a Marsra érkeztünk volna, úgy érezhetjük magunkat a Budapesttől 50 kilométerre, a Vértesben található, parányi Gánti-medence különleges kirándulóhelyén. Valaha bányászat folyt itt, ennek emlékét őrzi a Gánttól délre található két régi bauxitbánya. Az egyiket jól láthatóan hódítja vissza a természet, a kopár hegyoldalakon egyre több a zöld folt. A másik helyén viszont múzeum nyílt, amelyen 13 állomásos tanösvény vezet keresztül. 

További infók itt

2. Róka-hegyi kőfejtő

A robusztus, sárgásfehér mészkőtornyok és sziklák minden évszakban csodás látványt nyújtanak. Az idevezető, könnyű túra ráadásul másfél óra alatt bejárható, és a kirándulóhelyet megközelíteni sem különösebben nehéz. Bár az elhagyott kőfejtő tulajdonképpen tájseb, mégis különös hangulatot áraszt, arról nem is beszélve, hogy bizonyos részeiről lenyűgöző panoráma nyílik a városra. Az izgalmas formájú, világos sziklák alatt pedig gazdag élővilág, pillangók, madarak fogadnak, ritka állatok és növények között bóklászhatunk. 

További infók itt  

3. Fóti homokbánya

Az igazi Dűne Fót mellett van, és quadok és krosszmotorok brummogásától hangos. A fóti homokbánya a motorsportok szerelmesei mellett a fotósok számára is kedvelt kirándulóhely, sőt filmforgatásokhoz is előszeretettel használják. Itt forgott például a Diablo IV élő szereplős launch trailere is, de komplett arab várost is építettek már a kirándulóhelyen. Az egykori bánya két nagyobb részből áll, az egyiket jobban visszafoglalta a természet, a másik viszont úgy fest, mint egy igazi sivatagi táj. 

További infók itt

4. Szelim-barlang, Tatabánya

Az autópályáról is jól látszik a Turul-szobor közelében található Szelim-barlang, amit kellemes sétaúton tudunk megközelíteni a műemléktől. Itt forgott a Vaják egyik epizódja, amelyben a helyszín egy sárkány lakhelye volt. A barlangban egyébként annak idején ősembercsontokat, szerszámokat is találtak. Mi pedig leereszkedve ide és a hatalmas kürtőn át felnézve úgy érezhetjük magunkat, mintha nem a Földön, hanem egy teljesen másik bolygón járnánk. 

További infók itt

(Borítókép: Hirling Bálint - We Love Budapest)

Címkék