Budapest FotóFesztivál, autómentes rakpart, Nemzetközi Roma Nap, táncpiknik és Társasjáték fesztivál – áprilisra is összegyűjtöttük a kedvenc ingyenes programjainkat.

1. Cseresznyevirágzás

Pasztellrózsaszínbe borult Budapest, vagyis nyílnak a cseresznyefák! Nemrég összegyűjtöttük, hol láthatjátok a legszebbeket, és jó hír, hogy ezek között bőven vannak olyanok, amikért nem kell belépőt fizetnünk. Talán a leghíresebb lelőhely a Tóth Árpád sétány dupla fasora, ahol áprilisban gardedámként magasodnak a rózsaszínű lombkoronák. A hely ilyenkor Instagram-hotspottá válik, így érdemes korán érkezni. Azt már kevesebben tudják, hogy a Budai Arborétumban és a Móricz Zsigmond körtérnél is gyönyörködhetünk cseresznyefákban, sőt a Feneketlen-tónál is találunk egy óriási, sok tavaszt megért példányt.

2. OPRE ROMA! – Roma hét Józsefvárosban

Április 8. és 13. között ingyenes kiállítással, beszélgetésekkel, előadásokkal, sétákkal, koncertekkel, bulikkal ünnepelhetjük a Nemzetközi Roma Napot. A rendezvény szeretné megmutatni a Józsefvárosban élő roma emberek cigányságmegélését és a kevésbé látható roma csoportokat, így a hét során Józsefváros több pontján várnak programokkal.

Részletek itt

3. Fonó Sessions: Örömzene

A népzene és a néptánc kedvelőinek és művelőinek fontos találkozópontja a Fonó Budai Zeneház. Jó hír, hogy rendszeresen tartanak ingyenes esteket, ahol a meghívott muzsikusok örömzenéjére szabad a tánc és a nóta. Áprilisban több alkalommal is bekapcsolódhatunk a vigadalomba: hol gyimesi örömzenére, hol ír sessionre, hol vonósestre készülhetünk.

Részletek itt (keressétek a Fonó Sessionst!)

4. Budapest FotóFesztivál 2024

Már nagyban zajlik az idei Fotófesztivál, ahol a legjobb nemzetközi és hazai kortárs fotókat szemlézhetjük. Sok esemény ráadásul ingyenes, mint például a 35 év alatti fotográfusok munkáit bemutató Friss Hús (április 23-ig) vagy a Mai Manó császári és királyi udvari fényképész felvételeiből készült kiállítás (április 14-ig). De ugyanígy belépő nélkül vehetünk részt beszélgetéssel egybekötött vetítéseken (BPF Screening Nights – április 12-től 26-ig) a Capa Központban.

Részletek itt

5. Autómentes rakpart

Március 15. óta minden hétvégén a gyalogosoké a pesti alsó rakpart egy szakasza. És ez nemcsak azt jelenti, hogy kellemesen andaloghatunk, biciklizhetünk vagy görkorizhatunk a Duna-parton a Parlament, a Lánchíd és a budai Vár látképével, hanem hogy különféle pop-up eseményekbe is bekapcsolódhatunk. Tavaly ez közösségi BBQ-t, jógát és táncot jelentett, az idei programot pedig itt tudjátok követni.

Részletek itt

6. Szűcs Péter – Arcok. Színek. Történetek.

Ismerhetitek Szűcs Péterként, a csodálatos Dharma családregény írójaként vagy a PetersPlanet.travel utazási portál szerzőjeként. Ha pedig még nem hallottatok róla, itt az ideje, hogy elmenjetek a kiállítására. Április 11-én az East of Eden Galériában szemtanúi lehetünk az irodalom és a fotográfia találkozásának: 12 Kubában készült, arcokkal, történetekkel teli fotóját nézhetjük végig, majd pedig elolvashatjuk az ezekből a mozaikokból inspirálódott, Havannában játszódó novellája részleteit. A kiállítást Kocsubej-Ott Anna nyitja meg, és Elsa Valle énekesnő teszi teljessé.

Részletek itt

 7. Szalóki Ági babakoncertje és POKET 6. születésnap

Az Akvárium Klubban egy babáknak szóló programmal ünnepelhetjük meg a POKET 6. szülinapját. A háromszoros Fonogram díjas, Liszt Ferenc-díjas Szalóki Ági már 20 éve énekel óvodásoknak, ám április 21-én kifejezetten a 0–3 éves korosztálynak készül programmal. 50 perces koncertjén egy kisebb térben játszik majd csendesebb zenéket. Ér csak hallgatni az élő zenét, de bátran be is lehet kapcsolódni. 

Részletek itt

 8. Csütörtök Esti Jazzclub a Tütü Tangó kert caféban

A Városliget szomszédságában lévő, megújult Tütüt leginkább egy értelmiségi romkocsmaként definiálnánk. Egy olyan hely, ahol jó lenni, és a nyár közeledtével alig várjuk, hogy kiüljünk zöld kertjébe. Csütörtökönként pedig plusz egy okunk van itt sörözni: kiváló zenészek tartanak jam session esteket.

Részletek itt

9. Társasjáték fesztivál 

Ha valaki szereti a társasjátékokat, szerintünk ezt a fesztivált nem érdemes kihagyni. Április 20-án kis kiadók legújabb remekeivel ismerkedhetünk meg a Virág Benedek Házban: összesen 10 szereplő részvételével. Találkozhatunk a tervezőkkel, bepillanthatunk a kulisszák mögé, és megnézhetjük a játékokat. És persze nemcsak nézelődni szabad, de a játékpartikba is beszállhatunk.

Részletek itt

10. Közösségi társastánc 

Roki az Alagút tetején? Vagy salsa a Madách téren? Április végén mindkettőt megtapasztalhatjuk, hiszen két táncos eseményen is részt vehetünk (nézőként vagy táncosként). Április 20-án az Alagút fölötti teraszon várnak minket egy táncpikniken, ahol vegyes társastáncos zenék szólnak majd (lesz standard, latin, roki, salsa, bachata és minden más). Április 28-án pedig a Budapesti Tavaszi Fesztivál közösségi felvezető eseményeként jön a Tavaszi TáncTér, ahol argentin tangóbemutatótól kezdve a swingen át sokféle műfajba kóstolhatunk bele.

(Borítókép: Szabó Gábor - We Love Budapest)

Címkék