Az önfeledt egyetemi évek és a bulik elmúltával nehezebb új embereket megismerni, de ez nem jelenti azt, hogy le kellene mondanunk a barátkozásról. Noha a 30-as éveinkhez közeledve vagy már javában bennük járva megvannak a magunk szokásai, és esetenként jól elvagyunk egyedül, azért vannak olyan időszakok, amikor igényeljük a nagyobb társaságot. Na de mit tegyünk és hová menjünk akkor, amikor barátaink jó része már családos ember, és kevesebb idejük van ránk, mi pedig szeretnénk új embereket megismerni? Adunk pár tippet, hol szerezhetünk barátokat 30 felett, ha elmagányosodva érezzük magunkat.

A 30-as éveinkhez közeledve egyre többször találkoztunk mi is az elmagányosodás és a barátkozás nehézségeivel, hiszen ennyi idősen valahogy már jóval nehezebben megy az ismerkedés – legyen szó barátságról vagy randizásról. Egyrészt megszokjuk a magunk világát, másrészt nehezebben viseljük el mások szokásait vagy rigolyáit, és talán nehezebben is vesszük rá magunkat arra, hogy nyissunk mások felé. Itt már nincs szó közös szemináriumokról, előadások helyetti sörözésről vagy a különféle bulikban való összeismerkedésről, amikor valahogy még minden jóval egyszerűbben ment. Amikor valaki egyedül él, ráadásul a munkája is inkább home office-ban zajlik, a barátai többsége pedig már párra lelt, még inkább felerősödhet benne az érzés, hogy szeretne új embereket megismerni, de 30 körül nem feltétlenül tudja, merre is induljon, hol keresgéljen. Mivel mindezt már mi is átéltük, összegyűjtöttünk pár tippet, hol köthettek új ismeretségeket úgy, hogy közben még jól is érzitek magatokat.

Társasjátékestek

Ezeken az esteken a közös játék élménye biztosan összehozza a legkülönfélébb embereket, amire a taktikázás és a versenyszellem is ráerősít. Szerencsére sok hely van a városban, ahol kipróbálhatjátok magatokat, az pedig külön pozitívum, hogy az sem baj, ha néha egyedül vágtok neki egy ilyen eseménynek, mert biztosan lesznek olyan társaságok, akik befogadnak titeket magukhoz, így egyáltalán nem lesztek magatokra hagyva. Társasjátékestekért érdemes a Játszóház Projekt oldalát böngészni, akik egyébként január 29-én a Turbinában tartanak egy estet.

Túrázás

Rengeteg túracsoport létezik, amelyek között találunk bőven olyat, ami kifejezetten szingliknek készül, de ha valaki nem randipartnert, hanem új barátokat keres, akkor is érdemes közös túrákon részt vennie. Természetkedvelőknek ideális ismerkedős lehetőség, ahogy azoknak is, akik sokat vannak a home office miatt a négy fal között, és kimozdulnának valamerre, de egyedül nem feltétlenül vágnának neki a vadregényes természetnek. Kirándulni pedig túratársakkal sokkal jobb: lesz kivel gyönyörködni a panorámában vagy megosztani az elemózsiánkat, ráadásul nem kell azon sem aggódnunk, hogy egymagunk beleveszünk a túrajelzések rengetegébe, és nem találjuk az erdőből kivezető utat. Érdekes opció lehet részt venni a Hovatovább Kikötő szervezésében egy szinglitúrán, melynek különlegessége, hogy a túra alatt a résztvevőknek szavak nélkül kell egymással kommunikálniuk.

Workshopok

Mindig jó valami újat tanulni, legyen szó elméleti vagy gyakorlati tudásról, workshopokon pedig kifejezetten azért is jó részt venni, mert amellett, hogy tanulunk valami új készséget, még alkothatunk is magunknak vagy egy szerettünknek valami kis kedves tárgyat. Sőt, alkotás közben a körülöttünk lévőkkel még beszélgetésbe is elegyedhetünk, főleg, ha, mondjuk, összehoz bennünket a közös bénázás és a nevetés. De itt még az is segít az ismerkedésben, ha segítséget kérünk a mellettünk lévőtől. Érdemes elnézni az Aurórába, ahol rendszeresek a kézművesworkshopok, de van rajzszakkör és táncház is, ha pedig kreatívkodni szeretnétek, akkor a K28-ba is nézzetek el, ahol februárban például szitázóműhelyen vehettek részt.

Városi séták

Azért is szeretjük a városi sétákat, mert ilyenkor teljesen máshogy látjuk a várost, mint egy átlagos hétköznapon. Olyan történeteket és anekdotákat ismerhetünk meg egy-egy ilyen vezetett sétán, amikről alapesetben talán soha nem hallanánk, nem beszélve arról, hogy a hétköznapi látogató elől elzárt házakba is bejuthatunk ezeken az alkalmakon. Egy ilyen séta nemcsak azért remek időtöltés, mert a város új oldalát látjuk, és még mozgunk is egy picit, hanem mert arra is lehetőségünk van, hogy új embereket ismerjünk meg. Szuper tematikus sétákat találhattok többek között az Imagine, a hosszúlépés. járunk? vagy a KÉK Városi Séták felhozatalában, ahol mindenki megtalálhatja a saját érdeklődésének legmegfelelőbb sétát, az építészettől kezdve a történelmen át az irodalomig és a különféle bűntényekig.

Felolvasások, irodalmi klubok

Ha valaki szeret olvasni, akkor érdemes megpróbálkoznia a felolvasóestekkel és a különféle könyvklubokkal is, ha szeretne emberek közé járni. Egy felolvasóest ráadásul azért is jó dolog, mert amellett, hogy találkozhatunk a kedvenc szerzőnkkel, mindig érdekes beszélgetések alakulnak ki a végén, amelyekbe sokszor a közönség is bevonódik. Gondoljunk csak bele, mennyire jó ismerkedős lehetőség, ha valakivel ugyanaz a kedvencünk! Ha megvan a közös szál, akkor sokkal egyszerűbb továbbvinni a beszélgetést. Ha valaki elkötelezett könyvmoly, vagy csak szeretné szélesíteni a tudását, és új embereket is megismerne, akkor érdemes körbenézni a különféle könyvklubok között is, ahol a közös olvasmányélmény hozza össze az embereket. Ha ti is szívesen megosztanátok másokkal, hogy milyen gondolatok merültek fel bennetek egy-egy könyv olvasása közben, akkor az ilyen klubok pont nektek valók. Többek között a Kis Présházban, a Hadikban, a Magvető Caféban és a Három Szerb Kávéházban is szoktak lenni könyves események, érdemes náluk nézelődni, ebben a korábbi cikkünkben pedig összegyűjtöttünk pár irodalmi kávézót.

Sportolás

Meglehet, hogy elsőre nehezen vesszük rá magunkat, hogy lemenjünk egy edzőterembe, mert egyrészt fogalmunk sincs, hogyan használjuk a gépeket, másrészt sokan izgulnak, hogy mások mit gondolnak a kinézetükről, de őszintén, sport közben senki sem azzal foglalkozik, ki hogyan mozog és hogyan néz ki. Ha rászánjuk magunkat a mozgásra, és közösségre vágyunk, érdemes kipróbálnunk a csapatsportokat vagy azokat az edzési lehetőségeket, ahol többedmagunkkal formálhatjuk az alakunkat. Ilyen a jóga, a pilates, nyáron akár a SUP is, a falmászás, a különféle labdajátékok vagy akár a CrossFit is jó terep lehet új ismeretségekhez – egy idő után elkerülhetetlen, hogy beszélgetésbe elegyedjünk azokkal, akikkel edzésre járunk. Ráadásul vannak olyan helyek is, ahol a foglalási rendszer lehetővé teszi, hogy partnert találj az adott sporthoz (mint a squash és a tenisz). 

(Borítókép: Koncz Márton - We Love Budapest)

Címkék