Rupi Kaur Milk and Honey-jára asszociáló monológok, balatoni nyaralás gyerekkori és jelenkori emlékeinek egy félmondattal való visszajátszása vagy a szeretett nagymama asztalterítőjét idéző bölcs gondolatokkal ellátott póló. Sokan úgy viselnek feliratos cuccokat, hogy nem is tudják, mit jelent az, vagy egyáltalán nem foglalkoznak vele. Pedig egy igazán jó szöveg a pólón olyan jelentéstartalommal is bírhat, mint egy jól kigondolt és megalkotott tetoválás, nem beszélve arról, hogy mennyi mindent elárul a viselője személyiségéről. Listánkban megmutatjuk nektek, hogy mely kisebb és nagyobb magyar tervezők szövegeit mosolyogtuk meg, szerettünk beléjük, és ezekkel ti is azonosulhattok elég könnyen.

1/8

fankapanka

fokhagymát is kérjél rá!
 
A fankapanka márkát Szaszák Fanni 2018-ban alapította. Az első diszkókollekcióban az éjszakai életben sűrűn elhangzó frázisokat hímezte fel pólókra: van 1 rágód? bal elöl, „megmegyek, „adlak, egy mentes vizet kérek szépen!, stb. Később a mindennapi élet mókás szólásai felé vette az irányt, így jelent meg például az ok csá , nekem te ne, hallod, azigen, nem hiszlek el” póló. 2021-ben a lejöttünk a balcsira-kollekció volt a nyár slágere, amelyben már törölközők, baseballsapkák is készültek ikonikus mondatokkal: jó a víz?, apa bemegy veled, bekened a hátam?, napozok, fokhagymát is kérjél rá!, kaphatok fagyit?”.

2022-ben a your mental health-kollekció köré épült a nyári kampány, és az első angol nyelvű feliratok is megjelentek, olyan szövegekkel, mint például a self-reflection is hot, my biggest turn-on: he is willing to go to therapy, accept-heal-enjoy. 2022 tavasza óta mindful hímzőworkshopokon is elkészíthetjük a legmenőbb fankapanka feliratos pólónkat, és mivel a workshopok egyre nagyobb szerepet kaptak a márka életében, 2023 szeptemberétől a termékek kifutnak. Az utolsó darabokra még augusztusban lecsaphatunk a végkiárusítás során, szeptembertől viszont már csak a workshopokon, a hímzőcsomagokban vagy a kollaborációk során lehet klasszikus fankapanka pólóhoz jutni. A márka átalakulása után nemcsak a hímzőworkshopoké, hanem a kreativitást fejlesztő workshopoké és a különféle művészeti projekteké lesz a főszerep. Az alapelvek továbbra is megmaradnak: a workshopokon is a megszokott, 100% GOTS biopamut fankapanka pólóval dolgozunk, amelyeknek a szénlábnyoma kb. 90%-kal kisebb, mint egy sima pamutpólónak, mivel fenntartható és etikus gyártással készülnek, megújuló energiaforrással működő gyárban. A kifejező, vicces vagy megmondó feliratok bármelyikét lehet a workshopokon hímezni, de természetesen egyedi, személyes szólások is helyet kapnak.

Webshop
Instagram
Facebook

2/8

paulette.design

„my body, my rules”

A paulette.design márka mögött Hadusfalvy Polett Veronika tevékenykedik, akihez mindig is közel állt a művészet, mivel jazzének szakon végzett a középiskolában, ahol több művészeti ágazat is körbeölelte a mindennapjait. Így kezdett el először csak „firkálgatni”, majd megtetszettek neki az egyvonalas kis rajzok, és az egyik karácsonyra csináltatott a testvérének és magának is az egyik illusztrációjával ellátott vászontáskát, amely nagy sikernek örvendett a környezetében is. Így indult 2020 májusában kis vállalkozása, a paulette.design. A márka másik fő profilját az illusztrációk mellett az olyan feliratos pólók és pulcsik adják, amelyek a világnak üzennek viselőjük által. Törekszik arra is, hogy a hazai tervezők fontosságát hirdesse saját termékeivel is.

Aki olvasott már Rupi Kaurt, annak a paulette.design destiny pólóiról rögtön oda kalandoznak a gondolatai, mivel ezek a darabok csupán egy kis monológgal vannak ellátva, de annál nagyobb és sokak számára jelentős mondandóval bírnak. A mai világ egyik legjelentősebb társadalmi problémáját hirdeti a „my body, my rules” póló, hangsúlyozva azt, hogy mindenki azt tesz magával, amit szeretne, senki nem rendelkezhet más élete, döntései felett. Az artist in love 1-2-3 pólók azt képviselik, hogy szerencsés ember az, akibe beleszeret egy művész, hiszen megörökíti és halhatatlanná teszi őt egy-egy remekmű formájában. Az egy darab évszámmal ellátott pólók pedig elsőre furcsának vagy rejtélyesnek tűnhetnek, de a tervező mindig is évszámokhoz kötötte a fontos eseményeket, és úgy gondolja, hogy mások is tudnak kapcsolódni, és szeretettel viselik magukon egy-egy valamilyen oknál fogva kiemelkedő évet.

Instagram
Facebook

3/8

DAIGE

„Úgysem hiszek a férfiaknak...”
 

A DAIGE márka nemcsak szezonról szezonra fantasztikus kollekcióival lep meg minket, hanem vannak állandó, mondhatni, örök kedvenc pólóik is, melyek közül néhányuk évről évre egy kicsit megújul. Ilyen például az EXCELLENT EMPLOYEE TEE, amely egy igazi DAIGE-klasszikus frissített változata, és idén 2023-as kiadással tért vissza. A retró dizájnt egy régi jelvény ihlette, amelyet Tóth Melinda, a márka kreatívigazgatója a nagymamája holmijai között talált.


STORY póló pedig a pólóválasztékuk olyan ikonikus darabja, amely először egy 2017-es kollekcióban jelent meg, és szintén Melinda nagymamájára vezethető vissza. A pólón pedig az áll a nagymama bölcs szavaival élve, hogy „Úgysem hiszek a férfiaknak...”, ami ráadásul eredetileg egy terítőt is díszített. A mai világban mindkét pólóval könnyű azonosulni, és ha bárki szembejön velünk az utcán egy ilyen pólóban, akkor aligha megyünk el mellette mosoly nélkül.  

Webshop
Instagram
Facebook 

4/8

Verkstaden

„ezt oldjuk meg most mielőtt xanax kell hozzá”

A Verkstaden ötlete 2011-ben, egy inspiráló, Skandináviában töltött év után pattant ki az alapító, Pintér Pálma fejéből. A név annyit jelent: a műhely. Az álom egy interaktív ruhamárka volt, egy műhely, ahol szabadon születhetnek olyan ruhadarabok, amik segítik alkotóját és viselőjét az önkifejezésben. A Verkstaden mintáit kezdetben grafikusok és szabadúszó művészek készítették, amelyek a márka kis szitanyomó műhelyében kerültek biopamut pólókra, pulóverekre és egyenként válogatott second hand ruhákra. Ez utóbbi lett a Verkstaden újrahasznosító albrandje: a Verkstaden Second Go.

Pálma a koncepciót a Covid-járvány kitörése után kibővítette: azóta minden évben tematikus gyűjtést szervez, aminek lényege, hogy a márka követői is megoszthatják történeteiket, érzéseiket egy adott témával kapcsolatban. Ilyen témák voltak: a Covid, nagyszülők jótanácsai és dumái, valamint a gyerekszáj. Az idei év témája pedig a felnőtté válás örömei és bosszúságai. Az utóbbi évek pólómintái már ezekből a történetekből, kommentekből inspirálódva készültek. A projekt a Verk-múzsák nevet kapta, a galériában lévő képek pedig magukért beszélnek.

Üzlet: Verkstaden Budapest (1084 Budapest, Vásár utca 4.)
Webshop
Instagram
Facebook

5/8

éniseztérzem

ezt most elenge d e m

Az éniseztérzem márkát először csak egy Instagram-oldalként indították el, ahol érzéseket, gondolatokat írtak ki egyszerű, letisztult formában. Egyre több üzenetet kaptak, hogy jó lenne ezeket a feliratokat pólókon is látni, így nem sokkal az oldal indulása után elindult a ruhamárka is. Ezt a letisztultságot szerették volna közvetíteni a ruhákon keresztül is, ezért a fekete-fehér színvilág mellett döntöttek.

Az éniseztérzem márka azt vallja, hogy minden érzésed jogos. Kiáll az emberi érzelmek kifejezésének szabadsága mellett. Hirdeti az önelfogadást, az elfogadást, a szólásszabadságot és a pillanatok megélését. Ugyanúgy, ahogy gyermekként fejeztük ki magunkat: tisztán és egyszerűen. Hisznek abban, hogy az élet egyszerű és nagyszerű, még a rosszabb napokon és a nehezebb időszakokban is. De az élet így szép, a pillanatok varázsát és igazi értékét pont azok mulandósága adja. Azt az életérzést akarják átadni pólóikkal, hogy igenis kapcsolódunk egymással, összefonódnak az érzéseink, az életszakaszaink, és különbözőségeink ellenére mind, egytől egyig úgy vagyunk jók, ahogy és amilyenek vagyunk. A webshopon számtalan felirat közül lehet választani, vannak köztük lazább, bulizósabb feliratok, mint a „Csak egy pohárral” vagy a „Hajnalig táncolós”, ezek nyáron, a fesztiválszezonban nagyon mennek, de kicsit komolyabb hangvételű feliratokat is lehet találni. Ilyen például az „Elég vagyok”, ami az egyik első feliratuk volt, vagy éppen a „Gyűlölködés helyett elfogadást” szövegük, ami az itthoni és a nagyvilági történésekre reagálva született meg.

Webshop
Facebook 
Instagram 

6/8

Vates

„Nem én kések. A világ siet.”

A Vates márka tulajdonképpen egy olyan művészeti „projekt, amely alapvetően művészetinspirált mintákat tervez és visz fel a termékeire. A minimalista, rövid idézetes pólók abszolút bestsellernek számítanak. A tapasztalatok alapján sokan nem az ordítóan nagy mintákat keresik, hanem csak egy-egy rövid mondatot, amit ha valaki más is elolvas, megért, de legfőképp ráeszmél, hogy honnan van és miről szól az az idézet, így egyből megtörténik egy összekacsintás.

A legnépszerűbb feliratos pólóik egyértelműen a szerelmes idézetes darabjaik, melyek párban is rendelhetők, ilyen például a Lelkem rád adom” vagy a „Mintha szívem szíved volna” póló. Ha valaki kevésbé szentimentális, akkor neki könnyedebb hangvételű, vicces darabokat tartogat a Vates. A Hufnágel Pisti feliratos póló játékos feliratával a női sors tragédiájának állít emléket (Miért nem inkább Hufnágel Pistihez mentél feleségül?!). Az Éltem pólót elsősorban a hétfői nap kedvelőinek szánják, a Fodor Ákos: Nem én kések. A világ siet. haikus pólót pedig nem kell magyarázni.

Webshop
Instagram
Facebook 

7/8

Delka bag

„Feleség-Anya-Dolgozó nő-Házimunkát végző-Szexistennő”

A Delka bag márka elsősorban táskamárkaként lehet ismert, de feliratos pólóikra szívügyükként tekintenek, ugyanis minden darabjuk egy kis történetet hordoz. A hímzett pólók főként a fenntarthatóság és az egyediség jegyében készülnek. A legmagasabb minőségű biopamuttal dolgoznak, így nemcsak stílusosak, de környezetbarátak is. Fontosnak tartják, hogy termékeik ne csak divatosak legyenek, hanem pozitív hatást is gyakoroljanak a környezetünkre. Bár régebben Budapesten tevékenykedtek, azért választották a vidéki, kis hímzőműhelyt a pólók elkészítéséhez, hogy támogassák a helyi közösséget és a kézművesszakmát. Egyedi hímzésekkel is készülnek pólók, így mindenki megalkothatja saját pólóját, beletéve a saját stílusát és üzenetét.

De ami ennél is fontosabb, hogy pólóikkal arra buzdítanak mindenkit, hogy nyíltan vállalja álláspontját, és bátran fejezze ki magát. Az üzenetek, az idézetek és a történetek, amiket pólóik viselői választanak, olyan szavak, melyeknek hangot adnak. A „Feleség-Anya-Dolgozó nő-Házimunkát végző-Szexistennő” például szimbolizálja a nők sokoldalúságát és erőfeszítéseit a különböző szerepekben, amelyeket nap mint nap betöltenek. Az apró gesztusok erejében hisznek, illetve abban, hogy a pozitív gondolatokat és érzéseket hordozó ruhadarabok képesek mosolyt csalni az emberek arcára. A Delka pólók nemcsak öltöztetnek, de üzeneteket is közvetítenek, és ezáltal kapcsolatokat alakítanak ki az emberek között.


Webshop

Instagram
Facebook 

8/8

+1 vinc.polo

„POHÁRBA SÍRÁS ÉS SZERELEM”

A vinc.polo, Tasi Vince szerényen létrehozott, de annál menőbb márkája, az Instagramon kívül elég nehezen elérhető. Mi is egy nagy lumenes látogatásunk során figyeltünk fel arra, hogy az egyik ott dolgozó srác milyen vagány pólót hord, és onnan értesültünk Vince kezdetleges márkájáról

Vince leginkább magának csinál pólókat, meg néha másoknak is. Szitázik, kézzel fest, és néha linóval nyomja a mintákat. Pólókat, nadrágokat, pulcsikat meg vászontáskákat szokott nyomni. A feliratok általában olyan gondolatokból jönnek, amelyek éppen beragadnak valamiért a fejébe. Színvilágában és némely mintájában Joan Miró hatása fedezhető fel. Ha szerencsétek van, akkor Vince nektek is készít ilyen menő pólót, nekünk már megtette.
 
 
Instagram

Címkék