látnivalók és kultúra

szerkesztés

9 ingyenes program, ha megünnepelnéd a költészet napját

Szerzők

  • We Love Budapest

2021. 04. 08. 16:42

Közeledik a költészet napja, és most mindennél nagyobb szükségünk van a lelki-szellemi töltekezésre. Lássuk, milyen online programokon merítkezhetünk meg a kultúrában a következő napokban.

Fotó: Csili Művelődési Központ / Facebook

Imi! Mondj egy verset!

1/9

A pesterzsébeti Csili Művelődési Központ programján Csuja Imre színművész fog verseket szavalni. Önálló estjének egyik ihletője az utcán, tanyán, gyárban, üzletben, szóval bárhol lehet verset mondani élménye, a másik pedig a versről való beszélgetés. Elhangzanak József Attila, Kosztolányi Dezső, Ady Endre, Radnóti Miklós, Arany János versei, valamint Babits Mihály Jónás könyve.

Április 11., vasárnap, 15 óra
Részletek


Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

POKET 3. születésnap

2/9

Harmadik születésnapját ünnepli a POKET, mégpedig egy új kötettel, harmadik versantológiájukkal, melynek Barátom, aki voltál a címe, és Beck Zoltán illusztrálta. A kötet azokat a kortárs és klasszikus verseket mutatja be, amelyek szerintük a legnagyobb hatással lehetnek ránk, és amelyek a szó szoros értelmében ki tudnak rángatni minket a mókuskerékszerű mindennapokból, hogy akár csak egy pillanatra föleszméljünk és rendbe tegyük az élet prioritásait. A bemutató egy olvasgatós beszélgetés lesz, aminek a végén lesz lehetőségetek kérdezni a résztvevőktől, Beck Zolitól, Vecsei H. Miklóstól és Mucsi Zoltántól.

Április 10., szombat, 20 óra
Részletek


Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Költészet napja a Fiumei úti sírkertben

3/9

A Nemzeti Örökség Intézete élőben jelentkezik be a sírkertből YouTube-csatornáján, 15 órától Szabó T. Anna költővel és íróval, aki irodalmi sétát tart a temetőben, 17 órától pedig a Misztrál Együttes tart irodalmi koncertet József Attila sírjánál.

Április 11., vasárnap, 15 óra
Részletek

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Új verseskötetek a Magvetőtől

4/9

A Magvető Kiadó a költészet napján jelenteti meg Időmérték című sorozatának négy új darabját, Vida Kamilla, Székely Szabolcs, G. István László és Mesterházi Mónika kötetét. A költészet napi könyvbemutató házigazdája Turi Tímea és Szegő János lesznek.

Április 11., vasárnap, 18 óra
Részletek


Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Költészet napi szemle: az elmúlt öt év lírája

5/9

Az f21.hu kulturális portál programja a köré a szavazás köré épül, melyet az elmúlt öt év (2015–2020) legjobb, legmeghatározóbb köteteiről indítottak. A beszélgetésen szó lesz a top 10 kötetről és az elmúlt öt év magyar lírájáról is, például hogy milyen szempontok alapján választja ki és értékeli a versesköteteket a mai irodalomkedvelő, milyen változásokat figyelhetünk meg az irodalomnépszerűsítési tendenciák terén és fontos-e a közösségépítés. A meghívottak között szerepel Beck Zoltán, a 30Y frontembere, dalszerző, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, Csete Soma költő, kritikus, irodalomszervező, Péczely Dóra szerkesztő, kritikus, a Szívlapát és a Lehetnék bárki című versantológiák szerkesztője, a Prae Kiadó szerkesztője és Visy Beatrix irodalomtörténész, kritikus, esztéta.

Április 11., vasárnap, 17 óra
Részletek


Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Költészet napja Vecsei H. Miklóssal és Kiss Flórával

6/9

Vecsei H. Miklós Junior Prima Díjas színész, rendező, a POKET Zsebkönyvek alapítója és Kiss Flóra jazzénekesnő, szövegíró (Subtones, Quimby) a bécsi Collegium Hungaricum felkérésére kedvenc magyar verseikből olvasnak fel, külön figyelmet fordítva Pilinszky János születésének századik évfordulójára.

Április 11., vasárnap, 19 óra
Részletek


Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Költészet napja Nyáry Krisztiánnal

7/9

A programot a tiszakécskei Városi Könyvtár rendezi, de természetesen online lesz követhető. A népszerű magyar irodalmár költészet napja alkalmából tart előadást Érzelmi vakcina – avagy mi végre olvassunk verseket? címmel.

Április 11., vasárnap, 17:30
Részletek


Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

99 magyar vers Simon Márton válogatásában

8/9

A Juhász Anna Irodalmi Szalon 123. estjéhez érkezett, melyen a Helikon Zsebkönyvek 99. kötete kapcsán beszélgetnek Simon Márton költővel, műfordítóval. Elhangzanak Petőfi Sándor, Áprily Lajos, Kassák Lajos, Zelk Zoltán, Károlyi Amy, Szécsi Margit, Borbély Szilárd, Gutai Magda ­és további költők versei Pallagi Melitta és Nagypál Gábor színművészek tolmácsolásában.

Április 14., szerda, 19 óra 
Részletek

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

A Müpa meglepetésfelvételei

9/9

A magyar költészet napja alkalmából meglepetésfelvételekkel készül a Müpa is, amelyek már péntektől elérhetőek lesznek az intézmény médiatárában, de egyelőre titok övezi a tartalmakat. Emellett egész hónapban kiemelt figyelmet szentelnek az irodalomnak, a legfrissebb Müpa Magazin online lapszámából új novellasorozatuk első darabját ajánljuk Szabó T. Anna tollából.

Részletek


Hasonló tartalmak

Admin mode