budapest

Hol örökítsük meg az ifjú párt? – ötletek jegyesfotózáshoz

Szerzők

  • We Love Budapest

2019. 06. 07. 12:43

Nagy dilemma elé kerül, aki ötletes hátteret keres élete fontos pillanatainak megörökítésére. Összegyűjtöttünk néhány szokványostól eltérő tippet azoknak az szerelmespároknak, akik az eljegyzésüket ünneplik, vagy már fehér menyasszonyi ruhában/vőlegényszettben pózolnának. Utóbbit sokan pár nappal a szertartás előtt szokták megejteni, ilyenkor van idő elruccanni messzebb lévő helyekre is, besurranni vadregényes külvárosi ipartelepekre, kastélyparkokba vagy csodaszép lépcsőházakba.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Parkok

1/6

Címkék

A természet varázsánál nincs is jobb, és vannak parkok, ahol a panorámával a várost is belekomponálhatjuk a fotókba, például a Filozófusok kertjében vagy a Mansfeld parkban. A Svábhegyen találjuk a Jókai-kertet az író egykori víkendházával és a Madártani Egyesület székhelyével, amely tájvédelmi körzetté alakult, és pár éve ismét szőlőt kezdtek művelni rajta: helyet foglalhatunk a kőpadokon, pózolhatunk a kadarkaültetvényeknél.

A terézvárosi villák között megbúvó, ősfás Epreskert a Magyar Képzőművészeti Egyetem része, így a bájos pavilon és szoborpark mellett a stúdiókban ma is oktatás zajlik, viszont látogatható, és igazán vadregényes helyszín fotózásokhoz. Ha nincs túl sok időnk, besétálhatunk a Rózsák terén álló templom kertjébe is, ahol a névhez illően rózsatövek között fotózkodhatunk. És ha már a rózsánál tartunk: tavaly újították fel a város legromantikusabb pontjaként számon tartott Gül Baba türbéjét egy káprázatos rózsakerttel, de a mellette található, macskaköves Gül baba utcába is érdemes lesétálni pár fotó erejéig.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Botanikus kertek

2/6

Címkék

Ha tudatosabban megkomponált természeti környezetbe vágyunk, vegyük az irányt a botanikus kertek felé! A legismertebb az ELTE IX. kerületi Füvészkertje, amelynek a medencéjébe szegény Nemecsek Ernő is belepottyant, és melynek Pálmaházában rossz időben is buja zöld hátteret találunk fotóinknak. A Gellért-hegy déli lejtőjénél található Budai Arborétum természetvédelmi terület és egyetemi campus is egyben, és ingyenesen látogatható. Jóval kijjebb található, de annál vadregényesebb is a Soroksári botanikus kert, de ha nem mennénk olyan messzire, a Margitszigeti Japánkert is egzotikus, természetközeli háttérrel szolgálhat.

A BME Gellért térnél lévő kertjébe is be lehet lopózni fotózkodni, főleg tavasszal mutatja varázslatos arcát. Ha a rózsát választanánk szimbólumnak, a Budatétényi Rózsakertben találjuk Magyarország legnagyobb rozáriumát. A nagytétényi hegyoldalban 2 és fél hektáron illatoznak a különböző rózsafajták, a két évvel ezelőtti felújítás során pedig helyrehozták a sétányt, padokat, esőbeállót telepítettek.

Fotó: Gábor Szabó - We Love Budapest

Kirándulóhelyek

3/6

Címkék

Hosszas túrák, sziklamászások nem jöhetnek szóba kicsípve, menyasszonyi ruhában, de a szép kirándulóhelyek közül jó párat meg lehet közelíteni kocsival is. Ilyen a Hármashatár-hegyi kilátó vagy a reptere, amelyen a hegyek képezhetik a hátteret, vagy a Normafa és az Anna-rét, ahol pedig a város káprázatos panorámája. Nem is gondolnánk, mennyire más a fesztiválszezonon kívül az Óbudai sziget, mikor csak a sok zöld, a háborítatlan Duna, csend és nyugalom fogad.

A Gyermekvasútra is felpattanhatunk valamelyik állomáson. Ha épp nincs áradás, a Lupa-szigeten bűbájos környezetet és modern Bauhaus villákat találunk a fotózáshoz. Kicsit lépcsőzni kell hozzá, de a Róka-hegy sziklafalaiért, egyedülálló magaslataiért az innen elénk táruló panorámáért megéri.

A pesti oldal kirándulóhelyein kisebb a forgalom, mint a budai hegyekben. A Naplás-tó a Szilas-patak árvízvédelmi tározója, víztükre és annak körülbelül százötven hektárra rúgó közvetlen környezete elképesztő változatosságú állat- és növényvilágnak ad otthont. Váltócipőt azért javaslunk a terephez, akárcsak a Merzse-mocsár hatkilométeres tanösvényéhez.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Villák, kastélyok, épületek

4/6

Címkék

A Városmajornál álló Barabás Villa csodás neoklasszicista épülete népszerű esküvői rendezvényhelyszín is, ám vadregényes kertjével, spalettás villaépületével együtt impozáns háttere lett a jegyesfotózásnak is.

A régi nemesi világ hangulatát idézi meg a 2012-ben felújított Podmaniczky-Vigyázó Kastély is, ahol már maga az épület és a parkja is csodálatos látvány. A kastély rendezvényhelyszínként működik, és bár a kertről és az ottani fotózásról nem írnak külön a honlapon, előzetes egyeztetés mindenképpen szükséges, ha a régi bárók és bárónék nyomdokaiba lépnénk.

Nagy kedvencünk a Nagytétényi Kastélymúzeum, ez igazán impozáns már csak méreteinél fogva is. Kitűnő helyszín nemcsak a kastélypark, de a belső tér is, ahol most múzeum működik, sok korhű tárggyal és bútorral. Itt is vegyük fel velük a kapcsolatot, mielőtt beállítanánk teljes harci díszben.

Az óbudai Kiscelli kastély és kertje is izgalmas helyszín, mivel itt is múzeum működik a belső terekben, izgalmas együttállásokra és részletekre bukkanhatunk, és egészen biztos, hogy egyedi képek készülhetnek itt.

A Szabó Ervin könyvtár híres-neves palotarészlege már egészen főúri miliőt ad. Az egykori Wenckheim-palota termei, amelyek ma már hétközben szorgos egyetemisták által látogatott olvasótermeknek ad otthon, valóban gyönyörűek: gazdag aranyozott díszítés, súlyos brokátfüggönyök, hatalmas tükrök és egy vörös bársonnyal borított lépcsőház is csatlakozik hozzá.

A főúri világ után ajánlunk egy nagyon más, de nem kevésbé izgalmas helyszínt is: stílszerűen a Mementó Parkot. A rendszerváltás után összegyűjtött, a kommunista korszak szobrainak kiállítása nem csak a turisták körében népszerű. Ha elhivatott társadalomtudósok vagytok mind a ketten, Marxot itt megtaláljátok. De a mai szemmel már abszurdnak tűnő izmos munkásnők, bányászfiúk, égnek emelt lobogóval a boldog jövő felé rohanó proletárok monumentális szobrai is igazán impozánsak. Csak értsük a kontextust, és ne csináljuk viccet az egészből.

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Lépcsőházak, nem lehetetlen bejutással

5/6

Címkék

Elsőre talán kissé rendhagyónak tűnik, mint helyszínválasztás, de az izgalma is ebben rejlik, hiszen Budapest telis-tele van szebbnél szebb lépcsőházakkal, amelyek szintén tökéletes fotózási helyszínek lehetnek. Itt persze már kicsit több időt és energiát kell fordítani arra, hogy „megszerezzük” a helyszínt. Ha nagyon körültekintőek akarunk lenni, a közös képviselővel megbeszélhetjük, hogy mikor mennénk, ő segíthet a bejutásban is, de sokszor elég egy segítőkész lakó is. Nagyon fontos azonban, hogy a fotózás alatt maximálisan tartsuk tiszteletben, hogy ez másoknak az otthona, úgyhogy kerüljük az ötödikről leszórt konfettiesőt vagy rózsasziromszőnyeget.

Ha klasszikus, 19. századi nagypolgári stílusra vágyunk, a szépen felújított Károlyi utcai Ybl-palota tökéletes választás lehet. Itt ma irodák működnek, így az előzetes egyeztetés kikerülhetetlen, de a csodás csigavonalban kanyargó lépcső, a kovácsoltvas korlátok és a mintás padlók megfelelően elegáns hátteret nyújtanak majd.

Ha inkább a szecesszió áll közelebb a szívünkhöz és ízlésvilágunkhoz, érdemes a Honvéd utcai Bedő-házat megnézni. A Magyar Szecesszió Házának lépcsőházában a csodás üvegablakok, aranyló lépcsőházi díszítések is szép hátteret adnak a feledhetetlen emlékeknek. A Kossuth tér 13-15. alatti Málnai Béla tervezte neobarokk MÁK-palota különleges formájú lépcsőházával és grandiózus, márványtól roskadozó előterével szintén izgalmas választás lehet.

A letisztult modern stílus szerelmesei pedig keresve sem találhatnak tökéletesebb helyszínt, mint a híres Margit körút 15-17 alatti „Dugattyús ház”. A különleges üvegliftek által közrefogott lépcsőház mellé csak ráadás az ablakok mögött felsejlő kilátás.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Ipari létesítmények

6/6

Címkék

Aki valami egészen extravagáns helyszínre vágyik, és nem fél a kihívásoktól, azoknak összegyűjtöttünk pár olyan volt ipari helyszínt is, amelyek jó eséllyel nem köszönnek vissza a Facebook-falunkok, mások fotóin. A hazai art deco egyik legszebb műemléke a Kelenföldi Hőerőmű Borbíró Virgil tervezte épületszárnya. Ez az épületrész ma már használaton kívül áll, de sok régi berendezési műszer és tárgy megmaradt. Ha hasonlatot kéne keresünk, valahol Némó kapitány Nautilusa és a csernobili irányítószoba között helyezkedik el stílusában. Viszont a bejutást nem könnyű megszervezni, mivel magánkézben van, és szigorúan lezárt terület, de egy próbát mindenképpen megér.

Nem csak vonatrajongóknak lehet izgalmas helyszín a Vasúttörténeti Park. A veterán mozdonyok és vonatkocsik némelyike 1870-ben készült, az évszázados körfűtőházban nagyjából ötven lokomotív parkol. Egy régi gőzmozdony tényleg nagyon szép! De finomabb lelkűek azt a teakfa étkező kocsit is felkereshetik, ami 1912-ben készült az Orient Expresszhez. Légcsavaros repülők, Jumbo Jetek és egy polgári és katonai célokra bevetett helikopter – hát nem tökéletes helyszín, ha különleges képeket és maradandó emlékeket szeretnénk? A Ferihegy melletti Aeroparkban régi MALÉV gépek mellett és utasterében is fényképezkedhetünk.

A Budaörsi repülőtér bár ma már csak árnyéka régi önmagának, hiszen 1937-es átadása óta nem újították fel, így eléggé „retró” hangulatot áraszt. A háromszintes Bauhaus főépület régen üvegoszlopokkal díszített fogadótere leromlott állapota ellenére is impozáns, illetve itt működik a muzeális darabok, ritkaságok megőrzésére és felújítására specializálódott Goldtimer Alapítvány, nyílt napon el lehet csípni egy-két gépcsodát, ha úgy időzítenénk a fotózást. Az igazán bevállaósak pedig nekiindulhatnak a Csepel Művek területének is. A több hektáron elterülő ipari létesítményben nincs hiány az izgalmas helyszínekből: elképesztő szerkezetek, színek, épületek keverednek az elmúlt évszázadból. Századfordulós csarnokok, szocialista blokkok: nagyon menő indusztriál fotókat lehet itt is lőni.

Hasonló tartalmak