Szponzorált / gasztró

szerkesztés

Sütögetés a szabadban – Terasztól a tisztásig 5+1 szuper ötletet adunk

Szerzők

  • sponsored WLB

2021. 06. 02. 11:06

Lassan véget ér a szeszélyes tavasz, és reméljük, most már igazán berobban a nyár. Ilyenkor nemcsak a nyári ruhát, a strandfelszerelést és a napszemüveget kaphatjuk elő, de itt az ideje elővenni a grillkészletet és felpattintani egy hideg sört, hiszen legyünk akár otthon, a saját teraszunkon vagy szabaduljunk ki a természetbe, remek program összejönni a családdal és a barátokkal egy szuper grillpartira vagy egy sütögetős bulira. Most 5+1 helyet ajánlunk, ahol Budapesten vagy a város közelében tűzrakó helyeket és bográcsozásra alkalmas placcokat találunk.

Ropogó tűzifa, izzó parázs felett rotyogó gulyás, nyársra húzott szalonnák, sülő kolbászok illata, hatalmas nevetések, közös éneklések, remek hangulat… Nincs is annál jobb, mint amikor összejövünk a barátokkal vagy a családdal, és körülüljük a tüzet, vagy a grill felett lessük a sercegő fogásokat, és egy pohár hideg sörrel a kezünkben türelmetlenül várjuk, hogy mikor lesz már kész az étel. Most, hogy elkezdődik a nyári szezon, kár lenne kihagyni egy ilyen közösségi élményt. Olyan helyeket szedtünk össze, melyek kőhajításnyira vannak a belvárostól, és tippeket adunk ahhoz is, ha a saját teraszon hoznátok össze egy szuper grillpartit!

Fotó: 1664 Blanc

BBQ otthon: saját terasz vagy kert

1/6

Ha egy pazar sütögetős grillpartit tervezgetünk, akkor természetesen az a legegyszerűbb, ha a saját teraszunkon, kertünkben vagy erkélyünkön rendezzük meg, feltéve, ha van ilyenünk. Sajnos a belváros erkélyei nem a legmegfelelőbbek erre, de szinte mindenkinek van egy olyan haverja (ha épp nem mi vagyunk az a haver), akinek van egy olyan terasza, melyen vétek lenne kihagyni a nyárköszöntő BBQ-partit. 

Ehhez nem is kell más, mint egy jó grillkészlet vagy raclette, na meg kolbászok, grillsajtok, zöldségek, és amíg sülnek a finomságok, addig feldobhatjuk a hangulatot például egy sörkóstolással. Nekünk a szezon egyik kedvence biztos, hogy a francia/belga búzasörök közé tartozó 1664 Blanc lesz, melynek könnyed, gyümölcsös, citrusos, korianderes ízvilága olyan, mintha belekortyolnánk a nyárba. Ehhez a sörhöz ráadásul remekül illenek a grillételek, főleg azok, melyeket saját magunk pácolunk. Például kiváló hozzá a friss fűszernövényekkel, mentával, rozmaringgal, oregánóval és citrommal feldobott csirkesaslik vagy a grillezett tenger gyümölcsei. De igazából a habos citrusos búzasörhöz bármilyen füstös grillétel passzol, a lényeg úgyis a társaság, a remek hangulat és az, hogy a nyári melegben semmi sem csúszik jobban, mint egy hideg, habos sör! 

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Sütögetés kirándulással egybekötve: Hármashatár-hegy, Virágos-nyereg

2/6

Címkék

A Hármashatár-hegy az egyik legnépszerűbb budapesti kirándulóhely, nem véletlenül, hiszen annyira sokoldalú, hogy itt egy sima túrázásnál sokkal több vár ránk, a sok lehetőség miatt pedig a tömeget is könnyebb elkerülni. Azt ajánljuk, hogy ha itt szeretnétek sütögetni, akkor ide ne bográcsot vigyetek, hanem inkább egy kompaktabb felszerelést, és kössétek össze a piknikezést egy kirándulással

Ha hosszabb túrára vágytok, akkor itt halad át az Országos Kéktúra 14. szakasza, Hűvösvölgytől Solymár határáig, így akár ezt is be lehet iktatni a kirándulásba. De a látványos kilátópontok, a kecske-hegyi Oroszlán-szikla, az Árpád-kilátó vagy az Apáthy-szikla felkeresése is remek program lehet. Az egyik legnagyobb látványosság a 2016-ban átadott Guckler Károly-kilátó, melyet egy 3,5 kilométeres interaktív tanösvény szegélyez, ahol megismerhetjük a környező erdők élővilágát. A tanösvény közelében találjuk a Virágos-nyereg névre keresztelt tisztást, ahol tűzrakó helyek várnak minket, így a kirándulásban megfáradva nincs más dolgunk, mint egy szalonnasütéssel megkoronázni a túrázást.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Bográcsozás a tóparton: Naplás-tó

3/6

Címkék

A XVI. kerületben, Cinkota mellett bújik meg a Naplás-tó, melyben fürdeni ugyan nem lehet, azonban a szuper tópart kedvelt kirándulóhely lett az elmúlt években. Ennek egyik oka, hogy pár éve teljesen megújult a tó környezete, a Szilas-patak mentén remekül kiépített bicikliúton lehet megközelíteni a tavat, de HÉV-vel vagy busszal is gyorsan kiérhetünk az Örs vezér terétől. 

A tó körül kényelmes pihenőpadok és egy kis büfé is várja az arra járókat. Érdemes figyelni a Naplás-tó körüli fejlesztéseket, mert hamarosan átadnak a tó mellett egy szupermodern kilátót, ahonnan csodás budapesti panoráma tárul majd elénk. A Naplás-tó mellett húzódik a cinkotai kiserdő, ahol a remekül kiépített tanösvényt tűzrakó helyek szegélyezik. Nincs szükségünk másra, csak nyársakra vagy bográcsra, finom ételekre és italokra, na meg jó társaságra, és kezdődhet is a sütögetés a tó partján, a fák árnyékában! 

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Szalonnasütés az erdőben: Kamaraerdő, Nagy-tisztás

4/6

Címkék

A XI. kerületi Kamaraerdő egy ugrásra van a belvárostól, a Móriczról fél óra alatt érünk ki a 41-es villamossal a végállomásig, és a városi nyüzsgésből hirtelen a természetben találjuk magunkat, ahol árnyas fák alatt kirándulhatunk. Ha nincs kedvünk nagyot túrázni, csak egy kellemes helyet keresünk a sütögetéshez, akkor irány a Nagy-tisztás, ahol tűzrakó helyek és padok várnak ránk

A közelben egy kis játszótér is épült, így míg a bográcsban rotyognak a finomságok vagy a tűz felett sercegnek a szalonnák, addig a kisebbek is találnak maguknak elfoglaltságot. A tisztáson öreg tölgyek árnyékában sütögethetünk, és míg a tűz felett forgatjuk a finomabbnál finomabb falatokat, addig akár egy kis kirándulást is megtervezhetünk levezetésképpen, hiszen egy szuper, négy kilométer hosszú tanösvény húzódik a Nagy-tisztás mellett.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Tűzrakó hely panorámával: Róka-hegyi kőbánya

5/6

Címkék

A Róka-hegy akár Budapest „Grand Canyonja” is lehetne, hiszen a robusztus sárga sziklákról és mészkőtornyokról csodás panoráma tárul elénk. Elsőre talán furának tűnhet egy kőbánya mellett piknikezni és sütögetni, azonban szuper élmény úgy tüzet rakni, hogy közben a lábunk előtt hever a város.


A Róka-hegyi kőfejtőt könnyen megközelíthetjük, akár kocsival, akár a szentendrei (H5-ös) HÉV-vel érkezzünk, ami nem utolsó szempont, amikor a sütögetéshez megpakolva keresünk kirándulóhelyet. Arra azonban számítsunk, hogy jó sok lépcsőt kell megmásznunk, míg felérünk a hegy tetejére, így érdemes nagyobb társasággal menni és közösen cipelni a sütögetés kellékeit. A felső bányaudvar bejáratánál, egy kis tisztáson két tűzrakó helyet is találunk, ahol minden adott egy felejthetetlen nyáresti szalonnasütéshez.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Grillezés a Duna-parton: Római-part

6/6

Címkék

Végül, de nem utolsósorban kiváló sütögetős, bográcsozós, grillezős helyek vannak a Duna-part mentén. A Rómainak például van egy különös varázsa, mely bennünk mindig az iskolai kirándulásokat és kempingezéseket idézi fel, melyeknek elengedhetetlen eleme volt a közös tűzrakás, a szalonnasütés és a bográcsozás. Szerencsére a Római-parton több olyan vendéglátóhely is van, ahol a saját, hozott finomságainkat meg tudjuk sütni, a grillkészletet vagy a bográcshelyet pedig ingyen kapjuk, cserébe az italokat illik helyben megvenni.

Ez remek megoldás lehet azoknak, akiknek nincs saját teraszuk vagy kertjük, és nem akarnak nagyobb kirándulást tenni. Ide tényleg csak a sütögetni való finomságokkal kell készülni, a begyújtáshoz való eszközökről, faszénről, fáról, bográcsról, nyársakról nem nekünk kell gondoskodnunk. A padok és az asztalok mellett kényelmesen elő tudjuk készíteni az ételeket, így ideális nagyobb baráti társaságoknak, akik szeretnének egy szuper hangulatú grill- vagy bográcspartit rendezni a szabadban.

 

Hasonló tartalmak

Admin mode