szabadidő

szerkesztés

Budapesti bakancslista – 40 program, amit csinálj ősszel

Szerzők

  • We Love Budapest

  • Kollár Bálint

2018. 09. 05. 19:34

Nemcsak szép, hanem programlehetőségekben gazdag évszak is az ősz, éppen ezért a 40 dolgot tartalmazó bakancslistánk nagy része valamilyen eseményhez köthető. Mutatjuk, mit érdemes csinálnod a következő hónapokban!

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Borozz a Budai Vár teraszán!

1/40

Szeptember 6 és 9 között immár huszonhetedjére várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a Budapest Borfesztivál. Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik, a helyi gasztronómia és kultúra került. Lesznek játékos kóstolóprogramok, amiknek keretében a borászok szakmai érdekességeket mutatnak majd be a látogatóknak, borkvíz bár garantált nyereményekkel, valamint koncertek: többet közt a Kiscsillag, a Kéknyúl, a Gereben Zita Quintet és a Tárkány művek is színpadra áll majd.

Fotó: Foods Not Bombs Budapest

Segíts egy ételosztáson!

2/40

A Foods Not Bombs Budapest az egyik legismertebb adománygyűjtő eseménysorozat, melynek aktivistái hétvégente a piacokon és máshonnan összegyűjtött alapanyagokból többfogásos vegetáriánus/vegán menüt készítenek a hajléktalanok, rászorulók és és bárki más számára, aki részt vesz az ételosztásokon. Szeptember első hétvégéjére pedig kétnapos támogatói eseménysorozattal készülnek, hogy biztosítani tudják a további működésüket – és amire nemcsak finomságokkal, de koncertekkel is készülnek: fellép majd többek közt a Hanoi, a TOUCH, a Tisztán A Cél Felé és a Böiler is.

Fotó: Bartók Béla Boulevard

Utcafesztiválozz!

3/40

Ugyan az utcafesztiválozást sokan inkább a nyárral kötik össze gondolatban, Budapest ebben a tekintetben is másképp működik: szeptember 7. és 9. között a Nagy Lumen foglalja be a Mikszáth teret, 14. és 16. között pedig a Bartók Béla Boulevardon kóstolhatunk bele Mexikó színeibe, hangulatába és ízeibe. Az ElevenŐsz keretében lesznek koncertek, filmvetítések, színházi előadások, gyerekprogramok, kvízek és kiállításmegnyitók is, míg a Lumen Kifordulásra élő zenével, DJ-szettekkel és többek közt táncházzal csalogatnak a szervezők. Hirtelen nem is tudnánk jobb ellenszert az őszi melankóliára.

Nézz új magyar filmeket!

4/40

2018-ra eljutottunk oda, hogy lassan már hírértéke sincs annak, hogy a magyar filmek Cannes-ban debütálnak, Oscar-díjra jelölik őket (amit meg is nyernek) és úgy egyáltalán, bekerülnek a nemzetközi vérkeringésbe. Így nem meglepő, hogy ősszel is egymást váltják majd az ígéretesebbnél ígéretesebb premierek: a Saul fia rendezője, Nemes Jeles László egy osztrák-magyar monarchia idején játszódó thrillerrel, a Liza, a rókatündért jegyző Ujj Mészáros Károly pedig egy sötét hangulatú noirral tér vissza, de lesznek még animációs remekművek vagy sodródó csecsemőtolvajok is. Ha nem tudod, melyik mikor érkezik a mozikba, olvasd el a témába vágó összeállításunkat!

Menj el a Fran Palermo frontemberéről készült dokumentumfilm premierjére!

5/40

https://vimeo.com/285954853
Az Indexes Szőke Barna és Szilli Tamás egy egész estés dokumentumfilmet forgatott Henri Gonzóról, a Fran Palermo frontemberéről – mely nem csak a kulisszák mögé enged betekintést, de egy kivételes sorsú, sokszor fura figurának vélt multiinstrumentalista tehetséget és az ő alkotási folyamatát mutatja be. Vajon miért sikeres a zenekar itthon? A dalok miatt? Az energiájuk miatt? Vagy a frontember, Henri karizmája és színpadi jelenléte az, ami vonzza az embereket? Mások ennyi idősen szoktak zenekart alapítani, ők pedig már túl vannak a hatodik telt házas születésnapi bulijukon.

Fesztiválozz a Telekom Electronic Beatsen!

6/40

Szeptember 13-15. között Berghainná változik a Várkert Bazár; a Telekom Electronic Beats keretében ugyanis a berlini technotemplom rezidense, Ben Klock és az Innervisions kiadó alapítói, Ame és Dixon is a pult mögé állnak majd. Így izzasztó, maszkulin és dübörgő négynegyedekből, valamint hosszan építkező-utaztató, önmagába csavarodó szettekből biztosan nem lesz hiány. De mellettük a Loco Dice-féle Desolat kötelékébe tartozó, valamint Marco Carola hivatalos turnépartnereként is keverő müncheni tINI is megdolgozza majd a táncparkettet, a spanyol Isabellával karöltve. De a lemezlovas- és szelektorkultúra ünneplése mellett lesznek még filmvetítések, hajós bulik, friss gondolkodású hazai dizájnereket felvonultató lifestyle market és egy különleges helyszínre telepített zenei program is.

Mozizz még egy utolsót a Budapest Rooftop Cinemával!

7/40

Szeptemberben már a végéhez közelednek a szabadtéri vetítések, érdemes tehát kihasználni az utolsó alkalmak egyikét. Szeptember 14-én a Budapest Rooftop Cinema például levetíti Oliver Stone médiaszatíráját, minden idők egyik legprovokatívabb filmjét, a Született gyilkosokat – amelynek hatását semmi sem mutatja jobban mint az, hogy még a főszereplők által végrehajtott mészárlásoknak is voltak utánzói. Könnyű esti mozinak semmiképp sem neveznénk, emlékezetes szezonzárónak viszont abszolút!

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Sörözz a Főzdeparkban!

8/40

A Főzdepark és Beer Week In Budapest szeptember 14. és 16. között ismét megrendezi a Kraft Sörfesztivált, külföldi és hazai főzdékkel, food truckokkal, koncertekkel és ingyenes belépéssel, kötelező pohár nélkül. Csapra verik majd többek közt a MONYO, a Mad Scientist, a Balkezes, a Horizont vagy a RothBeer legjobb főzeteit, de lesznek alkoholmentes opciók is, mindezt ráadásul szabadtéren – van jobb módja annak, hogy kiélvezzük az indiánnyarat? Szerintünk nem igazán.

Fotó: Lakásvásár

Lakásvásározz!

9/40

Ha az őszi/téli ruhatáradból még elkélne pár meleg ruha, vagy csak hiányzik a polcodról egy szép bögre, számos közösségi vásáron tudod jutányos áron beszerezni őket. Szeptember 15-én például egy igazi lifestyle marketet tartanak majd a Várkert Bazárban, de a Gardrób Közösségi Vásárt is többször megrendezik szeptember folyamán.

Fotó: CityMatiné

Búcsúztasd a nyarat a CityMatinéval!

10/40

A CityMatiné immár hét éve biztos pont a szabadtéri szórakoz(tat)ásban, ráadásul ez idő alatt mindig meg tudott újulni: folyamatosan új helyszínekre költözött, amikhez ráadásul más díszlet és koncepció is dukált. Három dolog maradt csak állandó, a Captain Knuckles-Sobek-Monolit triumvirátus, az általuk játszott bacháliahouse és endorfintechnó, illetve a mosolygós törzsközönség, akik matinéról matinéra visszatérnek. Azonban idén már csak egy alkalommal, szeptember 15-én hódolhatunk a szabadtéri hedonizmusnak, a Budai Várban – érdemes tehát még egyszer kiélvezni mindent, amiért szeretjük a nyarat.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Piacozz!

11/40

A piac egy valódi közösségi tér, évezredek óta az emberi találkozások, a kölcsönös megelégedés ünnepe; egy hely, ahol mindenki nyer és mindenkinek helye van. Ráadásul ősszel olyan termékektől roskadoznak a standok, mint a szőlő, a szilva vagy a körte – érdemes velük feltölteni az éléskamrát, amíg még szezonjuk van. Vagy szeptember 16-án, amikor a Nem Adom Fel Alapítvány a fogyatékosságal élők közreműködésével ismét megrendezi a Piacok Napját.

Nézd meg a Sons Of Apollot!

12/40

Ha egy zenekar alapítói között olyanokat találunk, mint a progresszív rock-legenda Dream Theater egykori dobosa, Mike Portnoy vagy az Alice Cooperrel és Billy Idollal is turnéző billentyűs, Derek Sherinian, az már önmagában garancia a minőségre. Ha pedig hozzájuk még olyanok csatlakoznak, mint a Guns N' Roses soraiban is megfordult Ron "Bumblefoot" Thal vagy a Journey-ból és az Yngwie Malmsteen's Rising Forceból ismerős Jeff Scott Soto, akkor annak a bandának az első hazai fellépése minimum kihagyhatatlan. Így nem kérdés, hogy a keményebb/technikásabb hangzások szerelmeseinek szeptember 17-én a Barba Negra Trackben a helye!

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Járd végig az idei World Press Photo kiállítást!

13/40

Idén szeptember 20. és október 23. között tekinthetjük meg azt a 143 díjnyertes sajtófotót, melyet összesen 4548 fotóriporter 73044 pályázatra küldött művéből választottak ki. A "vizuális zsurnalizmus" jegyében ismét olyan képeket válogattak össze, melyek új perspektívákat nyithatnak meg előttünk, fontos történteket mesélnek el a világról, amelyben élünk vagy arra inspirálnak, hogy elkezdjünk eszmét cserélni, vitatkozni másokkal, így segítve egymás jobb megértését.

Indítsd a klubszezont Codex Empire-rel!

14/40

Ugyan az idő lehűlésével szűk egy évre búcsút kell vennünk kedvenc szabadtéri helyeinktől, kárpótoljon minket, hogy ősszel újraindul a klubszezon. A Technokunst pedig szokás szerint az Akácfa utca éjfekete technóbunkerében vág neki az elkövetkezendő hét hónapnak – szeptember 21-én nem kisebb név, mint Codex Empire áll majd a lemezjátszók mögé. A több mint huszonöt éves pályafutása alatt Mahk Rumbae tagja volt a Konstruktivist nevű indusztriális csapatnak, jelentetett meg zenéket SNTS Sacred Court kiadójánál és szettjei ennyi idő után is napjaink egyik legfrissebb hangzását hozzák. Igazi csemegére érdemes számítani tehát, ami előrevetíti, mire számíthatunk majd az elkövetkezendő bő fél évben.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Légy részese a Színházak Éjszakájának!

15/40

Idén szeptember 22-én rendezik meg a Színházak Éjszakáját, amihez harminckét színház – többek közt a Trafó, az Átrium Film-Színház, a Katona József Színház és a Vígszínház – csatlakozott; így közel kétszáz program várja majd az érdeklődőket. Természetesen az ezévi kínálat is színes és pörgős lesz, egyedi és kreatív ötletekkel rukkoltak elő az intézmények: lesznek nyílt próbák, kulisszajárások, színházi városséták, közönségtalálkozók, interaktív élmények, zene tánc... Már reggel tízkor elindulnak, majd estefelé sűrűsödnek az izgalmak, hogy végül egy fergeteges, hajnalig tartó afterparty keretében dolgozzuk fel a közösen átélt élményeket.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Válj rögtönzött műalkotássá!

16/40

Egészen szeptember 23-ig te is rögtönzött műalkotássá válhatsz a Ludwigban, a múzeum ugyanis ismét egy nemzetközi szupersztár, az egyperces szobraival híressé vált Erwin Wurm munkásságát mutatja be a magyar közönségnek. Az izgalmasan zavarba ejtő kiállítás egyes darabjainak életre keltéséhez ennek megfelelően sokszor a te aktivitásodra is szükség lesz: hol több tucatnyi teniszlabdán fekve kell majd egyensúlyoznod, hol pedig felmosóvödröt kell tenned a fejedre. De ha nem szeretnél azon meditálni, hogy mitől válik egy tárgy szoborrá, és abban mi a szerepe a nézőnek, akkor sem kell aggódni – a Hermès-sorozat furcsa antropomorf ruhaszobrai vagy a De Profundis / Mélységből sorozat az elmúlással, öregedéssel, az alkotó és férfipotenciál lehetséges hanyatlásával szembenéző művészét megörökítő fényképfestményei is megérnek egy látogatást.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Emelgesd a korsód az Oktoberfest Budapesten!

17/40

Idén úgy látszik, senki sem marad szomjas, ugyanis szeptember 27. és 30. között másodszorra is a Kincsem Parkba költözik az Oktoberfest hangulata. A korsókat csordultig lehet majd tölteni eredeti Paulaner Oktoberfest sörrel, amit a food truck udvar különlegességeivel lehet majd lefojtani, de lesz még német hagyományörző sramlizene, vidámpark, koncertek és különböző ingyenes programok is. A sörözésre pedig, mint tudjuk, mindig találni okot. Egészségünkre tehát!

Búcsúztasd a fesztiválszezont a Budapest Parkban!

18/40

Ha a Sziget óta ismét égetőnek érzed a szabadtéri koncertek iránti vágyat, hiányoznak a szürreális, színes díszletek és a valóságot elhagyós hangulat, akkor jó hír, hogy a Budapest Park egészen szeptember 29-ig ellát mindenkit programokkal. A maradék egy hónapban fellépnek a hazai kedvencek (mint a Vad Fruttik, Majka vagy a Punnany Massif), de külföldi előadók is (például a Modern Talking-frontember Thomas Anders), sőt, a hetedik szezont fesztivállal (Kapuzárási Piknik) búcsúztatják. Ráadásul ha felpattannál a színpadra egy kedvenc előadód mellé, egy újításnak köszönhetően – persze csak virtuálisan, de – megteheted a Telekom VR szemüvegeinek köszönhetően.

Feszegesd a határaidat az UH Festen!

19/40

Szeptember utolsó és október első napjaiban újból a szokatlan megközelítések és underground színterek állnak majd Budapest zenei életének középpontjában – azaz idén is lesz UH Fest, a főváros több helyszínén. Magyarország egyik legeredetibb, legkísérletezőbb fesztiválja több mint harminc fellépővel várja az érdeklődőket: az olyan alulreprezentált és unkonvencionális előadók, mint Carla del Forno, Karen Gwyer, Container vagy a Circle mellett most sem maradnak el a hanginstallációk és a nyitott beszélgetések.

Fotó: Design Hét Budapest

Ne feledkezz el a Design Hétről!

20/40

Folytatva az elmúlt évek hagyományait, idén október 5. és 19. között ismét megrendezik a Design Hét Budapestet, melynek célja, hogy közreműködjön a dizájn gazdasági és társadalmi szerepének tudatosításában. Ennek szellemében lesznek majd kiállításmegnyitók, gyermekprogramok, tematikus túrák, műhelylátogatások, szakmabelieket érintő rendezvények, konferenciák és még sok más – biztos találsz köztük kedvedre valót!

Fotó: CAFe Budapest

Szemezgess a CAFe Budapest programjai közül!

21/40

Idén október 5. és 21. között már a huszonhetedik alkalommal rendezik meg a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivált. Az eseménysorozat tizenhét napja alatt ismét a kortárs művészeteké lesz a főszerep a fővárosban: a kortárs komolyzenétől, a könnyűzenei és jazzkoncerteken keresztül, tánc- és színházi bemutatókon át a képzőművészetekig. Bartók Béla munkássága mellett az idei fesztivál fókuszában a balti államok művészete áll, a helyszínek között pedig olyan intézményeket találunk, mint a Müpa, az A38 Hajó vagy a Várkert Bazár.

Engedj a pszichedéliának!

22/40

A Middlemist Red és a Fingers Crossed október 6-án ismét megrendezi a Vanishing Pointot, az ország egyetlen, kifejezetten a pszichedelikus (gitár)zenékre fókuszáló minifesztiválját. Ismét lesznek feltörekvő és már befutott külföldi együttesek (Soviet Soviet, The Wytches, Wolf People, Paul Cherry) és már jól ismert-szeretett magyar bandák (Zombie Girlfriend, Deep Glaze, Panel Surfers, Puma Danger, Fat & Cute), a spektrum pedig az elszállós riffektől egészen a garázsos-torzított kakofóniáig terjed.

Kerekezz öltönyben!

23/40

Öltözz fel a húszas évek stílusában (blézer/zakó, bricsesz/szoknya, lapos sapka/chloshe kalap, csokornyakkendő, biciklit díszitő vesszőkosár vagy whisky-s láda) és kerekezd be sokadmagaddal a fővárost, így "megállítva az időt egy különleges pillanatra". Avagy a Tweed Run Budapest október 6-án újra megszervezi a hagyományteremtő tweedkosztümös kerékpáros felvonulását, aminek keretében a biciklizés mellett charleston tánctanítás is lesz, hogy a következő flashmobukra már magabiztosan menjenek a lépések.

Fotó: Az Esemény Facebook-oldala

Nézelődj az Art Marketen!

24/40

Közép- és Kelet-Európa vezető és Európa egyik számottevő művészeti vására, Magyarország legnagyobb, évente megrendezésre kerülő kortárs kiállítása. A 2018-ban nyolcadik alkalommal, október 11. és 14. között jelentkező esemény közel hatezer négyzetméteren mintegy ötszáz művész több ezer alkotását mutatja be. A négy kontinens huszonöt országából érkező száz kiállító között valamennyi jelentős hazai kortárs galéria is jelen van. Az idei év egyik különlegessége a visegrádi országok művészetének szentelt vendégprogram, a Visegrád Contemporary elnevezésű kulturális fesztivál.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Egyél kürtőskalácsot!

25/40

Sokszor csak cukorban forgatják meg, de tölthetik fagylalttal is, egyes helyeken pedig magunknak rakhatjuk össze: igen, a hideg hónapok egyik kedvenc édességéről, a kürtőskalácsról beszélünk! Ugyanannyira része az őszi-téli szezonnak, mint a sült gesztenye, ráadásul október 12. és 14. között külön fesztivált is rendeznek a tiszteletére, ahol a legkülönbözőbb ízű specialitások mellett számos kísérőprogramon is részt vehetünk, a koncertektől a kvízekig.

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

Szerezd be az őszi olvasnivalódat a Margó könyvvásárán!

26/40

Ha a nyári szünetet inkább a strandokon heverészve töltötted, akkor az ősz fotelbe süppedős, otthon maradósabb hangulata tökéletes ahhoz, hogy ismét képbe kerülj a kortárs irodalommal. Mi nemrég összegyűjtöttünk pár olyan, a közelmúltban megjelent regényt, novellás- és verseskötetet, amikben Budapest is így vagy úgy, de felbukkan. De október 18. és 21. között újra megrendezik a Margó őszi könyvvásárát is, újdonságokkal, extra kedvezményekkel és több mint hetven programmal – itt biztosan találsz majd magadnak való olvasnivalót.

Táncolj a GusGusra!

27/40

Izland egyik legkeresettebb exportcikke, a kurrens elektronikus zene egyik legegyedibb hangzású formációja újra Budapesten! A GusGus évről évre bizonyítja, hogy lüktető ütemekből, erotikus fülledtségből, popos szentimentalizmusból és a lábpumpát automatikusra állító hangzásukból élőben is valami olyat tudnak kihozni, ami végig a táncparketten tart és még az este vége után sem enged, veled marad a következő táncig - amire csak október 20-ig kell várni. Addig pont fel lehet készülni az immár duóként működő csapat legújabb, Lies Are More Flexible című lemezéből.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Járj be egy temetőt!

28/40

A javaslatunk elsőre morbidnak hathat, de természetesen nem úgy gondoltuk, hogy csak szimplán saját magadban tedd ezt, hanem egy vezetett séta keretében: a Fiumei úti sírkert esetében több ingyenes változat közül válaszatunk; mi egy biciklis mellett döntöttünk, aminek a végére teljesen más oldaláról ismerhettük meg nem csak a parkot, de az ott nyugvókat is. A Salgótarjáni utcai zsidó temető pedig a magyarországi zsidó emancipáció, és a Monarchia korának társadalmi, művészeti áramlatainak átfogó képét adja. A Nemzeti Örökség Intézetének honlapján szinte az összes lehetőség fent van dátummal együtt – érdemes szemezgetni.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Ülj be egy teaházba!

29/40

Reggel erősebbet, délután kicsit gyengébbet, este koffeinmenteset, üdítőnek hidegen egy könnyedebbet. Egészségmegőrző, élénkítő, felmelegítő hatása miatt is kedvelt ital a tea, de a teázás igazából életforma. Ha távol-keleti, ha angol, ha orosz hagyomány szerint isszuk, a szertartás is fontos. Kövesd valamelyiket egy őszi estén!

Éld át a New Order-élményt Peter Hookkal!

30/40

A Joy Division-életmű egyik legautentikusabb őrzője, aki még játszott a zenekar eredeti felállásában, sőt még az annak romjain alakult New Orderben is november 13-án újra Budapesten! Peter Hook a The Light nevű együttesével legutoljára 2015-ben járt Budapesten, akkor az Unknown Pleasures című Joy Division-alapművet játszották el, most pedig a New Order legjobb dalait tömörítő , Substance című válogatás a soros. Így ha élőben szeretnéd hallani a True Faith-et, a Ceremony-t vagy a Temptationt, itt a ritka alkalom!

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Sétálj a természetben!

31/40

Azzal aligha mondunk újat, hogy az őszi színekbe borult erdőnél nem sok szebb látvány létezik a természetben, így szeptember és november közé érdemes időzíteni az esetlegesen egész évben halogatott kirándulást. Budapest környékén rengeteg ismert és rejtett szépséget találni, ahol a lehullott levelek ropoghatnak a talpad alatt. Ha pedig nem tudnád, merre érdemes elindulni, ne csüggedj – összeszedtük neked a legjobb helyeket!

Menj el Colin Stetson koncertjére!

32/40

November 3-án két rendkívül szuggesztív alkotó mutatja be legújabb szólóprodukcióját a Trafóban! Egyikük a már-már legendának számító amerikai szaxofonos, Colin Stetson, aki amellett hogy kollaborált Bon Iverrel, Tom Waits-szel és Lou Reeddel is, hihetetlen mentális és fizikai jelenléttel bír a színpadon. A körkörös légzéstechnikájának köszönhetően végtelen hangfolyamok mellett fellépésein helyet kapnak a legkülönfélébb mikrofonok használatának köszönhető, szaxofonbillentyűkből kicsavart Aphex Twin-t idéző perkusszivitás és persze a nyakára szerelt speciális mikrofonból jövő farkasüvöltésszerű énekelés. Az est másik fellépője a kandai hegedűs-énekes Jessica Moss, aki meghatározó alakja a montreali zenei életnek, a Constellation kiadó köré csoportosuló művészeknek a kezdetektől fogva oszlopos tagja és egyik alapítója a nagy múltú kanadai post-rock óriás Silver Mt. Zion zenekarnak.

Fotó: Erik Meza/Javier Otaola

Találkozz Frida Kahlóval!

33/40

A 20. század talán legmeghatározóbb női művészének, a mára ikonná vált Frida Kahlónak a műveiből rendez tárlatot november 4-ig a Magyar Nemzeti Galéria. A kiállított több mint harminc festmény és grafika között a művész védjegyévé vált önarcképei mellett szerepelnek olyan jelentős művek is, mint az első vászonfestményeinek egyike 1927-ből, valamint életrajzi ihletésű képek, portrék, szimbolikus tartalommal telített alkotások, rajzok, illetve fotók – mind betekintést engednek Frida Kahlo szuggesztív, ám testi és lelki gyötrelmekkel teli belső világába, valamint az általa megélt és újrateremtett, mitikus valóságba.

Fotó: Juhász Tibor - We Love Budapest

Állj át a sötét oldalra!

34/40

Legalábbis a gasztronómia terén. Halloween környékén ugyanis nem csak beöltözős buliktól lesz hangos a város: november 4-én az első Black Food Festivalt is megszervezik a FLOW-ban. A tematikát pedig nem nehéz kitalálni: fekete ételekkel és italokkal készülnek a különleges napra. Aktív kókuszszénnel színezett fagylalt, fekete csokoládé és még sok különlegesség lesz kóstolható és Instagramozható, ráadásul a hely szellemiségének megfelelően minden mentes lesz az állati eredetű alapanyagoktól. Nem csak a vegán gótoknak kihagyhatatlan, ugye?

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Olvass egy kávézóban!

35/40

Jelölj ki egy napod, amikor kinyomod a 3 vagy 4G-t a telefonodról, beülsz egy kávézóba, és a nyugalomban nem csak a feketét kortyolgatod, hanem leemelsz egy könyvet a polcról és közben olvasol. Megteheted ezt pl. a kultikus Kelet Kávézóban, ahol 5-6000 kötet közül választhatsz valamit a pikáns keleti kávé mellé.

Ne hagyd ki Suzanne Vegát!

36/40

Generációjának egyik legelismertebb, legbrilliánsabb dalszerzője, aki a klasszikus folkkal kezdte, majd belekapott a soulba, a rockba és még a hiphopba is november 11-én különleges programmal érkezik Budapestre! Tavaly volt harminc éve hogy megjelent karrierének egyik legjobb lemeze, a Solitude Standing, amelyet most elejétől a végéig eljátszik – így mindenki hallhatja élőben az olyan klasszikus slágereket, mint a Luka vagy a Tom's Dinner.

Legyél ott Anton Lachky új darabjának ősbemutatóján!

37/40

Anton Lachky munkája a test fizikai kapacitásán alapul, az egyszerűségén és a komplexitásán. A komplexitás "puzzle rendszerét" hozza létre, amelyben a táncosok komplexitásuk határát fedezhetik fel. Most először dolgozott együtt egy magyar társulattal, a Közép-Európai Táncszínházzal; közös darabjuknak, a Special Society-nek november 15-én és 16-án lesz az ősbemutatója a Trafóban. Mellette Mészáros Máté legújabb koreográfiáját, az InSoundOutot is meg lehet tekinteni, mely azt a kérdést boncolgatja, hogy kicsoda a táncos, ha éppen nem táncol.

Fotó: Orlai Produkciós Iroda

Járj színházba!

38/40

Nincs olyan ember, aki ne játszana el a gondolattal, mi lett volna belőle, ha valami vagy ha minden másképp alakul az életében. Az előadás alkotói ezúttal ezt a játékot veszik komolyan és ezen keresztül vallanak magukról, tévedéseikről és vágyaikról. A Dömötör András által rendezett Second Life-ban öt fiktív élettörténet jelenik meg, és ezekben találkoznak egymással az alkotók valós vagy elképzelt alteregói.

Jazzelj Gregory Porterrel!

39/40

Az elmúlt évek legsikeresebb jazzénekes-dalszerzője, az aranytorkú Gregory Porter többször járt már Magyarországon, de minden fellépése különleges eseménynek számít – így egyáltalán nem bánjuk, hogy november 19-én ismét a fővárosban koncertezik. A sapkás ikon ezúttal legújabb, Take Me To The Alley című lemezét mutatja majd be, melyen megint élettapasztalatait öntötte melódiákba, a rá jellemző végtelen szeretettel. Egy újabb felejthetetlen estére érdemes készülni.

Tombolj a The Glitch Mobra!

40/40

A színpadi rocksztár-elektronika egyik legnagyobb produkciója, a The Glitch Mob három év újra Budapesten! A Los Angeles-i producertrió november 24-én érkezik az Akváriumba, nagyívű, bombasztikus, dübörgő glitch hopjával, fejletépős EDM-himnuszaival, összetett és letaglózóan látványos színpadképével, precízen kidolgozott koreográfiáival elszabadítsa a totális őrületet. Valószínűleg nem túlzunk, ha azt állítjuk, hogy ez lesz az ősz egyik legforróbb klubbulija, amiről garantáltan nem érdemes lemaradni.

Hasonló tartalmak

Admin mode