éjszakai élet

szerkesztés

A legjobb Duna-parti helyek, ha szeretnénk vízközelben lazulni Budapesten

Szerzők

  • Bartha Dorka

2018. 06. 29. 19:03

Június 29. a nyári Péter-Pál nap mellett lassan másfél évtizede a nemzetközi Duna-nap is, 2004 óta ünneplik a folyam menti országokban. Ha nem is Fekete-erdőtől a Duna-deltáig, de Óbudától Soroksáig megnéztük, milyen helyeken ücsöröghetünk a nyári melegben a folyóparton Budapesten, mert ugyan nézhetjük a hullámokat a rakodópart alsó kövéről is, hűen József Attilához, ám szerencsénkre ennél sokkal kellemesebb és változatosabb helyeket is találunk már egy kis vízparti lazuláshoz.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Budapest

Római-part

1/11

1031 Budapest, Római part

Több Infó

Vízpart, lángos, hekk, csíkos nyugányak – ha Budapesten keresünk csillezős Duna-parti helyet, talán a legtöbbünknek a Margit- és a Hajógyári-szigeten is túl, Buda északi csücskben fekvő Római-part jut elsőként eszünkbe, és nem is véletlenül. Nemrég mi is újra bejártuk a környéket, hiszen minden évben tartogat valami újdonságot. A Fellini Kultúrbisztró már említett kultikus csíkos nyugágyai, a Nap bácsi vagy a Platán hekkjei, palacsintái és sörei mellett lehetőségünk van akár kenut, kajakot bérelni, petanque-ozni vagy bográcsozni is.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Kabin

2/11

1138 Budapest, Népsziget út 727.

Több Infó

Címkék

A tavalyi nyár nagy vízparti felfedezettje volt számunkra a Népszigeten megnyílt Kabin, amely alig 10 perc sétára fekszik Újpest Városkapu megállótól. Az egyszerű, de nagyszerű helyen tényleg a vízparton ücsöröghetünk, vagy valamelyik nyugágyban napozhatunk, esetleg a vitorlaponyvák alatt egész nyáron láblógatva szürcsölhetjük a limonádét vagy fröccsöt. A kínálatban ételek is szerepelnek, ha harapnánk valamit, este pedig változatos programok várnak mindenkit, szabadtéri mozizás vagy épp egy akusztikus koncert. Azért ha jövünk, a naptejet és a szúnyogriasztót ne feledjük otthont, se a pulóvert, mert a vízparton bizony jóval hűvösebb van, mint a benti betonrengetegben.

Fotó: Kadarka Bárka

Kadarka Bárka (Bezárt)

3/11

1138 Budapest, Margitsziget

Címkék

Kevésbé vadregényes, mint az előző két helyszín, viszont jóval közelebb esik a belvároshoz a margitszigeti Atlétika Centrum meletti Kadarka Bárka. A név nem csoda, ha sokaknak ismerősen cseng, hiszen a Király utcai Kadarka – ami mindig csak egy apró terasszal rendelkezett – újabb egysége költözött ide. A selymes homokra faborítást húztak, a konszolidáltabbak ücsöröghetnek az asztaloknál, de itt is vannak kényelmes piros nyugágyak, és még a bárkába is beülhetünk kis sámlikkal.A Bárka borszelekcióját a nyárra hangolták, gyümölcsösebb, könnyedebb tételeket kortyolhatunk náluk, de közel 30-féle borral készülnek, úgyhogy mindenki találhat az ízlésének megfelelőt.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

PONTOON

4/11

1051 Budapest, Vigadó 1/A kikötő

Több Infó

Az idei a harmadik nyár, amikor nem egyszer hajnalig pörög a buli a Lánchíd pesti hídfőjénél. A Pontoonba egyszerre járnak helyiek és külföldiek, nem egyszer mi is úgy csábultunk oda, hogy a Lánchídról letekintve elkapott a hangulata. Ha lazulni szeretnénk, függőágyak, kényelmes ülőalkalmatosságok várnak, vagy akár a Duna-partra is kiülhetünk egy fröccsel a kezünkbe a budai panorámában gyönyörködni. A programkínálat tényleg az egész szezonban szuper, szabadtéri mozival, rengeteg élőzenei koncerttel, magyar és külföldi előadókkal, valamint hajnalig tartó DJ-szettekkel várják a táncoslábú mulatni vágyókat.

Fotó: Bognár Benedek, Simon Zsuzsanna

Szent Gellért tér

5/11

1111 Budapest, Szent Gellért tér

Címkék

Valószínűleg nem sokan ismerik, nehéz is kiszúrni, hogy merre van, ha valaki nem célirányosan keresi, de létezik egy szuper alternatív vízparti helyszín 2017 tele óta a Szabadság híd közelében. A Gellért téri Gerilla Grill a KIFOLYÓ című projekt legizgalmasabb, központi része, a BME-s hallgatók a Valyóval karöltve a Gellért fürdő termálvizes csatornája mellett alakítottak ki egy olyan közösségi helyet, ahol jó időben grillezni, beszélgetni, sakkozni is tudunk, miközben a lábunknál locsog a Duna, mellettünk pedig akár helyi horgászokkal is szóba elegyedhetünk.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Kopaszi-gát

6/11

1117 Budapest, Kopaszi gát

Több Infó

A dél-budai Lágymányosi-öböl környékén nyújtózó Kopaszi-gát az utóbbi évek egyik legkedveltebb Duna-parti helyévé nőtte ki magát. És bár az idei nyári idillt már kissé megtöri a közelben megindult BudaPart építkezése, bőven találunk még kellemes és nyugodt vízparti szakaszokat éttermekkel, kávézókkal, teraszokal és játszóházzal. Ha szeretnénk kiszakadni a város nyüzsgéséből, és pár órát természet és vízközelben tölteni, a Kopaszi ideális hely lehet, akár egy kis pikinikezéshez is, vagy csak a partra leheveredve az olvasgatáshoz.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Valyo Kikötő (Bezárt)

7/11

1095 Budapest, Hajóállomás utca 1.

Címkék

A Valyo idei nagy dobása a Rákóczi híd lábánál a Müpa mögött található Duna-parti helyük, ami tényleg a nyár legszuperebb szabadtéri placca lett. A szervezet évről évre változatos módokon igyekszik a városlakókhoz közelebb hozni a folyót. A téli mobilszauna a parton, különböző térspecifikus installációk és a részben hozzájuk köthető „Szabihídfoglalások” is mind ezt a célt szolgálták. Mostani helyük pedig valódi közösségi tér lett, ahol a Duna felé forduló hatalmas fa padokon napesig beszélgethetünk akár nagyobb társaságokkal, vagy a színpad előtti homokkal felszórt placcon koptathatjük a sörpadokat. A programkínálat is változatos és ingyenes, koncertek, workshopok, filmvetítések vagy beszélgetések közben csodálkozhatunk rá arra, hogy mennyire jó, hogy a közelben egy folyó is van.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Dunaparty Megálló (Dunaparty Melegedő)

8/11

1116 Budapest, Hunyadi János út 162.

Több Infó

Címkék

Budafok felé haladva két egészen szokatlan tereptárgyra leszünk figyelmesek a víz partján: a londoni csúcsforgalomból ismerős piros emeletes buszok állnak a vízparton, mintha valami csoda folytán a hosszú szolgálat után a busznirvánába kerültek volna. A járgányok körül pedig kiülős teraszt találunk, ahol jól megtömhetjük magunkat hekkel, palacsintával, hogy aztán az egészet leöblítsük sörrel vagy limonádéval, ha még vezetni fogunk. A környező ipari rozsadövezet – bár elsőre nem gondolnánk –illusztris látvány, és a Lánchíddal valóban nem versenyezhet, de ennek a csendes elmúlásnak is megvan a maga bája.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Kompház

9/11

1222 Budapest, Gyár utca 1.

Címkék

A budafoki Duna-parton álló halakra specializálódott (majdnem) vízparti étkezde a bicikliúthoz is nagyon közel esik, így talán mint bringás pihenőként a legismertebb. Az árnyékos teraszon dizájn szempontból nagy bravúrt ne várjunk, a hangsúly itt az ételeken van. A sült keszeg kívül tökéletesen ropogós, belül pedig nagyon ízletes. A hekk a tömörebb húsú, óceáni fajta, a pisztráng pedig omlós és aromás. A hely egyik specialitása a ropogósra sütött kagylóhús és az aquadella (apróhal), ami sörkorcsolyaként is tökéletesen megállja a helyét ráadásul a jellegzetes, színes faragott halacskákról minden itt lőtt Instagram fotó is jól beazonosítható.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Hullám Csónakházak

10/11

1203 Budapest, Vízisport utca 12.

Címkék

2015 nyarán nyitott meg a BLOKK Építész Műhely tervei szerint újraépített és helyreállított egykori csónakház Pesterzsébeten, a Soroksági-Duna mellett. A partszaksz megújulása azóta is zajlik több ütemben, tavaly átadtak egy vizes tematikájú játszóteret, és 2016 óta itt edz az ESMTK kajak-kenu szakosztálya is. De nemcsak a profi sportolók szállhatnak itt vízre, egy-egy órára is bérelhetünk hajót, utána pedig a büfé teraszáról nézhetjük a vizet egy sör társaságában.

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Szabadság híd

11/11

1093 Budapest, Szabadság híd

Több Infó

Címkék

Az idei nyár kihagyhatatlan élménye lesz immár harmadszor is a "szabihidazás", azaz az autósforgalom előlt lezárt hídon való hesszelés. Lesz itt minden, jóga koncert, buli, grill, tánc, amit csak a városlakók elképzelnek és megszerveznek. A felszabadult közterezés mellett a látvány sem utolsó, alattunk, elöttünk, mögöttünk méltóságteljesen hömpölyög a Duna, és a legszebb naplementéket is innen lehet elkapni.

Hasonló tartalmak

Admin mode