Mindegy, hogy francia, magyar, olasz, svájci vagy spanyol, ha a nagyüzemi sajtoknál valami extrábbra vágyunk, akkor szaküzletbe kell menni. Az alábbi 4 boltban biztosan megtaláljuk a kedvünkre valót.

Fromage

A Pozsonyi úton álló kis üzlet neve mindent elárul arról, hogy mi a szenvedélyük. A Fromage alapítója, Hoffer Rajmund azt mondja, ő már gyerekkorában is a sajtra szavazott csoki helyett, már 20 éve is T. Nagy Tamás ikonikus sajtszaküzletében, a Gerlóczy utcában. Miután kitanulta a szakma minden csínját-bínját, 2012-ben megnyitotta a Fromage-t a Pozsonyin, ami sajtboltnak indult, de ma már mindenféle delit kaphatunk náluk, a különleges csokoládéktól az érlelt-füstölt húsokon, savanyított zöldségeken át egészen a pezsgőkig és a borokig. A Fromage-ban több mint 100-féle európai sajt van, és talán kijelenthetjük, hogy itt csak az nem kapható, aminek éppen nincsen szezonja. A Fromage-ban a kiszolgálás és a szakértelem is kifogástalan, tegyük fel bátran a kérdéseinket egy-egy termékkel kapcsolatban, biztosan megtudunk mindent, a származási helytől a megfelelő tároláson át a történetéig és a felhasználási lehetőségekig. Az árak nem alacsonyak – ebben a műfajban általában nem azok –, viszont garantáltan nem futunk bele nagyüzemi termékekbe.

1137 Budapest, Pozsonyi út 7.
Facebook

Bonjour Fromage

Az óbudai Bokor utcában lévő Bonjour Fromage tulajdonosa sok időt töltött Franciaországban, úgyhogy volt ideje beleszeretni a francia életérzésbe. Ez pedig az üzletén is meglátszik. A macskaköves kis utcáról nyíló aprócska üzletben, amire Fenyőházi Ervin 35 év bankszektorban töltött évet cserélt le, ez meg is látszik, itt ugyanis minden a francia sajtról szól. Az alapnak számító ementáli, brie vagy comté mellett az állandóan változó kínálat része a sajtflórás (rúzs) pastor chaumes, a félkemény cantal, a faszenes morbier, a kékpenészes és kifinomult ízű fourme d′Ambert vagy, mondjuk, a kecsketejből készült, krémes állagú buche fleur de montA Bonjour Fromage-ban emellett remek francia borok is kaphatók, sőt, akkor is érdemes beugranunk, ha a környéken járunk, és minőségi ebédre vágyunk. Ebédidőben egész kis sor tud kialakulni a raclette-es (francia sajt, melyet olvasztva fogyasztanak) szendvics miatt, de kaphatunk grillezett kecskesajtot is salátával. 

1037 Budapest, Bokor utca 2–4.
Facebook

A Sajtos – Fény utcai piac

Előbb A Sonkás, majd a Sajtos – a Fény utcai piac két delikateszegysége az elsők között kínált minőségi olasz, francia, spanyol sonkákat és sajtokat, mikor tizenéve megmozdult a gasztronómia állóvize Budapesten. A Sonkás azóta is az eredeti helyén áll, A Sajtos viszont átköltözött a Lövőház utcai hátsó frontra, egy önálló, sokkal szélesebb üzletbe. A kínálat nagyon gazdag: sajtok, tejtermékek, friss tészták, olajbogyók, konzervek és olajok is találhatók a kínálatban. Külön hűtőben kaphatók a csomagolt sajtok (bufala, mozzarella, ricotta, mascarpone stb.), míg a nagy pultban kimérve is kérhetünk a különféle európai sajtokból, hazai krémekből. A Sajtos kínálatában egyaránt találunk nagyüzemi és termelői sajtokat, az árazásban pedig a műfajhoz mérten korrektnek számítanak.

1024 Budapest, Lövőház utca 12.
Facebook

Lenard′s Sajtszalon

Fehérvári úti vásárcsarnok emeletén lévő sajtbolt az erdélyi különlegességekre épül, juhtúrót, szánát, zakuszkát, ordát is kaphatunk náluk. A szomszédból érkező termékek általában kistermelőktől, családi vállalkozásokból kerülnek a pultba, de találunk szép számmal francia, német, osztrák sajtokat is, inkább a nagyobb üzemekből. A hazai palettáról olyan régi kedvencek is kaphatók, mint a pálpusztai vagy a Hóvirág. A Lenard′s kínálatában házi krémek, savanyított zöldségek, szörpök, sőt kenyerek és kalácsok is vannak, szintén az erdélyi gasztronómia fősodrából. 

1117 Budapest, Kőrösy József utca 7–9.
Facebook

Címkék