Keresés EN

Látnivalók és kultúra

Mit nézzünk meg novemberben – Színházi fesztiválok, újranyitás és impróshow

Bár novemberben kevesebb a színházi bemutató, nem maradunk kultúra nélkül, hiszen több fesztivállal, találkozóval is kárpótolnak az intézmények. Nemzetközi előadásokat láthatunk például a Katonában, a Csekkold 6.0 – Cseh Színházi Fesztiválon, és a Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztiválra is érkeznek olasz, svéd, román alkotók munkái. A Merlin újranyitására a Dollár Papa Gyermekei egy összművészeti minielőadással készül, az Örkény Színházba pedig a Freeszfe Egyesület hallgatói hoznak el izgalmas bemutatókat.

1/8

RUSZT

5 színház, 5 szerző, egy előadás – különleges koprodukcióval tér vissza a RUSZT. Az Itt és Most Társulat, a Kettőspont Színház, a MáSzínház, a Pinceszínház és a Stúdió K, valamint a VerShaker Produkció idén november 2. és 5. között szervezi meg a már hagyománnyá vált közös színházi fesztiválját. A színházak a saját programok, vendégelőadások mellett idén egy különleges, közös alkotással is felpezsdítik a Ráday utcát: az 5x5: #szabadaPad projektben egy egész estés, teljes utcán átívelő színházlátogatás során az 5 színházból indulva különböző sorrendben láthatjuk az alkotásokat, különböző befogadói tapasztalatokat szerezve.

2/8

Cseh

November 3-án és 4-én a Katonában köszönthetjük a kortárs cseh színház izgalmas előadásait a hatodik Csekkold fesztiválon, melynek témája a test. Ez szolgál mindkét bemutatandó darab kiindulópontjául: legyen szó az (ön)elfogadásra való reflektálásról, a testi fogyatékosság stigmatizálásáról vagy a test tragikus következményekhez vezető diszfunkciójáról. A Kezenincs Feri és a Yerma című darabok főhőseinek nem csupán önmagukkal, hanem a környezetükkel és a társadalommal is meg kell küzdeniük.

3/8

Thury Gábor–Thury Lili–Thury Zita: Közveszélyes munkakerülők

A Trafóban különleges közösségi színházi előadást láthatunk november 8-án: Thury Gábor, Thury Lili és Thury Zita a Közveszélyes munkakerülőkben egy családi örökségből indulnak ki: nagyapjuk az 1930-as években megtűrt, majd betiltott munkásmozgalmában töltött be fontos kultúraszervező szerepet. Többek között mozgás- és szavalókórusokkal készített előadásokat, hangot és önkifejezési platformot adva az akkori munkásságnak. A száz évvel ezelőtti összművészeti, közösségi jelleget megtartva a három testvér egy tipikusan 21. századi dolgozói csoportról készít előadást: a szabadúszókról.

4/8

Freeszeml

November 12. és 18. között első ízben szerveznek Freeszemlét az Örkényben. A fesztivál célja, hogy bemutassa a Freeszfe Egyesület hallgatóinak a munkáit, és támogassa a szervezet tevékenységét. A fesztivál hét napja alatt tizenöt előadásra, performance-ra, filmvetítésekre és konferenciára is sor kerül.

Megnézhetjük például a Freeszfe és a salzburgi Mozarteum diákjai által közösen létrehozott, A Királyi Úton című előadást, de érdemes jegyet váltani a Bagossy Júlia rendezte Üvegburára vagy a felnőtté válás mindennapjairól szóló Ventillátorra is.

5/8

ALT.BP – minifesztivál a Merlinben

Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját nagyszabású programsorozattal ünnepli a Főváros. Többek között újra megnyílik a Merlin, és az ALT.BP minifesztiválon a főváros alternatív színterére reflektáló programokkal várnak a szervezők.

November 17. és 19. között számíthatunk izgalmas performance-okra a Dobozi21 szervezésében, amelyeknek a létrejöttében mi is részt vehetünk, de slamverseny és különböző koncertek is színesítik a programot. A Dollár Papa Gyermekei olyan összművészeti minielőadást hozott létre, amelyben a szöveg mellett a tánc, a mozgás és a zene egyformán hangsúlyosak, melyben az ember gondosan rejtegetett és sokszor szégyellt oldala is megmutatkozik.

6/8

Momentán20 – születésnapi impróshow

20. születésnapot ünnepel november 19-én a Momentán Társulat, aminek örömére egy nagyszabású és exkluzív előadásra invitálnak minket: számíthatunk a Momentán RögvEst játékaira, és lesznek meglepetésvendégek, extrák, vetítések és persze egy csipetnyi nosztalgia. 100% improvizáció, ahogy már megszokhattuk, különleges újragondolásban – ahogy még sosem láttuk. 

7/8

peter shaffer

Antonio Salieri II. József császár udvarának ünnepelt komponistája, kiváló muzsikus, aki megszállottan hisz abban, hogy ő Isten kegyeltje, fenséges dallamaiból a Teremtő hangja szól. Egészen addig, míg meg nem jelenik Bécsben Wolfgang Amadeus Mozart, egy pimasz, szabadszájú, öntelt, fiatal zseni, aki mellett ő csak ügyes mesterembernek érezheti magát, ráadásul Isten még azzal is bünteti, hogy a városban ő az egyetlen, aki ezt a páratlan tehetséget igazán értékelni tudja. És Salieri bosszút esküszik. A középszerűség szívóssága igyekszik legyűrni a gyanútlan, nagyvonalú és törékeny zsenialitást. 

Peter Shaffer drámáját, az Amadeust Hegedűs D. Géza rendezte meg a Vígszínházban, Ötvös Andrással és ifj. Vidnyánszky Attilával a főbb szerepekben. Az előadást november 25-től láthatjuk. 

8/8

VI. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál

Idén a VI. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál során, november 27. és december 3. között öt roma színház produkcióit ismerhetjük meg. Olasz, svéd, román és magyar alkotók saját tapasztalataikból merítkezve, valós és fikciós történeteken keresztül mutatják meg az európai múlt és jelen kevéssé ismert arcait az Eötvös10 Művelődési Házzal közösen megvalósított fesztiválon, melynek mottója a generációk.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

365 Oldtimer Kiállítás

December elsején nyílt meg a különleges járműkiállítás, a 365 Oldtimer. Az egész évben látogatható rendezvény gazdag és változatos gyűjteményt kínál, az autóipar sokszínűségét megvilágítva, és kiemelt figyelmet szán az oktatásra is. A 365 Oldtimer Kiállítás büszkélkedhet három olyan autóval, amelyek közül csak egy-egy létezik a világon. A legkorosabb jármű a gyűjteményben, a Renault Skiff Labourdette Carrose éppen most 110 éves. Megtekinthető a Galambos József alkotta Ford T modell truck (1926) is, amivel régen még jeget árultak Amerikában, és ami idővel az autóipar egyik alapkövévé vált.

Látnivalók és kultúra

Ezek voltak Budapest legnagyobb karácsonyi látványosságai az elmúlt 200 évben

?>

A karácsony az év egyik legkülönlegesebb időszaka, így volt ez már 200 évvel ezelőtt is.

A Mikulás után a Jégkirálynő is Budapestre érkezett

?>

A Cinema Mysticában, Budapest első, digitális művészeti kiállítóhelyén 8 új installációval köszöntött be a tél.

Különleges jelek lepik el karácsonyig Erzsébetvárost, a felét már láthatjátok

?>

Ezek a különös jelek a pesti gettó határát jelzik, amit 1944. december 10-én zártak le. A kis táblácskákat a VII. kerület utcáin fedezhetitek fel.

Neked ajánlott

A